Színes

Raklap és harangvirág – A MrsDevilShow

 

Elkent sminkek, függönyből varrt ruhák, eldugott helyszínek – a drag kultúra teljesen másképp indult, mint amilyennek ma látjuk. Hazánkban a rendszerváltásig titkos helyszíneken lehetett csak transzvesztitákkal találkozni, majd ’89-től fokozatosan nyíltak meg az LMBTQ-barát helyek. A Capella, az Angyal bár, az Alibi megjelenésével egyre több lehetőség nyílt arra, hogy előadóművészeink fellépjenek.

Lassanként az összes itthoni melegbárban helyet kaptak a drag műsorok, a fiatalok által ismert mainstream vonal ugyanakkor csak a RuPaul’s Drag Race-szel indult. Az utóbbi években egyre többen kaptak kedvet ahhoz, hogy női ruhában csillogtassák meg a tudásukat, és bár a showbiznisz öreg motorosai között akad olyan, aki szerint hígult a szakma, könnyebb mára sem lett a drag queenek dolga – hiszen a verseny is nagyobb. Nagyon jól mutatja mindezt a két éve alakult, ám végleges formáját csak egy évvel ezelőtt elérő MrsDevilShow, amelynek fő attrakciója a DragLive tehetségkutató műsor. A projektről annak ötletgazdáját és megvalósítóját, Mrs. Devilt kérdeztük.

A műsor névadójáról:
Mrs. Devil két éve született meg, főként fotókról és videókból ismerhetjük. Fellépése csak egy volt, de soha többet nem szeretne színpadra állni, mert csúnya és szerencsétlen, így csak elrettentő példának jó.
„Én magamról inkább azt mondanám, hogy TrashQueen vagyok. Kifigurázok, botrányt csinálok, és az vagyok, ami senki más: csúnya, proli és szakadt. Ezzel azt akarom elérni, hogy az emberek ne érezzék távolinak a drag műfajt, ne legyen ciki másnak lenni, ne legyen nehéz elindulni egy úton, ami nehéz. Nem tudom, kívülről milyennek látnak az emberek. Civilként távolságtartó vagyok. Nem iszom alkoholt, csak évente kétszer, vagy ha Bonnie Andrews beleköt valamibe. Viszont egy cigarettagyárat fel lehetne építeni a franciaágyam mellé, amibe te is be fogsz feküdni.”

 

Honnan jött az ötlet, hogy elindíts egy drag tehetségkutatót?
Először az LMBTQ helyek pultosainak, felszolgálóinak akartam segíteni, miután bezárták a bárokat. Így elindítottam a Live A Vendéglátósokért (LAV) című adománygyűjtő műsort a Facebookon Redblekkel és a hazai fellépőkkel. Ezután jött az isteni sugallat, hogy kár lenne abbahagyni, építeni kellene rá egy teljes szórakoztató műsort.

Így jött a DragLive.
Kezdő drageknek akartam lehetőséget adni arra, hogy megmutathassák magukat. Kitaláltam egy koncepciót, ami szerint egy évad 6 részből épül fel. Az első ötben jelentkezőket fogadunk, majd a fináléban az előző részek nyertesei közül választja ki a győztest a zsűri. Az első évadban ennek tagjai Redblek, Bonnie Andrews és jómagam voltunk.

Hányan jelentkeztek az első évadban?
Összesen 19-en. Mindannyiukról forgattunk 1-1 lip sync-videót (playback-re tátogás – a szerk.), majd a nézők szavazhatták meg a győztest. Végül a nyertesekkel készítettünk egy újabb videót, ám azokról már a zsűri döntött, amelynek tagjai korábban is minden részben kifejtették a véleményüket és kommentálták a videókat. Az első évadot Victoria Rose nyerte, aki a pénznyeremény mellett a helyemre került a második évad zsűrijében.

Úgy tudom, a második évadban már Redblek is kiszállt a zsűriből.
Igen, ő saját műsort kapott, helyette a második évad minden részében vendég zsűritag szerepelt. Ült már a székben Szőke Zsani, Amanda Elstak és Lakatos Márk is. A fináléban az Alteregóból ismert Cielle fogja tanácsaival ellátni a kezdőket, a harmadik zsűritag pedig maradt Bonnie.

Az egész MrsDevilShow egy szórakoztató, több órás műsoregyüttessé nőtte ki magát. Milyen műsorokat láthat nálatok a közönség?
Nagyjából 2-2 és fél órás adást közvetítünk havonta. Abból egy-másfél óra a DragLive, a többi valamilyen interaktív, szórakoztató, és persze szókimondó műsor. A vendéglátósokat támogató LAV-ból 6 részt forgattunk, amivel nagyjából fél millió forintot gyűjtöttünk össze, de folyamatosan változó arculattal és tematikával a nézők rendszeresen találkozhatnak Noorával, aki eleinte egy trash jósdát vezetett, és a betelefonálóknak árulta el a jövőt, most pedig nyereményjátékot vezet. A két hónapja működő AmandaSOKK című műsorban celebeket hív Amanda egy-egy kibeszélőshow-ra, itt volt már vendég Lakatos Márk, a következő hónapokra pedig újabb sztárvendéggel készülünk. Emellett Bonnie is kapott saját műsort, ő a Punc-ban társalog harmadmagával, egy-két (vodkamentes) narancslével, és boncolgat aktuális LMBTQ témákat. Korábban két rész erejéig a RuPaul-féle Snatch Game magyarosított verziója is ment, a WigMix, amelyben különböző hírességeknek sminkelték ki magukat a drag queenek, és a szerepüknek megfelelően kellett viselkedniük, majd a kapott kérdésekre válaszolniuk. Legutóbb pedig elindult a Házi bu*i Attilával, ahol a műsorvezető drageknek élőben kell improvizálniuk egy néző által beküldött számot, ami bármi lehet. Valójában az egész műsor az interaktivitásra épül, a nézők közbeszólhatnak, befolyásolhatják a történéseket, szavazhatnak, a műsorvezetők pedig reagálnak is ezekre. Minden élőben történik, így a bakik ugyanúgy a műsor részét képezik.

 

Mi a legemlékezetesebb pillanatod?
Sok helyszínen forgatunk, utcán, híd alatt, stúdiókban. A legmaradandóbb az egyik drag versenyzőnk karácsonyi klipje volt, amelyben én is szerepeltem, és a 3 centis magassarkúmban sikerült megcsúsznom a lépcsőn, így zuhantam egy nagyot. A klipbe is bekerült, de vágtam belőle egy több perces, vicces bakivideót. Óriási sikere volt.

Miket csinálsz még a műsorban?
Csak apróságokba szólok bele, de a technika az én kizárólagos terepem. Igyekszem összhangban tartani az egészet: nagyjából 5 kamerával dolgozunk egy-egy adáson, ezt folyamatosan bővítjük. Gépeinken valós időben látjuk a történéseket, és azt is figyeljük, amit a nézők látnak. Van videókeverőnk, díszletünk, fénytechnika, és ehhez értő tagok is a csapatban.

A második évad fináléja után mi várható a jövőben?
A második évadra már 23 videót készítettünk, a harmadikban ennél is többre, egyértelműen a műsor népszerűségének növekedésére számítunk. Jönnek újabb celebek, ismét feltűnik Lakatos Márk is. Igyekszünk a nézettséget növelni, ennek köszönhetően a Youtube-on is egyre nagyobb a táborunk. Vidékről is nagy az érdeklődés, főleg Pécsről, Szegedről, Miskolcról jelentkeznek be. Óriási a csapatmunka, és ha ráfizetéses is, nem akarnék kiszállni, mert számítanak ránk, számítunk egymásra.

Vági Bence

 

A műsort te is támogathatod a MrsDevilShow Patreon-oldalán.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb