Itthon

Segítene a Fideszen a Budapest Pride

A Budapest Pride segítséget ajánl a Fidesznek abban, hogyan tudna a nagyobbik kormánypárt elfogadó közeget teremteni LMBTQ tagjainak a biztonságos coming outhoz és a szabad, hazugságok nélkül élethez. “Szívesen segítünk a kormánypártnak abban is, hogy egy valóban befogadó, az egyenlő emberi méltóságot és szabadságot hatékonyan védelmező Magyarországot tudjunk építeni, ahol senkinek nem kell félnie azért, mert nem heteroszexuálisnak született” – olvasható a sajtóközleményben.

Az, hogy Szájer Józsefről 30 éve tudják a Fidesz-tagok, hogy a férfiakhoz (is) vonzódik, mégis titkolnia kellett, sokkal többet elárul a Fidesz politikai kultúrájáról, mint Szájer Józsefről, és testközelből figyelhetjük meg, mit tesz a kormánypárt azokkal a tagjaival, akik nem illeszkednek az aktuális pártideológiába – hiába nyilatkozzák folyamatosan még most is a Fidesz tagjai, hogy Szájer rengeteget tett le az asztalra és építette a pártot 30 éven keresztül. A Szájer-ügyből leginkább arra következtethetünk, hogy a Fideszben jelenleg teljesen mindegy, hogy milyen munkát végzel: ha a saját nemedhez (is) vonzódsz, számodra az egyetlen opció az, ha titkolózol és hazudsz magadról a nyilvánosság előtt, különben búcsút mondhatsz a pártban betöltött helyednek. A Fideszben, úgy tűnik, úgy lehet magas pozíciókat elérni, ha vagy heteró vagy, vagy azt hazudod magadról, hogy heteró vagy. Egy ilyen politikai közösség pedig, mint az már a napnál is világosabban látszik, megnyomorítja a tagjait.

 

 

Mi azért dolgozunk, hogy minden LMBTQ embernek jobb legyen Magyarországon élni, azoknak is, akik a Fidesz vagy a KDNP tagjai és szimpatizánsai. Sajnos rengeteg olyan magyar és nemzetközi példát ismerünk arról, hogy milyen hatással van az emberekre az, ha évtizedeken keresztül hazugságban és bujkálva kell élniük – nem ritka az sem, hogy belőlük lesznek a leghangosabban buzizó homofóbok.

A Budapest Pride idézi Gyarmathy Éva Prima-díjas pszichológust, aki a Meseország Mindenkié kapcsán írta októberben, hogy “a homofóbia gyakran az egyén saját, elnyomott homoszexuális késztetéseinek a kitüremkedése. Minthogy mélyen elnyomott érzésekről van szó, tudatosan nem képes velük foglalkozni az ember, és ha valami mégis felszínre hozza ezeket, az zsigeri ellenkezést vált ki a lelkében. A homofób ember önmaga késztetéseit utasítja el másokra kivetítve, és nem is észleli, micsoda gyűlöletet gerjeszt maga körül.” Gyarmathy Éva erre a kutatásra hivatkozik.

A kényszerű titkolózás, az önmagunk elfogadásával való küzdelem mindenkit megnyomorít, pláne azokat, akik olyan közegben élnek, ahol a szexuális kisebbségekről vagy a transzneműekről mint másodrendű állampolgárokról, bűnösökről, perverzekről vagy betegekről beszélnek. Az öngyűlölet könnyen fordul át mások gyűlöletébe, vagy akár az élet megvetésébe. Célunk, hogy senkinek ne kelljen így élnie, és mindenki szabadon és biztonságosan önmaga lehessen, szexuális orientációtól és nemi identitástól függetlenül.

Kiemelik azt is, hogy bár Szájer Józsefnek rendkívül nehéz lehetett évtizedekig kettős életet élnie, ezt az elmúlt 15 évben az Európai Unió második leg-LMBTQ-barátabb országában, Belgiumban tehette meg (az ILGA-Europe 2020-as Rainbow Indexe szerint). Ezzel szemben a magyar LMBTQ közösség számos tagja rendszeresen fenyegetéseknek és gyűlöletbűncselekményeknek van kitéve. Az ünnepek közeledtével pedig rengetegen kénytelenek szembenézni elutasító családdal, akik előtt titkolódzni kell. Vagy ami még ennél is rosszabb: nincs kihez menni, mert szexuális orientációja, vagy nemi identitása miatt kitagadták otthonról.

Mi a Budapest Pride-nál hiszünk abban, hogy Magyarország lehet egy elfogadó ország, ahol senkinek nem kell rejtőzködnie és szégyellnie magát azért, mert nem heteroszexuális. A Budapest Pride ezért ajánlja fel segítségét a Fidesznek. Reméljük, a kormánypárt kihasználja ezt a történelmi pillanatot arra, hogy szembenézzen saját hibáival, kirekesztő hozzáállásával, és a változás útjára lépjen. Addig pedig, ameddig ez nem történik meg, továbbra is küzdeni fogunk a kirekesztés és a jogfosztás minden formája ellen” – zárul a közlemény.

Ha úgy érzed, segítségre szorulsz, nem tudod elfogadni magad, identitásod miatt bánt, zaklat a környezeted, halálvágyat érzel, kilátástalannak látod az életed, öngyilkossági gondolataid vannak vagy ismersz olyan embert, akire ez szerinted ráillik, akkor hívd a Háttér Társaság Információs és Lelkisegély-szolgálatát a 13737-es telefonszámon.

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb