Kultúra

Rufus Wainwright Budapesten

Rufus Wainwright amerikai popsztár Prima Donna című operájának magyarországi bemutatójával kezdődött a 10. Armel Opera Festival június 28-án este, a Thália Színházban. A budapesti előadást Alföldi Róbert rendezte, és a szerző is megtisztelte a jelenlétével.

 

fotó: Kállay-Tóth Anett

 

Rufus Wainwright a Marriott Szállóban tartott fesztiválmegnyitón örömmel beszélt az operához fűződő vonzalmáról, a komolyzene szeretetéről, és arról, hogy számára zeneszerzőként a legszebb és legizgalmasabb feladat az alkotás. Megtisztelőnek tartja, hogy 2008-ban írt első operáját – New York, London, Manchester és Toronto után – Budapesten az Armel Opera Festival keretében tűzték műsorra. Jó érzéssel tölti el, hogy a különböző rendezők újabb és újabb színt adnak a művéhez, izgalmas látnia a színpadi megvalósítást. Kiemelte, hogy csodálatos férje is elkísérte a gyönyörű Budapestre.

A Prima Donna Alföldi Róbert rendezésében, Farkasréti Mária, Je Ni Kim, Sólyom-Nagy Máté és Ódor Botond szereplésével, a Vajda Gergely vezette Pannon Filharmonikusok közreműködésével sikert aratott a Thália Színházban. A teljes előadás hat hónapon át megtekinthető az Arte Tv csatornáján.

A jubileumi fesztivált  Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerző, karmester  nyitotta meg, aki a kezdetek óta szakmai támogatója az Armelnek.

Az ünnepségen Alföldi Róbert rendező többek között kiemelte: az Armel Opera Festival tette számára lehetővé, hogy operarendezőként komoly szakmai tapasztalatra tegyen szert, és a világban több társulattal dolgozzon együtt az elmúlt években. Számára az opera a legmagasabb színházi forma, és arra törekszik rendezéseivel, hogy a prózai színház lehetőségeivel ötvözve hozzon létre valódi színházi élményt, és erre az Armel Opera Festival lehetőséget ad.

 

Fotó: Kállay-Tóth Anett

 

Vajda Gergely, az Armel Opera Festival művészeti vezetője, zeneszerző, karmester az Armel nemzetköziségét emelte ki, mivel a fesztivál nemzetközi operaházakkal együttműködve hoz létre produkciókat, amelyek további egyedisége, hogy operaversennyel párosítja a bemutatókat. A világban egyedülálló  fesztivál e miatt is vált közismertté Európában és a tengeren túl, és ennek köszönhető, hogy a fesztiválon bemutatott előadásokat magas rangú nemzetközi szakmai zsűri értékeli. A fesztivál presztizsét növeli az a tény is, hogy a bemutatókat az ARTE Televízió 8 éve élőben  közvetíti, és gyűjti a közönségszavazatokat, és ARTE Közönségdíjjal ismeri el a nézőknek legjobban tetsző produkciót.

Havas Ágnes, az Armel Opera Festival igazgatója az alkotóknak és a közönségnek mondott köszönetet, hiszen a nézők érdeklődése nélkül nem érhette volna meg a fesztivál a 10. jubileumi évet, és mint mondta, az a leghőbb vágya, hogy még többen ismerjék meg, és szeressék a fesztivált, a kortárs operákat, és az egyedi programokat, koncerteket, amelyeket az Armel örömmel szervez, és mutat be Budapesten kívül  Európában és a világban. Az igazgatónő köszönetet mondott az Európai Fesztivélszövetségnek – EFA is, hogy a kezdetek óta figyelemmel kíséri az Armel tevékenységét, és májusban újra kiváló minősítéssel jutalmazta a fesztivált. “Ez nagy dolog, és ez további erőt ad a továbbiakhoz, például a következő 10 évhez.”

A nyitóesemény az ARMEL torta elfogyasztásával zárult a hatalmas Armel Opera Festival installáció előtt, amely a Thália Színház előtt várja a közönséget, majd Bécsben, a MuTh Színházban, ahol további négy előadás látható a következő napokban. A bécsi előadásokra Armel Operabusszal utazhat a budapesti közönség ingyenesen, a Hősök teréről június 30-július 3. között minden nap.

 

Fotó: Kállay-Tóth Anett

 

A 10. Armel Opera Festival július 4-én zárul Budapesten, a Jubileumi díjátadó Gálaesttel, a Thália Színházban. Itt kerül átadásra a Legjobb Produkció, a Legjobb Előadó, és az ARTE Közönségdíj. A Gálaesten fantasztikus szólisták lépnek föl, a Pannon Filharmonikusok kíséretében, Vajda Gergely vezényletével. A műsor házigazdája Alföldi Róbert, aki személyes élményein keresztül mutatja majd be az Armel sikertörténetét. Rendező: Szabó Máté. Az előadások megtekinthetőek élőben és további 6 hónapon át az Arte Tv csatornáján, valamint szavazás július 3-án, éjfélig.

További információk a programokról az Armel Opera Festival honlapján és Facebook-oldalán.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb