Kultúra

Sci-fi és melegek a seregben – LMBT Történeti Hónap február 18–24.

A császár és testvérei. Ferenc József, Miksa, Károly Lajos és Lajos Viktor magánélete

 

 

Időpont: Február 18. hétfő 18:00

Helyszín: Háttér Társaság irodája

Szervező: Háttér Társaság

Facebook-esemény ITT

Ferenc József osztrák-magyar uralkodó népes családban nőtt fel. De mit tudunk a testvérek gyermekkoráról és magánéletéről? Tényleg nagy nőfaló volt Ferenc József? Mennyire volt boldog élete a Mexikóban meggyilkolt Miksának és a trónörökös Károly Lajosnak? Mi lett a sorsa a 100 évvel ezelőtt elhunyt, homoszexuális Lajos Viktornak? Minderről Gerő András történésszel beszélgetünk.

Kreatívgazdaság-gyakorlatok – Az LMBTQ média múltja és jelene Magyarországon

 

 

Időpont: Február 19. kedd 09:00

Helyszín: ELTE Bölcsészettudományi Kar főépület, II. emelet, 251-es terem

Szervező: ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet

Facebook-esemény ITT

Milyen LMBTQ sajtótermékek voltak a múltban Magyarországon? Milyenek vannak napjainkban? Hogyan működik Magyarország legnagyobb LMBTQ médiája, a Humen Media? Kanicsár Ádám András, a Humen Online főszerkesztőjének előadása a hazai LMBTQ sajtó és médiapiac helyzetéről, lehetőségeiről és adottságairól.

Törvényen kívül és belül. Beszélgetés Galgóczi Erzsébetről

 

 

Időpont: Február 19. kedd 18:00

Helyszín: Közkincs Könyvtár

Szervező: Labrisz Leszbikus Egyesület

Facebook-esemény ITT

Harminc éve, a rendszerváltás évében halt meg Galgóczi Erzsébet, akinek Törvényen belül című kisregénye az egyik első leszbikus szerelem ábrázolás a magyar irodalomban. Irodalmár vendégeinkkel a nőirodalom, a leszbikusság, a test és a Kádár-korszak felől közelítünk az írónő életéhez és életművéhez.

A beszélgetés résztvevői: Földes Györgyi, Kiss Noémi, Szolláth Dávid. Moderátor: Borgos Anna

„Varázslatos sokszínűség”. A sci-fikben és fantasykban megjelenő LMBT karakterek

 

 

Időpont: Február 22. péntek 18:00

Helyszín: MALTER kávézó-söröző, Debrecen

Szervező: DebrecenPride – Queerstory of Debrecen

Facebook-esemény ITT

Az évek során egyre több kritika érte Hollywoodot, mivel még mindig nem biztosít elég teret az LMBTQI személyek bemutatkozására és jelenlétére a filmvásznon. Az utóbbi években, hála a Disney-nek, a DC-nek és a Marvelnek jelentős fejlődésnek lehetünk szemtanúi. Az előadás során a legismertebb fantasyk (Tolkien: A Gyűrűk ura- trilógia, Trónok harca, Harry Potter sorozat, Legendás állatok és megfigyelésük, Csontváros) és sci-fik (Star Trek, Star Wars) karaktereiről tudhatunk meg érdekességeket, valamint a DC és Marvel új irányvonalait is megismerhetjük.

„Fajtalanság”, pszichoanalízis és kriminológia a magyarországi Tanácsköztársaságban

 

 

Időpont: Február 22. péntek 18:00

Helyszín: Háttér Társaság irodája

Szervező: Háttér Társaság

Facebook-esemény ITT

1919. május 26-án az Emke kávéház előtt egy 35 éves férfi véletlenül egy titkosrendőrnek ajánlotta fel szexuális szolgáltatásait, így felhívva magára a Tanácsköztársaság igazságszolgáltatásának figyelmét. Az eset leírása a Kísérleti Kriminológiai Osztály anyagai között olvasható. Vajon a Tanácsköztársaság alatt hogyan gondolkoztak a homoszexualitásról? Milyen pszichológiai és kriminológiai koncepciók mentén értelmeződhetett az eset? Lászlófi Viola, Nagy Zsófia és Trádler Henrietta előadása.

Meleghadseregek, melegek a hadseregekben. Történelmi tabuktól a jogegyenlőségig

 

 

Időpont: Február 22. péntek 19:00

Helyszín: MALTER kávézó-söröző, Debrecen

Szervező: DebrecenPride

Facebook-esemény ITT

Az előadás nyíltan beszél a melegtabukról, a történelem azon elithadseregeiről, amelyekben nyíltan jelen volt a homoszexualitás. Már a görög-perzsa háborúkat is végigkísérték a meleg elithadtestek, de a thébai falanxban, a rettegett asszasszinok és a japán szamurájok között is találunk meleg kapcsolatokat, nem is beszélve Oroszlánszívű Richárd és Szaladin szultán történeti források által is megörökített szerelméről. Simon Lehel előadása.

LMBTQI a gyerekem!

 

 

Magyar dokumentumfilm, Háttér Társaság – Budapest Pride, 2015, 90 perc

Időpont: Február 23. szombat 15:30

Helyszín: MALTER kávézó-söröző, Debrecen

Szervező: Queerstory of Debrecen

Facebook-esemény ITT

Mit tehet egy szülő, ha a gyerekéről kiderül, hogy más a nemi identitása vagy a szexuális orientációja, mint a többségé? Homokba is dughatja a fejét, de a legjobb, ha a gyerekét kérdezi arról, hogy mikor ismerte fel, hogy más? A legtöbb szülőnek azt javasolható, hogy ne hibáztassa magát, hanem jöjjön el megnézni az LMBTQI a gyerekem rövidfilmet, és hallgassa meg az érintett gyermekek szüleit.

Meleg Férfiak, Hideg Diktatúrák

 

 

Magyar dokumentumfilm, 2015, 90 perc

Rendező: Takács Mária

Időpont: Február 23. szombat 17:00

Helyszín: MALTER kávézó-söröző, Debrecen

Szervező: Queerstory of Debrecen

Facebook-esemény ITT

A másfél órás kreatív szocio-dokumentumfilm azt mutatja be, milyen volt a rendszerváltás előtt Magyarországon meleg férfiként élni. A témának négy fiatal meleg srác ered a nyomába. Hét idős meleg férfi személyes élményei, a kikért titkosszolgálati akták a mai társadalmi és jogi környezet tükrében értelmezik az elmúlt 50 évet.

Az amerikai felszabadítási mozgalom története

 

 

Időpont: Február 23. szombat 17:00

Helyszín: Grand Café Mozi és Kávézó, Szeged

Szervező: Szegedi LMBT Közösségért Csoport

Esemény ITT

Hogyan hatott az amerikai LMBT-emberek életére a Stonewall-lázadás, s miként kezdődtek a pride felvonulások? Miben különböztek az újonnan létrehozott szervezetek a homofil mozgalomtól? Milyen hatása volt Harvey Milk szerepének és tragikus halálának? Mi jellemezte a hetvenes-nyolcvanas éveket, s hogyan hatott a mozgalomra az AIDS megjelenése? Hogyan vált Amerika a világ LMBT-mozgalmának mintájává? Mindezt bemutatja Hanzli Péter előadása.

FRA EU post inject banner
Previous post

Sarkak és meglátások - Avagy Susan Kelly színre lép

Next post

Ez az igazság a francia szülődrámáról