Kultúra

Recirquel – A mozdulatokból csoda születik

Nehéz dolgunk lenne, ha valakinek be kellene mutatnunk a Recirquelt, feltéve persze, hogy van olyan ember, aki még ne hallott volna róla. Hiszen a különleges társulat nemcsak idehaza, de külföldön is (el)ismert, előadásaik többek puszta látványos, akrobatikus és szinte kivitelezhetetlennek tűnő gyakorlatok soránál. A Recirquel produkciók a színpadon és a színpadon túl, a nézőtéren is élnek, sőt lüktetnek, olyan érzést keltve a nézőkben, amit az előadás után is magukkal vihetnek.

Bár még nem áll olyan hosszú múlt a társulat mögött, amelyet 2012-ben Vági Bence rendező-koreográfus hívott életre, máris megannyi sikert, és saját nemükben egyedülálló produkciót tudhatnak magukénak. Az artistákból álló társaság Non Solus című előadáákban például mindössze két férfi előadóművész áll (vagy éppen egy kötélen leereszkedve lóg) a színpadon, minimális díszlet előtt, a nézőknek még sincs hiányérzete. Az előadások nemcsak a mozdulatokról szólnak, hanem az azokat irányító érzésekről, az akrobaták közötti hol feszült, hol békés játékból, és az ebből kibontakozó történetről.

 

 

Fotó: Nagy Attila (MÜPA)

 

A célja a mi cirkuszmegújításunknak az, hogy a cirkusz is egy olyan absztrakt formát ölthessen, amivel bármit le lehet mondani” – mondta egy interjújában Vági Bence. Aki pedig akár csak egyszer is volt Recirquel-előadáson, tudja, hogy a társulat vezetője által megfogalmazott cél a gyakorlatban is maradéktalanul megvalósul.

Előadásaikon nem csupán nyakatekert mozdulatokat kivitelező akrobatákat látunk, hanem színészeket is, akik testük rezdüléseivel, nem pedig szavakkal próbálnak kommunikálni a nézőtérrel.

A Párizs éjjel című előadásuk egy olyan időszakot, a ’30-as éveket idézi meg, amely reneszánszát éli: rengeteg mű eleveníti fel manapság ezt az érát, azt a sikkes könnyedséget és enyhe romlottságot, amelytől árnyalttá és szenvedélyessé válik a bennünk róla kialakult kép. Az előadás Brassaï fotó- és filmművész képeiből merített ihletet, amelyek a párizsi éjszakai élet legbizarrabb, legpikánsabb jeleneteit is megörökítették. Így kerülnek az előadás látóterébe a francia prostituáltak, megcsalók és megcsaltak, szerelmes és szenvedélyes lelkek. A műsor különlegessége, hogy itt nemcsak átvitt értelemben, hanem szó szerint is megszűnik a nézők és a művészek közötti határ, így akár még az is előfordulhat, hogy a fejed felett is mutatványokat mutatnak be. Az élményt az teszi többek közt teljessé, hogy nemcsak artisták, de táncosok és zenészek is közreműködnek az előadásban.

 

 

Fotó: Nagy Attila (MÜPA)

 

Ahogy már említettük, a Recirquel a világ számos országában bizonyította már, hogy a legjobbak közé tartozik. A 2017-es Edinburgh-i Fringe Festivalon is óriási sikert arattak: azon produkciók sorát erősítették, amelyekre az összes jegy elkelt. Skócián túl is ismerik a formáció nevét, a Recirquel fellépett már Kolumbiában, Finnországban, Norvégiában és Franciaországban is.

Ezúttal a Párizs éjjel című előadásukkal bizonyíthatnak a külföldi közönségnek. A produkciót most Németországban mutatják be: november 26-a és december 31-e között 33 alkalommal adják elő Münchenben, a Tollwood Winterfestivalon. Nem mindennapi eseményről van szó, a nemzetközi előadókat felsorakoztató fesztivál ugyanis zenei és kulturális szempontból is Európa legjobbjai közé tartozik, körülbelül nyolcszázezer látogatót vonz évről évre. Különlegessége, hogy klímavédelmi programjaik is vannak, környezettudatos szemléletük pedig még a meghívottak kiválasztásánál is érvényesül. A Recirquel produkciója a többnapos fesztivál egyik legnagyobb attrakciója lesz. A Tollwood felkéréséről így nyilatkozott a társulat: „A Párizs éjjel az elmúlt években számos ország és nemzetközi fesztivál közönsége előtt mutatkozhatott be, mégis nagy elismerésnek tartjuk, hogy az egyik legnagyobb, közel egymillió érdeklődőt vonzó német fesztivál idén minket hívott meg zászlóshajó produkciónak.”

 

Fotó: Nagy Attila (MÜPA)

 

Természetesen nem kell Németországig utaznod, ha látni szeretnéd a Párizs éjjel-t: Budapesten legközelebb januárban, a Müpa Fesztivál Színházában csodálhatod meg a produkciót, mert ha létezik performansz, amelyet csak némán, szájtátva lehet csodálni, akkor ez az.

Magyarország első újcirkusz társulatának az egyik fele a karácsonyi időszakot Németországban tölti, ahol az egyik legnagyobb téli fesztivál sztárprodukciói lesznek. Repertoárjukból ezúttal a Párizs éjjel című előadásukat mutatják be, amely az 1930-as évek erotikától fűtött, játékos és szenvedélyes párizsi lokálok világát eleveníti meg. Eközben pedig itthon a Müpa Sátorban egyész decemberben látható a Kristály című előadásuk.

Tegdes Péter

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés