Kultúra

Rekorder az adományokból újranyitott betiltott queer kiállítás

Rekordot döntött látogatói számával egy queer kiállítást, amit a szélsőjobbosok megpróbáltak végleg eltűntetni. Végül a közönség szedte össze az újranyitásra a pénzt.

2017 szeptemberében alig egy hónap után a szélsőjobboldali tiltakozások után bezáratták a „Queermuseu: Queer Tactics Toward Non-Heteronormative Curating” című kiállítást  a brazíliai Santander Kulturális Centerben. A tüntetők azzal vádolták a műveket, hogy azok az istenkáromlást és pedofíliát reklámozzák.

Ám úgy tűnik, bármennyire is szerették volna kipucolni az ország legnagyobb queer kiállítását, se a közönség, se a művészek, se a szervezők nem adták fel, hogy a nagyközönség elé kerüljön a tárlat.

Októberben a művészek egy nyílt levében ítélték el a „gyűlöletkeltést, intoleranciát és a művészetben, valamint oktatásban való erőszakos elnyomást” Brazíliában, a közönség pedig pénzgyűjtésbe kezdett, hogy újranyithasson a kiállítás – végül nem csak a célnak kitűzött 5000 dollárt szedték össze, hanem annak közel ötvenszeresét.

A szervezők így újra a nagyközönség elé tárták a kiállítást, Rio de Janeiróban, ezúttal egy iskolában, a Private School of Visual Arts of Parque Lageben – méghozzá óriási sikerrel.  Az iskola igazgatója Fabio Szwarcwald, elmondása szerint a kiállítás új rekordot döntött a hétvégi látogatók számával; szombaton 5000 ember nézte meg a műveket, vasárnap pedig nagyjából 3000.

A Queermuseu kiállításán 263 művet lehet megtekinteni 85 olyan művésztől, mint José Leonilson, Cândido Portinari és Lygia Clark.

Forrás: PinkNews

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin