Hírek

Rövidhírek Afrikából

Mint azt már korábban is összefoglaltuk, jelenleg valószínűleg az afrikai kontintensen a legnehezebb melegként érvényesülni és egyáltalán túlélni. Ez az állítás még az ünnepek időszakában sem veszít súlyából.

Zimbabwe: Melegaktivistákra támadtak ismeretlenek

Kormánypárti tüntetők Zimbabwe fővárosa, Harare utcáin

December tizenkilencedikén a Zimbabwei Melegek és Leszbikusok nevű szervezet privát év végi rendezvényt tartott, amelyre váratlanul beállított három ismeretlen gépkocsi, bennük körülbelül egytucat ismeretlen férfival. A hívatlan vendégek ragaszkodtak hozzá, hogy bemehessenek. Amikor azonban nem akarták őket beengedni, fegyvert rántottak elő és fenyegetőzni kezdtek.

Az ijedt vendégek mégcsak védekezni sem tudtak, a betolakodók mindennel támadni kezdték őket, amit csak értek: székek, üres sörösüvegek, borospoharak. A támadás során mintegy harmincöten szenvedtek sérülést. Sajnos nem ez volt az első incidens a dél-afrikai ország homoszexuálisait összefogó szervezet ellen. 2013 júniusában egy öttagú csoport tört be az irodájukba.

Gambia: Három férfit tartóztattak le közösülésért

Befogadó egyház?

Az ünnepek előtt a gambiai híradók is beszámoltak róla, hogy a hatóságok három férfit is letartóztattak homoszexuális közösülésben való részvételért. Nemzetiségükre egyelőre nem derült fényt, de a kihallgatáson mindhárman elismerték másságukat. A bíróság akár életfogytiglani börtönbüntetést is kiszabhat számukra.

Nemzetközi melegjogi szervezetek már októberben megkongatták a vészharangot, amikor Gambia elnöke, Yahya Jammeh aláírta a Homoszexualitás Ellenes Törvényt, amely a korábbi ugandai törvényhez hasonlóan súlyos börtönbüntetéssel sújtja a homoszexualitással vádolt személyeket. (Az ugandai törvényt azóta az ottani Alkotmánybíróság visszavonatta)

Uganda: Melegmagazint indítottak helyi aktivisták

Az első szám címlapja

Avagy testvérmagazinunk született! Az ugandai melegek és leszbikusak egybehangozó tapasztalata volt, hogy a homofób hangulathoz nagyban hozzájárult a helyi média hozzáállása. Korábban nem egy napilapban nyilvánossá tették mintegy száz LMBT-aktivista nevét és elérhetőségeit is.

Így ellenpólusként december huszonkettedikén elindították a Bombastic magazint, amelyben a közösség tagjainak történeteit, véleményét szeretnék megosztani az olvasókkal. A tömegmédia torzításával szemben a valóságról kívánnak írni. A magazin nyomtatott formában kisebb boltokban és aktivistáknál kapható, de az első szám már online is elérhető!

Forrás: Gaystarnews

Previous post

Navidad - A mediterrán karácsony

Next post

Videó: Eminem James Franco új filmjében "coming outol"