Lifestyle

Segítség, hullik a hajam! – A kopaszodás nem visszafordíthatatlan

A kopaszodás kisebb-nagyobb mértékben a 35 éves magyar férfiak mintegy 40 százalékát érinti, de az ötvenes éveik elején járó férfiaknál ez az arány már 55 százalékra emelkedik. Érhető okokból sokunkat zavar a kopaszodás. A stratégiáink különbözőek, széles a skála azoktól, akik takargatják, egészen azokig, akik inkább a teljes kopaszságot preferálják, ha már így alakult. Tény azonban, hogy a legtöbbünk önbizalmára negatív hatással van, amikor beindul hajkoronánk részleges elvesztése.

 

 

A hajhullás természetes folyamat. Napi 100-150 hajszál elvesztése teljesen normálisnak tekinthető, a haj természetes cserélődésének tudható be, ennél nagyobb hajveszteség esetén azonban már valamilyen kezelendő probléma állhat a háttérben. A hajhullás akár egy apró változástól is megkezdődhet, mint például a rossz táplálkozásból adódó vitaminhiány, a dohányzás miatti vér- és oxigénellátás romlása, vagy a bőr felületi problémái. Okozhat hajvesztést a fejbőr sérülése, a testben fennálló tartós gyulladás, de akár bőrgomba is. Ha sikerül kideríteni, mi áll a háttérben, az átmeneti hajhullás sok esetben könnyen orvosolható, és a kezelést követően a haj visszaáll a normális növekedési és hullási időre.

A férfiak jelentős része retteg attól, hogy haja idővel gyérülni és fogyni kezd, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ne lenne megoldás a folyamat lassítására vagy akár visszafordítására: külső szerek használata, PRP-terápia segíthet a hajszálak megerősítésében, transzplantációval pedig a már teljesen kopasz területeken is visszaállítható az eredeti haj.

A férfiakat érintő hajhullás 90-95 százalékáért azonban nem valamilyen átmeneti rendellenesség okolható, hanem genetikai eredetű. „Az ilyen, úgynevezett androgén hajhullás esetén az érintettek hajhagymái érzékenyek egy bizonyos nemi hormonra, a dihydrotesztoszteronra. A hormon jelenléte miatt először a hajszálak elvékonyodnak, majd a hajhagymák a végstádiumban már egyáltalán nem termelnek normális hajszálakat” – mondja Dr. Szalai Tünde, a HairHungary Hajklinika szakmai igazgatója.

A genetikai eredetű kopaszodás egyik legfőbb ismérve, hogy milyen formában indul meg a kopasz területek térnyerése. Az egyik leghamarabb észrevehető jel, amikor a homlokvonal megindul felfelé, és egyre magasabban helyezkedik el, sok esetben „Mikiegér-effektus” kialakulásával. Egy másik biztos jele a genetikai eredetű kopaszodásnak, amikor a fejtetőn indul el egy kör alakú részen a hajzat gyérülése, egy idő után pedig már csak pihés szálakat tapinthatunk az erős haj helyett. A folyamat végeredménye – amely az egyén hormonérzékenységétől is függ – gyakran mindössze egy, a tarkóhoz és a nyakhoz közeli patkó alakú hajas terület, ahol viszont megmarad a haj.

Az öröklött jellegű kopaszodásnál az is támpontot adhat, ha körbenézünk, hogy családunkban mennyire van jelen ez a probléma, de az is ezt igazolja, ha nagyon korán, akár már 18-20 éves korban tapasztaljuk a kopaszodás első jeleit. Ilyenkor érdemes a fent említett, többi részletre odafigyelni, és amennyiben csak egy-egy jel arra utal, hogy öröklött kopaszodással állhatunk szemben, azonnal lépnünk kell annak érdekében, hogy ezt le tudjuk lassítani.

Amennyiben beigazolódik, hogy a hajunk ritkulása a genetikánkba kódolt, akkor sem szabad kétségbe esni, hiszen megoldások erre is léteznek. A korai szakaszban kitolhatjuk a kopaszodás mértékének növekedését kifejezetten erre kifejlesztett, külsőleg használatos hajszeszek, samponok, vitaminok, illetve belső szerek alkalmazásával. A HairHungary Hajklinikán is elérhető PRP- vagy más néven Drakula-terápia lényege, hogy idegen anyagok felhasználása nélkül, a páciensek saját véréből kinyert plazmát injektálják a fejbőrbe, ami segít a kezdődő hajvesztés leállításában, a hajzat elvékonyodásának visszafordításában, a folyamat lelassításában és az újbóli hajszálvastagodás serkentésében. Ezek a terápiák részleges hajvisszaállításra is alkalmasak, azonban főként az androgén kopaszodás által okozott, előrehaladottabb állapotban lévő, kiterjedtebb hajveszteségre csak a megfelelően elvégzett hajbeültetés nyújt biztos és végleges megoldást.

 

 

A hajtranszplantáció lényege, hogy a tarkótáji részekről kinyert hajszálakat ültetik át azokra a területekre, ahol megindult a hajritkulás. A donorterület általában annyira sűrű frizurával rendelkezik, hogy később egyáltalán nem is lehet észrevenni rajta a beavatkozás nyomait. Az átültetett haj növekedése az első három hónapot követően indul meg, a végleges eredmény pedig a 10-12. hónap végére alakul ki. Dr. Szalai Tünde ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy nem fog látszani a különbség a régi és az új, behelyezett haj között. A HairHungary Hajklinikán kifejlesztett behelyezési technikának köszönhetően a beültetett haj ugyanúgy nő, pontosan olyan szögben, irányban, hogy az természetesnek tetsző sűrűséget és frizurát eredményezzen.

 

Toplak Tamás

[infobox]

Bővebb információ és időpontfoglalás:

HairHungary Hajklinika
1025 Budapest, Istenhegyi út 29.
Telefon: +36 30 552 0940; +36 30 852 3412

E-mail: info@hairhungary.hu
Honlap: www.hairhungary.hu

[/infobox]

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb