Itthon

Saját megemlékezést szervez a homofóbia és transzfóbia áldozataiért a Mozaik Közösség

Az IDAHOBIT (International Day Against Homophobia Biphobia and Transphobia, azaz Homo- Bi- és Transzfóbia Elleni Világnap) 2004-ben annak érdekében jött létre, hogy évről-évre minél több országban legyen legalább egy nap, amikor helyi aktivisták, közösségek, emberjogi szervezetek rendezvényekkel, kampányokkal, flashmobokkal hívják fel a média, a törvényhozók és a mindennapi, magukat a témától függetlennek gondoló átlagemberek figyelmét a LMBTI-közösség elleni gyűlölet jelenlétére. Ez a nap pedig május 17-e, ugyanis 1990-ben az Egészségügyi Világszervezet ezen a napon törölte a homoszexualitást a mentális betegségek listájáról.

Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy hazai keretek között a Mozaik Közösség is megemlékezik a homofóbia, bifóbia és transzfóbia áldozatairól, vagyis azokról az emberekről, akik hátrányos megkülönböztetést vagy bántalmat szenvednek el szexuális irányultságuk miatt.

A kezdeményezésnek minden évben más, a Bibliából vett mottója van, az idei eseményé: „Ahol az Úr Lelke van, ott a szabadság.” – Kor2 3,17. Az idézetet “Európa szerte a ketesztény közösségek együtt választottak ki, emlékeztetve arra, hogy ne hagyjuk abba a harcot a megosztottság ellen, mert mindannyian ugyanannak az Atyának a gyermekei vagyunk, testvérek, akik szívesen látják egymást sokszínűségükben” – olvasható az esemény Facebook-oldalán.

Az esemény helyszíne idén a Krisztus szege kápolna (Dankó utca 11., a főiskola udvaráról le kell sétálni a lépcsőn), gyülekező május 17-én kedden 18:30-tól, a kezdés pedig 19:00-kor várható.

A Mozaik Közösségről
A Mozaik egy több mint 10 éves budapesti közösség, de tagjaink az ország minden területéről érkeznek. Elsősorban keresztény (keresztyén) csoport vagyunk, de egyetlen egyházhoz sem kötődünk, függetlenek vagyunk minden felekezettől. Közösségünk ökumenikus, ami igazán összetart bennünket, hogy mindannyian Istent keressük, legyen bármilyen a nemünk vagy szexuális orientációnk. Így közösségünk nyitott bárki előtt, hiszen mindannyian sajátos személyiséggel, gondolkodásmóddal közeledünk Istenhez, és mindannyian más és más módon éljük meg hitünket a mindennapokban. Közösségünk olyan tehát, mint egy mozaik: ahol a számtalan különböző, pici, színes részletből áll össze egyetlen, nagy kép. Hasonlóan áll össze tagjainkból a közösség egésze” – részlet a honlapon található bemutatkozóból.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb