Hírek

Saját gyülekezete előtt bújt elő a római katolikus pap

A Milwaukee-i Szent Bernadett plébánia vasárnapi szentmiséjén a római katolikus pap, Gregory Greiten atya döntést hozott. Megosztotta gyülekezete tagjaival, hogy meleg.

Gregory Greiten

Greg vagyok. Római katolikus pap. És igen, meleg!” – hangzott el a bátor kijelentés, ami – az adott körülmények között – rosszul is elsülhetett volna. De mint a beszámolóból kiderül, Greg atya hívei álló tapssal és ovációval fogadták a bejelentést.

A coming out nem volt előzmények nélküli, a pap maga is megírta másnap, hogy korábban egyeztett Milwaukee egyházmegye püspökével. Jerome Listecki atya közleményben állt ki mellette: “Támogatjuk Greiten atyát utazásáról szóló története megosztásában. Megértette saját szexuális orientációját és együtt él vele. Ahogy az Egyház is tanítja, az azonos nemhez vonzódókat megértéssel és együttérzéssel kell fogadnunk.

A Szent Bernadett plébánia

Nem ez volt az első alkalom, hogy Greiten atya elő próbált bújni. Már korábban is tett volna rá kísérletet, paptársai és elöljárói azonban lebeszélték róla. “Ma azonban megtöröm a csendet és megszabadulok a szégyenkezés bilincsétől, amelyet fiatal korom óta hordozok. Oly sok mindent kell megvitatni, javítani és gyógyítani” – írja a bejegyzésben.

Az atya idén ünnepelte pappá szentelésének 25-ik évfordulóját.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb