Kultúra

Régmúlt idők pride felvonulásai, meleg menekültek és hazai queer élet a Humen Fesztivál ingyenes fotókiállításán

Szeptember 11–15. között immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre Budapest LMBTQ kulturális eseménye, a Humen Fesztivál. A két évig filmhétként működő, majd a tavalyi évben összművészeti fesztivállá alakuló esemény idén is több LMBTQ témájú filmmel, színházi előadással, privát tárlatvezetéssel, valamint egy három az egyben kiállítással is jelentkezik. A Fesztivál teljes programja IDE kattintva tekinthető meg.

Az idei évben először a Humen Fesztivál saját szervezésű kiállítással is jelentkezik, rögtön hárommal is egyetlen helyszínen, amelyek mindegyike szervesen kapcsolódik egymáshoz. Szeptember 11-től a hónap végéig, szeptember 30-ig az Art9 Galéria ad helyet az ingyenesen látogatható kiállításoknak.

 

[infobox]

A kiállítás első napján, szeptember 11-én a helyszínen 16-20 óra között ingyenes HIV-szűrést végez a Karolina úti rendelő.

[/infobox]

 

SENKIT NEM ÉRDEKEL

A Senkit nem érdekel című fotókiállítás a hazai LMBTQ közösség sokszínűségét mutatja meg Bielik István fényképezőgépén keresztül. A különböző nemű, különböző korú, eltérő bőrszínű, vagy épp eltérő élet- és társadalmi helyzetben lévő fotóalanyok a szivárvány ezernyi árnyalatát jelképezik. A képek megmutatják, hogy mindannyian elsősorban emberek vagyunk: bár egyes tulajdonságaink eltérhetnek egymástól, de egy civilizált és normális világban ez a különbözőség senkit nem érdekel – hiszen csak az ember számít.

Bielik István: A szír polgárháborúban készített fotósorozatáért 2014-ben a Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját nyerte el, de fotóriporterként tudósított a kelet-ukrajnai konfliktusról és az Európán átívelő menekültválságról is. 2018-ban elnyerte a Hemző Károly fotográfiai díjat.

 

Fotó: Bielik István

 

RAINBOW RAILROAD

A világ egyre veszélyesebb hely az LMTBQ közösség azon tagjai számára, akik olyan országokban élnek, ahol a közösséghez tartozni bűncselekmény – tucatnyi országban pedig akár halálbüntetés is kiszabható rájuk. Az ezekből az országokból segítséget kérő emberek száma folyamatosan növekszik. Rutinszerűen tartóztatják le, támadják meg brutálisan, vagy gyilkolják meg az itt élőket. Gyakran nem tudnak hova fordulni, mert a helyi kormány, a média, a rendőrség, az egyházi szervezetek, sőt a családjuk részéről is azt tapasztalják, hogy azok nemhogy tolerálják, de ösztönzik ezt a brutalitást. A Rainbow Railrod segélyszervezet ezeket az üldözötteket segíti; munkájukat és az egyedi sorsokat a kiállítás keretein belül kisfilmekkel mutatjuk be.

Ezekkel a kisfilmekkel arra is szeretnénk felhívni itthon a figyelmet, hogy hálával tartozunk mindazoknak, akik évekkel-évtizedekkel ezelőtt kivívták az LMBTQ jogokat nekünk. Ezeket a jogokat azonban ne vegyük természetesnek, automatikusan járónak, hanem tartsuk emlékezetünkben, hogy ezeket a jogokat egykor emberek és szervezetek harcolták ki – de a világon nem mindenki ennyire szerencsés.

 

Az egyiptomi Ahmedet is letartóztatták a Mashrou’ Leila koncertje utáni razziában, amit a rendőrök szivárványzászlók miatt indítottak

 

KÖZEL/MÚLT

A ma ismert, a jogegyenlőség megteremtését és az LMBTQ emberek elfogadását elősegíteni kívánó fesztiválok előzménye volt itthon a Pink Piknik éves rendezvénye, amit először 1992-ben szerveztek meg. A többször melegbüszkeség-napként, illetve gay pride-ként hivatkozott pikniket 1997 szeptemberében váltotta fel az első valódi felvonulás.

Az elmúlt harminc év magyar LMBTQ történetének ezen korai szakaszát most a Háttér Archívum és könyvtár fotóival és dokumentumaival idézzük meg.

 

1997. szeptember 6. Az első magyarországi pride felvonulás mára ikonikussá vált fotója (forrás: Háttér Archívum)

 

[infobox]

A kiállítások szeptember 11-től a hónap végéig, szeptember 30-ig ingyenesen látogathatók.

Helyszín: Art9 Galéria
1092 Budapest, Ráday u. 47.

Az Art9 Galéria nyitvatartása
kedd-szerda-csütörtök-péntek: 14:00 – 18:00 óra között.

[/infobox]

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb