Hírek

Robot adhat össze litván azonos nemű párokat Valentin-napon

Ha az LMBTQ-közösség jogairól beszélünk, Litvánia azon országok egyike, amelyik jócskán elmarad az Európai Unió legtöbb tagállamától. Nem létezik házassági egyenlőség, de még bejegyzett élettársi kapcsolat sem a meleg és leszbikus párok számára, nem fogadhatnak örökbe gyermeket és a transzneműeknek sincs törvény adta lehetőségük nemük megváltoztatására.

Úgy tűnik a társadalom nagy része nem is kíván előrelépést. Egy 2016 októberi közvélemény-kutatás szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatot a lakosság 11, az egyenlő házasságot alig 7 százalék támogatja. Mindeközben az ország február 16-án ünnepli függetlensége kihirdetésének századik évfordulójának, – véletlen egybeesés – két nappal a szerelemnek dedikált Valentin-nap előtt.

A két nap apropóján a Toleráns Fiatalok Szervezete úgy döntött, 14-ére rendkívüli esküvői ceremóniát szervez az egyik kormányzati épület elé Vilniusban. Mitől lesz rendkívül az esemény? Mesterséges intelligencia, emberre emlékeztető humanoid robot adná össze az azonos nemű párokat.

Miközben sokunk félelemmel vegyes csodálattal tekint e robotokra, a szervezet elnöke, Artūras Rudomanskis elmondása szerint az államigazgatás bürokratikus oldalára kívánja emlékeztetni az embereket. “A robot, akárcsak az állam, azt teszi, amire programozzuk.” Bízzunk benne bőven lesz résztvevője a rendhagyó kezdeményezésnek és a szervezők alaposan dokumentálni fogják, ahogy – talán először – robot ad össze meleg és leszbikus szerelmeseket.

A társadalom elutasítása mellett a politikai élet szereplői sem különösebben támogatóak, ha az LMBTQ-közösségről van szó. Ritka kivétel Vilnius főpolgármestere, aki tavaly, a városában megrendezésre került Baltic Pride résztvevőit videóüzenetben üdvözölte.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb