Hírek

Sajtószemle – “A szerelem nem mindig ismeri a nemeket”

Hercsel Adél a HVG cikkében alaposan feltárta az átnevelő mozgalmak történelmét és hogy miért is alakult ki az abszurd gondolat, hogy a melegség gyógyítható. És persze hogy hol tartunk most a témát illetően.

Az átnevelő elmélet azzal pedig végképp nem számol, hogy van annyira bonyolult lény az ember, hogy mind szexuális orientációja, mind nemi identitása változhat az idők során. Illetve a szerelem nem mindig ismeri a nemeket, és nincs tekintettel a homofóbok beszűkült világlátására.

Írja Hercsel Adél, korábbi szerzőnk cikkében, melyből részletesen ismerhetjük meg azokat a szereplőket, akik megteremtették és máig éltetik a gondolatot, miszerint az átnevelő terápiákra szükség van és hatásosak, de megtudhatjuk azt is, hogy a tudomány milyen szinten utasítja el az ideát.

Alt-right és post-truth ide vagy oda, aki a homoszexualitást innentől bármiféle kórságnak, lelki ferdülésnek vagy perverziónak nevezi, az egész egyszerűen hazudik, és szélmalomharcot vív az egzakt tudomány, az igazság és a józan ész ellen. Valószínűleg ezzel tisztában vannak mindazok, akik továbbra is a homoszexualitás betegség-narratívája mellett kardoskodnak, mert nyilvánvalóan valamilyen jól megfontolt érdekük fűződik ehhez. 

Hercsel a cikkéből jól kisejlik, hogy nem a homoszexuálisoknak kell változnia, hanem a társadalomnak.

Adjuk meg a változás lehetőségét annak, aki melegként ezt kéri? Lehet, de minek. A homoszexualitás nem az a kategória, amit a Top-Shopban vagy a vasárnap délutáni szívküldiben rendel az ember. Nemhiába ezerszer, minden oldalról bizonyított tény és emberi tapasztalat, hogy a szenvedést alapvetően nem a homoszexualitás okozza, hanem a többségi társadalom elutasítása. A diszkrimináció. A felesleges megbélyegzés. Az intolerancia. Magyarul hazugság bárkit is azzal kábítani, hogy majd kigyógyul a saját másságából. 

A cikket itt tudjátok elolvasni:

Gyógyítható melegek? – Üdv a gonosz csúsztatások birodalmában!

Egy kutatás szerint jelenleg is 77 ezer homoszexuálist kezelnek valamiféle helyreállító terápia keretein belül szerte az Egyesült Államokban. Leginkább abból a meggyőződésből kiindulva, hogy a melegség betegség, azon belül is olyan lelki torzulás, amiből fel lehet, és kívánatos is felépülni. A legtöbbször bentlakásos átnevelő táborokban zajló, kemény munkával elérhető gyógyulásban súlyos dollárezrekért, -tízezrekért segítenek a szakemberek, pszichológusok, pszichiáterek.

Adéllal készült interjúinkat köteteiről itt tudjátok elolvasni:

„A bántalmazás nem gender, hanem hatalom kérdése”
Hercsel Adél: A viszony mennyből a pokolba taszító élmény

CC header banner – 2019 júl
Previous post

Először van transznemű szereplő a Cartoon Network rajzfilmjében

Next post

Drámakirály – Melegség és propaganda