Nagyvilág

Rohamrendőrök oszlatták fel a pride felvonulást egy török egyetemen

Hetven diákot letartóztattak.

fotó: Twitter / Boğaziçi Direnişi

 

Isztambulban először 2015-ben tiltották be a pride felvonulást, majd a török elnök, Recep Tayyip Erdogan az ellene irányuló 2016-os sikertelen puccskísérletet arra használta fel, hogy betiltson minden LMBTQ jogokkal kapcsolatos rendezvényt „a békére és a biztonságra” hivatkozva.

Május 20-án az ország egyik legjobbjának tartott Boğaziçi Egyetemen a hallgatók kilencedik alkalommal tartották meg az egyetem pride felvonulását. A szervező egyetemi egyesületet az intézmény tavaly már feloszlatta.

Az egyetemi biztonsági szolgálat azonnal lecsapott a menetre és hamarosan rohamrendőrök is csatlakoztak hozzájuk. A felvonulókat pajzsokkal körbekerítették, majd egyenként megbilincselték a diákokat, több résztvevőt bántalmaztak is. Az erőszakos letartóztatásokról készült videófelvételekre reagálva az Amnesty Törökország közölte, a rendőrség jogellenesen alkalmazott erőszakot.

Az ÜniKuir LMBTQ diákszervezet szerint a hatóságok 70 egyetemistát tartóztattak le, őket a helyi rendőrkapitányságon felvett vallomásuk után szabadon engedték.

 

 

 

Erdogan parancsára nem rajzolhatnak szivárványt a gyerekek, mert meleggé válnak

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin