Hírek

Robbantásra készült a házaspár egy lengyel pride-on

Egy lengyel bíróság egy év börtönbüntetésre ítélt egy házaspárt, amiért 2019-ben házi készítésű robbanókészülékkel érkeztek a lublini pride felvonulásra.

Tavaly szeptember 28-án a rendőrség állította meg a párt a pride napján, és robbanókészüléket találtak náluk, amelyet házilag készítettek olyan alapanyagokból, mint tűzijáték és gázpalack. A bíróság azonban csupán egy év börtönbüntetésre ítélte őket, mivel az ügyészek úgy döntöttek, nem vádolják őket terrorizmussal – írja a Gay Star News.

 

A rendőrség könnygázzal oszlatta szét a homofób tüntetőket.

 

A bíróság akár nyolc év börtönt is kiszabhatott volna rájuk, de a pár bűnösnek vallotta magát, és ügyvédjeik egy évnyi büntetést kértek számukra. Végül a bíró és az ügyészek is egyetértettek abban, hogy elfogadják a kérésüket.

A lengyel törvények alapján a házaspár személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, a feleségre csupán a 21 éves Karolina S-ként, a férjre pedig a 27 éves Arkadiusz S-ként hivatkoznak.

A szakértők megvizsgálták a robbanókészüléket és kijelentették, hogy súlyos sérüléseket, de akár több ember halálát is okozhatta volna. A rendőrség egy símaszkot is talált a házaspár táskájában.

Arkadiusz S. bevallotta, hogy ő maga készítette a robbanókészüléket, mégpedig az interneten fellelhető használati utasítások alapján. Viszont azt is elmondta a nyomozóknak, hogy ő és a felesége senkit sem akart bántani, őket csak a robbantás érdekelte.

A kihallgatások során azonban kiderült, hogy Arkadiusz homofób nézeteket vall, és ellenzi a pride felvonulásokat is. Szerinte a normális család egy férfiból és egy nőből áll, ami egyébként tipikus gondolkodásmódnak számít Lengyelországban. Továbbá a robbantási kísérlet napján a férfi egy kelta keresztet viselt, ami igencsak népszerű a lengyel szélsőjobboldaliak körében.

A tavalyi pride felvonuláson azonban nem Arkadiusz és Karolina voltak az egyetlen ellentüntetők, hanem közel kétszázan jelentek meg, akik megpróbálták közös erővel eltorlaszolni a felvonulás útvonalát, és tojással dobálták meg a felvonulókat.

A rendőrség vízágyúval és könnygázzal próbálta szétoszlatni őket, és emellett több tucat szélsőjobboldali aktivistát vettek őrizetbe – köztük Arkadiuszt és feleségét.

Nem újdonság számunkra, hogy Lengyelországból homofób hírek érkeznek, hiszen az országban már napilapok is osztogattak „LMBT mentes zóna” matricákat – amelyeket később az Európai Parlament betiltott, a krakkói érsek szerint pedig az LMBTQ aktivisták az új kommunisták.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin