Itthon

Rengeteg LMBTQ szavazatszámláló dolgozik majd a választások tisztaságáért

Photo: István Biernik

 

“Idén fogok először szavazni és szavazatszámlálónak is jelentkeztem, ami szerintem nagyon menő!”írta a Budapest Pride-nak a 21 éves Laura, aki egy megyeszékhelyen lesz szavazatszámláló bizottsági tag.

A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer közösség tagjainak az elmúlt két évben brutális jogfosztásokat kellett elszenvediük: a transzneműektől elvették a jogi nem- és névváltoztatás jogát, az azonos nemű pároktól elvették az örökbefogadás jogát. Megszüntették a független Egyenlő Bánásmód Hatóságot, ahová diszkrimináció esetén lehetett fordulni. Orosz mintájú propagandatörvénnyel tiltják a médiában és az iskolákban az LMBTQ témájú ismeretterjesztést. A választási kampányban pedig a kormány egy figyelemelterelő népszavazást kezdeményezett, hogy dezinformációs eszközökkel tovább növelje az LMBTQ közösséggel szembeni előítéleteket és ellenséges megnyilvánulásokat.

Az LMBTQ közösség tagjai nem adják fel, az elmúlt 2 évben a közösségben soha nem látott erőt és összefogást lehetett tapasztalni: sokan kampányoltak együtt a Budapest Pride-dal a 33-as paragrafus ellen, az örökbefogadás tiltása ellen, tízezres tüntetés zajlott a propagandatörvény ellen, 35 ezres részvételi rekordot döntött a Budapest Pride Felvonulás, és folyik a kampány a kirekesztő népszavazás érvénytelenítéséért.

A közösségünkből rengetegen állampolgári kötelességüknek érzik, hogy mindent megtegyenek azért, hogy április 3-án tiszta és szabad választásunk lehessen. Ezért az LMBTQ közösség tagjai közül soha nem látott tömegek jelentkeztek szavazatszámlálónak, a legtöbben életükben először lesznek idén szavazatszámláló bizottsági tagok.

A szavazatszámlálók között a korábbi években arányaiban kevés volt a fiatal, idén viszont sokkal több fiatal lesz szavazatszámláló bizottsági tag, mint korábban. Az ország minden táján vállaltak aktív szerepet a szavazatszámlálásban az LMBTQ közösség tagjai, a fővárostól a legkisebb falvakig. A Budapest Pride megszólaltatta néhányukat.

Elio 24 éves, kistelepülésen lesz szavazatszámláló: “Első alkalommal leszek szavazatszámláló. Azt hiszem, nekünk, mostani huszonéveseknek fontosabb a választások tisztasága, mert a mi jövőnkről van szó, nekünk kellene elvileg ebben az országban most egzisztenciát építeni, családot alapítani.”

Pálma szintén 24 éves, megyeszékhelyen lesz szszb tag: “Most fogok először számolni. Úgy vagyok vele, hogy ha lehetőségem van rá, szeretném én is kivenni a részem a választások tisztaságának megőrzésében. Ez a választás most különösen fontos számomra, mert ha megint félremegy valami, én nem tudom, hogy fogok még négy évet kibírni ebben az országban.”

Balázs 41 éves, kistelepülésen lesz szavazatszámláló: “Most először vállalok ilyen munkát, bár a családban volt eddig is szavazatszámláló. Abban reménykedem, így legalább abban a körben nem történik csalás, ahol én leszek. Nem zavar, ha nem tetszik a választás eredménye, csak annyit akarok, hogy tényleg a választók dönthessenek.”

László 50 éves, szintén kistelepülésen jelentkezett szavazatszámlálónak: “Sajnos sokan félnek vidéken felvállalni a véleményüket, mert az emberek tartanak a retorzióktól. Korábban is láttuk, hogy a Fidesz megfélemlítéssel, zsarolással, megvásárlással is szerez szavazatokat. Ezt amennyire lehet, meg kell akadályozni, vagy legalább dokumentálni kell.”

Ádám 32 éves, kistelepülésen lesz szavazatszámláló: “Mikor találkoztam ezzel a lehetőséggel, egy pillanatig sem haboztam, azonnal tudtam, hogy ez tökéletes eszköz arra, hogy én is tegyek a demokráciért és Magyarország jövőjéért. Hiszek benne, hogy törekednünk kell arra, hogy minél jobb állampolgárok legyünk és így szolgáljuk a hazánkat. Ez számomra tökéletes alkalom erre.”

“Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az LMBTQ közösség ilyen aktív szerepet vállal a választások tisztaságáért folytatott munkában. Az elmúlt egy évben nagy erőbedobással kampányoltunk azért, hogy az LMBTQ közösség tagjai jelentkezzenek szavazatszámlálónak” – tette hozzá Radványi Viktória, a Budapest Pride elnöke – “A kisebbségek jogfosztása a demokrácia leépítésének súlyos tünete. Mi nem csak egy szép eszme érdekében cselekszünk, hanem a saját életünkért és biztonságunkért kell fellépnünk a választási csalásokkal szemben.”

 

 

„Amikor én nem mondok valamiről véleményt, akkor más mond helyettem véleményt”

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb