Itthon

Reagált a német nagykövet a Budapest Pride melletti kiállása miatt kapott magyar kritikára

Nehezen emészti meg a magyar kormány, hogy 38 ország nagykövetsége közös nyilatkozatban állt ki a 28. Budapest Pride felvonulás mellett.

A szokatlanul erős hangvételű közleményben többek között ezt írják: „ Aggasztónak tartjuk azokat a jogszabályokat és politikai retorikát, többek között Magyarországon is, amelyek ellentétben állnak a diszkriminációmentesség, a nemzetközi emberi jogi törvények és az emberi méltóság elveivel, és hozzájárulnak az LMBTQI+ közösség megbélyegzéséhez.  Hangsúlyozzuk annak szükségességét, hogy vezetők és kormányok, itt és mindenhol máshol, tartsák tiszteletben és védjék meg az LMBTQI+ egyének és közösségek jogait, és szüntessék meg az őket diszkrimináló törvényeket és politikákat.”

A nyilatkozaton fellendülve Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára több nagykövetnek is lényegre törő – bár egyesek talán inkább a primitív és dedós jelzőket használnák – kérdést tett fel.

A német nagykövetnek, Julia Grossznak intézett kérdését, miszerint „nem aggódik a német demokrácia állapota miatt, hiszen mindössze feles többséggel megváltoztatták a választási törvényt?” a HVG.hu továbbította a nagykövet asszonynak, aki a kérdésre tömören és magyarul válaszolt videóüzenetében.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

HVG (@hvg.hu) által megosztott bejegyzés

 

Ahogyan arra a lap is felhívja a figyelmet, a kérdés csúsztat: a német parlament mindkét háza elfogadta a választási törvény módosítását. Noha feles többséggel szavazták meg, az elfogadás ténye erős legitimáció, még akkor is, ha a módosítás miatt már két párt is alkotmányjogi panasszal élt, így a jogszabály jelenleg a Szövetségi Alkotmánybíróság előtt van.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin