Hírek

Rekordmagas az amerikai LMBTQ közösség részaránya

A magukat nyíltan az LMBTQ közösségbe tartozónak valló amerikaiak részaránya hat év folyamatos emelkedés után rekordmagasságba ért egy új felmérés szerint.

 

 

A Gallup 2017-ben lefolytatott felmérése során 340 ezer embert kérdeztek meg, eredményeik szerint az amerikai lakosság 4,5 százaléka tartozik az LMBTQ közösséghez. A cég ezt a kérdéskört 2012 óta vizsgálja az USA-ban, azóta minden évben nőtt a közösség részaránya.

Eredményeik megerősítették a már többször kimutatott generációs és nemek közötti különbséget. Míg a nők 5,1 százaléka, addig a férfiaknak csak a 3,9 százaléka vallja magát LMBTQ személynek. A népességen belüli rekordmagas részarány főként az 1980 és 1999 között született generáció javára írható, körükben 8,1 százalék a közösség aránya – ez a szám hat éve folyamatosan nő. Az idősebb generáció, az 1913 és 1945 közöttiek részaránya továbbra is stabilan 1,4 százalék.

Meglepő lehet ugyanakkor, hogy a fekete és latin-amerikai közösségekben tradicionálisan jelen lévő homofóbia ellenére épp ezekben a legmagasabb a magukat melegnek valló férfiak aránya (5 és 6,1 százalék.)

 

 

A Gallup ezen kívül húsz éve méri az amerikaiak hozzáállását az egyenlő házasság kérdéséhez. 1996-ban ezt még csak 27 százalék támogatta, 2017-ben pedig már a lakosság 67 százaléka.

Az új felmérés hatalmas társadalmi törést mutat a politikai elköteleződés mentén: míg a magukat demokratáknak vallók 83 százaléka támogatja az azonos nemű párok házasságát, addig a republikánusoknak csupán a 44 százaléka.

Hogy ez az utóbbi 44 százalék sok vagy kevés: itthon a Budapest Pride és az Integrity Lab megbízásából a Závecz Research 2016 október végén országos, reprezentatív közvélemény-kutatást végzett. Akkor az azonos nemű párok házasságát 36 százalék támogatta. Azóta több felmérés érintette közvetve vagy közvetlenül a kérdést, adataikból pedig az LMBTQ közösség itthoni támogatásának növekedésére lehet következtetni. Az Ipsos idei adatai szerint például a magyarok 48 százaléka támogatja, hogy egy transznemű ember házasságot köthessen a születési nemével azonos nemű személlyel.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb