Hírek

Rekordszámú LMBTQ tagja van az új amerikai kongresszusnak

Helyi idő szerint tegnap koradélután felesküdött az Amerikai Egyesült Államok 116. Kongresszusa, melynek tagjait – 435 képviselőt és 33 szenátort a százból – tavaly novemberben az úgynevezett félidős választáson (midterms) szavazták meg a választópolgárok.

Az eskütétel pillanatai

Az új demokrata többség, élén Nancy Pelosi házelnökkel, egy történelmi rekordot is magával hozott: soha korábban ennyi, nyíltan az LMBTQ közösséghez tartozó tagja nem volt az Egyesült Államok törvényhozásának.

A szenátusba Krysten Sinema személyében Arizona államból beválasztották az első nyíltan biszexuális nőt, aki így csatlakozik a wisconsini Tammy Baldwin leszbikus szenátorhoz (mindketten demokrata pártiak):

Először választottak nyíltan biszexuális szenátort az Amerikai Egyesült Államok kongresszusába

A Képviselőházban pedig az eddigi három meleg képviselőhöz (Mark Takano, Sean Patrick Maloney és David Cicilline) további négy meleg és leszbikus képviselő csatlakozhat: Angie Craig, Sharice Davids, Katie Hill és Chris Pappas. Szintúgy mind demokrata.

Ezzel is függ össze, hogy első házelnöki beszédében Nancy Pelosi (aki 2007 és 2011 között már betöltötte a pozíciót) ígéretet tett: megszavazzák az úgynevezett Egyenlőség Törvényt (Equality Act), amely védené az LMBTQ közösséget a diszkriminációtól és amely javaslatot a korábbi republikánus többség, amelynek színeiben Donald Trumpot is elnökké választották, következetesen blokkolt.

A tavaly novemberi félidős választás egy másik történelmi pillanatot is hozott, Jared Polis lett ugyanis az első nyíltan meleg megválasztott kormányzó az észak-amerikai országban:

Először van nyíltan meleg kormányzója az Amerikai Egyesült Államoknak
hirdetés
Previous post

Brazília új elnöke máris cserbenhagyta az LMBTQ közösséget

Next post

Meleg csókot tiltott le Oroszország a YouTube-ról