HírekPride

Rendőri túlkapásba fulladt a majdnem betiltott Isztambul Pride

Isztambul kormányzója arra hivatkozásul, hogy nem tudja garantálni a tömeg biztonságát az ellentüntetőkkel szemben, még múlt héten sem adott engedélyt a pride felvonulásra. A szervezőknek azonban az utolsó pillanatban sikerült megegyezniük a rendőrséggel: csak az előre egyeztetett területen belül tartják meg a rendezvényt.

A vasárnapi Isztambul Pride azonban így is érthetetlen káoszba fulladt, méghozzá nem a sokat emlegetett homofób tömegek, hanem a hivatalos szervek magatartása miatt. Miután ugyanis az egyik főszervező felolvasta az összegyűlteknek a körülbelül 5 perces beszédét, a rendőrök azonnal oszlatni kezdtek. De többen maradtak még volna, a felszólítás ellenére sem akarták ennyivel elintézni az idei pride-ot.

 

 

A rendőrök hamar türelmüket vesztették, pillanatokon belül műanyag- és gumilövedéket lőttek a tömegbe és könnygázzal adtak nyomatékot akaratuknak. Több tucat jelenlévőt gumibottal kezdtek verni, rájuk eresztették a rendőrségi kutyákat és legalább 11 embert le is tartóztattak. “Sokan az életükért futottak” – foglalta össze egy szerencsés, akinek sikerült elmenekülnie a túlkapás elől.

Bár Törökországban nem tiltja törvény a homoszexualitást, az uralkodó rezsim évről-évre egyre kevésbé nézi jó szemmel az LMBT-közösség aktivitását és láthatóságát. Ankarában és Isztambulban évek óta vagy betiltják, vagy hasonlóan erőszakos módon feloszlatják a felvonulást – így volt ez 2015-ben, 2016-ban és tavaly is.

Helyszíni amatőr felvétel a tegnapi eseményről:

All Out – Back live for the reading of the press release…

They go oh this come on girl, let’s face it. They’re funny girl yeah photo on the Park and she said make something look at it from the vehicle delivery. He’s got the manatee.

Ilyen Törökországban melegként felnőni

Previous post

Benidorm: a város, ami 365 napon át nyitva áll

Next post

Sziget - Élet a koncerteken túl