Hírek

Rendszeresen erőszakolnak meg LMBTQ-embereket a szíriai polgárháborúban

Megdöbbentő jelentést tett közzé a Human Rights Watch (HRW) arról, milyen szexuális terrort kell átélniük a meleg és biszexuális férfiaknak, valamint transz nőknek a szíriai polgárháborúban.

Mióta a konfliktus 2011 márciusában kirobbant, férfiak, fiúk és transz nők egyaránt szenvednek a szexuális erőszaktól, amelyet a szír hadsereg, valamint terrorszervezetek, így például az Iszlám Állam katonái követnek el rajtuk” – olvasható a múlt héten megjelent, angol nyelvű jelentésben. „Heteroszexuális férfiak is ki vannak téve az erőszak ilyen formájának, de a meleg és biszexuális férfiak, valamint transz nők különösen veszélyeztetettek.

 

Forrás: Human Rights Watch

 

A HRW a jelentés kapcsán 44 túlélővel készített interjút, akik egy ideje már Libanonban élnek menekültként. Egyikük, a 28 éves Yousef arról számolt be, hogy a szír rendőrség letartóztatta és kihallgatta – eredetileg nem azért, mert meleg, ám miután ez kiderült, még a korábbinál is tízszer kegyetlenebbül bántak vele. „Botokkal erőszakoltak meg. Csak azért, hogy szenvedni és üvölteni lássanak. Hogy megalázhassanak. Feldugtak egy botot az ánuszomba és kérdezték, hogy élvezem-e? Ez az, amit szeretek, ugye? Egészen a gyomromig ment fel.

Egy 21 éves transz lányt, Nailát a börtönben erőszakolták meg fogvatartói, akik egy seprő nyelét dugták az ánuszába – az sem érdekelte őket, amikor erősen vérezni kezdett.

A menekültek közül sokaknak maradandó sérülései lettek, elsősorban az ánuszukban, de a nemiszerveiken is, illetve vannak, akik szexuális úton terjedő betegséggel fertőződtek – többek között HIV-vírussal. A károsodás azonban nem kizárólag testi: depressziótól, poszttraumás stressz szindrómától szenvednek, ám segítséget, egészségügyi ellátást a menekülttáborban sem mernek kérni, mert félnek az előítéletektől és a stigmától.

A HRW a jelentésben megállapítja, hogy bár az ENSZ és emberi jogi szervezetek elítélik a szexuális erőszakot, ennél sokkal többet kell tenni a végtelenül kiszolgáltatott emberek megóvása érdekében.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin