Kultúra

Roger Waters, a kreatív géniusz

Roger Waters, a Pink Floyd kreatív géniusza egy vadonatúj koncerttel újra meghódítja a világot. 2018-ban visszatér Európába Us + Them turnéjával, melynek programja a klasszikus Pink Floyd-dalok mellett néhány új nótát, valamint szólókarrierje legnagyobb sikereit tartalmazza majd.

 

 

Vörös hajú kisfiú tépi ki magát édesanyja kezéből és futásnak ered. Végigszalad a mezőkön, futás közben ledobálja a ruháit, hogy végül a sziklákról a tengerbe vesse magát és beleússzon a szabadságba. (Hogy a kisfiú vörös hajú, azt csak húsz évvel később tudtam meg, mert fekete-fehér volt még akkoriban a tévénk.) A fiú mellett kaszát életében nem fogó, jóvágású és kockahasú indián fiatalember dolgozik a búzamezőkön, ő szintén sziklákról mélybe vetve magát változik sassá – és megtanul repülni. A Learning to Fly című dal videoklipje* – amely 1988-ban az MTV Video Music Awards-on díjat is nyert – az első találkozásomat jelentette a Pink Floyddal. Azzal a zenekarral, ami a rocktörténelem egyik legünnepeltebb formációja közel háromszázmillió eladott lemezzel.

*(A videoklipet újravágták a bemutatás után két hónappal, és amíg nálunk a jelzett verzió futott, a YouTube-on ma már csak az újravágott verziót találni.)

A Pink Floyd alapítója és húsz éven át énekese, dalszerzője és basszusgitárosa, Roger Waters legendás lenyűgöző élő koncertjeiről, amelyek a rajongóknak óriási élményt jelentenek a magas színvonalú, csúcstechnológiájú audiovizuális produkcióval és lélegzetelállító quad hangzással. Az ígéret szerint az új turné sem lesz kivétel; több hónapos aprólékos tervezés után elkészült a show, amely a közönséget különleges zenei utazásra viszi minden este. De nem volt ez mindig így: volt idő, amikor Rogers számára kínzással ért fel turnézni és élőben játszani. A Pink Floyd sikereinek csúcsán egyre nagyobb arénákban léptek fel, végképp elszakadva a közönségtől. Ez annyira megviselte Waters idegeit, hogy 1977-re egyszerűen elege lett az élő fellépésekből. Ekkor történt az a máig emlegetett eset, amikor is egy kanadai koncert során nemes egyszerűséggel arcon köpte egyik rajongójukat a közönség soraiban. Őt magát is annyira felzaklatta, hogy a jelek szerint a végletekig ki van borulva, hogy végül ebből a lelkiállapotból merítve született meg a The Wall című duplalemezes mestermű. Az azóta eltelt negyven évben visszatalált az élő fellépésekhez és szerelméhez, a zenéhez.

 

 

Az új turné nem véletlenül az 1974-es dal, az Us And Them után kapta a nevét, amely a Pink Floyd egyik legsikeresebb albumán, a The Dark Side of the Moon-on jelent meg. Az Us + Them Waters elképesztő pályafutásából szemezget majd, amely tartalmazza a legnagyobb Pink Floyd albumok dalait (Wish You Were Here, The Wall, Animals, Dark Side of The Moon) csakúgy, mint új lemeze, az Is This the Life We Really Want? szerzeményeit.

„Egy teljesen új show-val indulunk útnak” – fogalmazott Roger Waters. – „Karrierem különböző időszakainak keveréke lesz, a Pink Floyd-évektől egészen az új albumig. Megközelítőleg nyolcvan százalék lesz a régi és húsz százalék az új, de az egészet összekapcsolja egy általános téma. Nagyon jó kis show lesz, megígérem. És a leglátványosabb, amit valaha csináltam. Ami a turné címét illeti – Mi és ők – csak a »mi« létezik. Mi, emberek, akik felelősséggel tartozunk egymásért és hogy törődjünk egymással. De nem tesszük. Sajnos. Nem vagyok optimista. De szeretnék az lenni. Szeretném azt gondolni, az embertársaink megsegítéséből fakadó jó érzés segít majd felrázni az önzésbe merült világot. Hogy meg fog-e történni? Azt nem tudom. De ez egy lehetőség, és ezért megéri küzdeni.”

 

 

A Roger Waters – Us + Them című turné lesz az első európai koncertkörút az óriási sikerű, 2010-ben indult The Wall Live óta, amelyet több, mint négymillió rajongó látott a 219 előadás egyikén, és azóta is a legsikeresebb szólóművész-turné a zenetörténetben. 2018. május 2-án a Budapest Arénában is látható lesz az elképesztőnek ígérkező új show, amivel lehetőséget kapunk, hogy élőben találkozzunk egy legendával.

 

Roger Water – Us + Them
2018. május 2. Budapest Aréna
A budapesti koncertre jegyek a www.livenation.hu és a www.ticketpro.hu oldalakon keresztül kaphatók.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb