Hírek

Rekordszámú meleg versenyző az olimpián

A riói olimpián az LMBTQI-közösség legalább 42 olyan tagja áll rajthoz, akik hivatalosan is előbújtak. Ha szigorúan csak a számokat nézzük, nyolc fővel az angol olimpiai csapat a legmelegebb.

tom-daley-olimpia

Tom Daley, brit műugró

 

A 2016. évi nyári olimpiai játékokon rekordszámú nyíltan leszbikus, meleg, biszexuális és interszex sportoló vesz részt. Rajtuk kívül három vezetőedző és néhány paralimpikon is kvalifikálta magát a játékokra.

A férfiak között tíz, orientációját a nagyközönség előtt is felvállaló meleg sportolót találunk. Többen megjegyzik, hogy érdekes módon az Egyesült Államok csapatába egyetlen ilyen versenyzőnek sem sikerült bekerülnie. Az angol női gyeplabda-csapat viszont rögtön egy leszbikus házaspárral is büszkélkedhet Helen Richardson-Walsh és Kate Richardson-Walsh személyében.

Könnyen előfordulhat azonban, hogy a már említett 42 fős keret még bővülni fog, ugyanis főleg a kevéssé ismert sportágak és kisebb országok esetében gyakori, hogy versenyzőik korábban előbújtak már, de a hír nem jutott el a nagyobb nyilvánossághoz. A 42 sportoló már így is igazi rekordot jelent, hiszen a négy évvel ezelőtti londoni olimpián még csak 23 LMTBQI-versenyző indult.

Bár az idei helyszín, Brazília nem éppen melegbarátságáról híres, a brazil csapatba így is bekerült négy versenyző, köztük a műugró Ian Matos. Szintén brazil az idei meleg versenyzők rangidőse, a 78 éves George Morris, aki a brazil olimpiai lovaglócsapat edzője. A csak az amerikai műlovaglás keresztapjának tartott Morris ráadásul csak idén, önéletrajzi könyvében coming-outolt.

 

Previous post

Kaposfest: az egyhetes komolyzenei örömünnep

Next post

Szivárványszínű járőrautó az angliai rendőrségen