HírekPride

Rendőri túlkapásba fulladt a majdnem betiltott Isztambul Pride

Isztambul kormányzója arra hivatkozásul, hogy nem tudja garantálni a tömeg biztonságát az ellentüntetőkkel szemben, még múlt héten sem adott engedélyt a pride felvonulásra. A szervezőknek azonban az utolsó pillanatban sikerült megegyezniük a rendőrséggel: csak az előre egyeztetett területen belül tartják meg a rendezvényt.

A vasárnapi Isztambul Pride azonban így is érthetetlen káoszba fulladt, méghozzá nem a sokat emlegetett homofób tömegek, hanem a hivatalos szervek magatartása miatt. Miután ugyanis az egyik főszervező felolvasta az összegyűlteknek a körülbelül 5 perces beszédét, a rendőrök azonnal oszlatni kezdtek. De többen maradtak még volna, a felszólítás ellenére sem akarták ennyivel elintézni az idei pride-ot.

 

 

A rendőrök hamar türelmüket vesztették, pillanatokon belül műanyag- és gumilövedéket lőttek a tömegbe és könnygázzal adtak nyomatékot akaratuknak. Több tucat jelenlévőt gumibottal kezdtek verni, rájuk eresztették a rendőrségi kutyákat és legalább 11 embert le is tartóztattak. “Sokan az életükért futottak” – foglalta össze egy szerencsés, akinek sikerült elmenekülnie a túlkapás elől.

Bár Törökországban nem tiltja törvény a homoszexualitást, az uralkodó rezsim évről-évre egyre kevésbé nézi jó szemmel az LMBT-közösség aktivitását és láthatóságát. Ankarában és Isztambulban évek óta vagy betiltják, vagy hasonlóan erőszakos módon feloszlatják a felvonulást – így volt ez 2015-ben, 2016-ban és tavaly is.

Helyszíni amatőr felvétel a tegnapi eseményről:

Ilyen Törökországban melegként felnőni – Humen Online

infobox] Ország: Törökország Főváros: Ankara Népesség: 75 millió fő Államforma: elnöki köztársaság Homoszexualitás: 1858 óta nem bünteti törvény[/infobox] Cihannal mondhatni spontán találkoztunk. Egy ismerős írta, hogy török fiúval randizott, aki éppen képzésen van a budapesti Európai Ifjúsági Központban, és ha érdekel, készíthetek vele interjút. Nekem ennél több nem is kellett, következő este már a konyhámban …

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb