Nagyvilág

Románia bírósági döntés ellenére sem ismeri el az azonos nemű párokat

 

Románia megtámadja az Emberi Jogok Európai Bíróságának májusi határozatát, amely alapján az országnak el kellene ismernie az azonos nemű párok kapcsolatát – írja a Gandul.ro.

Románia jelenleg nem ismeri el az azonos nemű párok házasságát vagy élettársi kapcsolatát. Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint azonban a román kormány ezzel megsérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének nyolcadik cikkelyét – a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot. A bírósághoz 21 román pár nyújtott be keresetet.

„Ezzel a lépéssel a kormány elhalasztja az azonos nemű családok elismerését és védelmét szolgáló jogszabály elfogadását, és ezzel Románia továbbra is azon európai országok szégyenletes listáján marad, amelyek a diszkrimináció ellen kénytelenek harcolni”reagált hétfőn az ACCEPT érdekvédelmi egyesület.

Azt nem tudni, hogy a román kormány milyen indokkal támadja meg a végzést, korábbi érveléseiket elutasította a bíróság. Olyan érvekkel igyekeztek meggyőzni Strasbourgot, mint hogy az azonos nemű párok alkotta családok védelme hátrányosan érinti a heteroszexuális többséget, vagy hogy magánjellegű szerződésekkel ugyanúgy biztosíthatók a párok jogai, ezért nincs szükség állami szabályozásra.

A 21 párt képviselő ügyvéd szerint Strasbourgnak semmi oka nincs arra, hogy elfogadja a fellebbezést, és másképp döntsön, mint a májusi határozatban.

Asztalos Csaba, a Nemzeti Diszkriminációellenes Tanács vezetője szerint a jogszabály bevezetése elkerülhetetlen, de egyelőre nem tudni, mikor fog megtörténni.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin