Kultúra

Rag’n’Bone Man – Ő is csak egy ember

Az angol Rag’n’Bone Man 2016 nyarán robbant be a köztudatba, amikor megjelent Human című kislemeze. A dal először a szigetországban, majd később Európában, sőt Amerikában is egészen a toplisták elejéig kapaszkodott. A brit énekes május 4-én a Papp László Budapest Sportarénában a magyar közönség előtt is fellép.  

Rory Graham, közismertebb nevén Rag’n’Bone Man a Human című számával robbant be a köztudatba hazánkban. A 33 éves énekesnek már gyerekkora óta a szenvedélye a zene és a zenélés, ám a jól megérdemelt hírnév és elismerés nem jött számára egyik percről a másikra: hosszú utat járt be a Human sikere előtt.  

A szülők mutatták az utat 

HIVszűrés.hu fejléc banner

Rory sosem tanult énekelni: ösztönösen fedezte fel a zene világát és a benne rejlő tehetséget. Szülei megszállott zenerajongók voltak, az általuk hallgatott soul, blues, jazz és reggae dalok pedig korán bemásztak a 13 éves fiú fülébe, aki már ekkor elkezdett komolyabban foglalkozni a különböző zenei stílusokkal, elsősorban a hip-hoppal. 

Rag ‘N’ Bone Man (Rory)

Az angliai Brighton közelében született énekes először a helyi kocsmákban lépett fel, szűk körben, leginkább a barátai előtt. A többnyire rap és hip-hop műfajában utazó Rory akkor érte el a legnagyobb sikerét, amikor a szavak ütemes szavalása helyett éneklésre váltott és eldalolta Robert Johnson egyik számát, amit a közönsége vastapssal méltatott. Ennyi pedig már elég is volt Rory számára, hogy elkezdjen formálódni benne a gondolat: énekes lesz.  

Rag’n’Bone-t egy Mark Crew nevű producer fedezte fel, aki a Magyarországon már rutinos előadónak számító Bastille bemutatkozó lemezét, a Bad Bloodot is segített tető alá hozni. Rag’n’Bone Man első CD-je, a Bluestown 2012 novemberében jelent meg, melyet 2013-ban a Dog ’n’ Bone, 2014-ben a Put That Soul on Me és a Wolves követett. 2015-ben kiadta negyedik, Disfigured című korongját is, legnagyobb sikerét azonban a tavalyelőtt megjelent Humannel érte el.  

Nomen est omen: a Rag’n’Bone Man név eredete 

Rory Graham a „rag and bone” emberről nevezte el magát. Ezek a személyek a 18-19. században a társadalmi ranglétra alján álltak, akik lényegében munkanélküliek voltak és London utcáit járva gyűjtötték be az emberek utcára kidobott szemeteit, például a rongyokat (rag) és csontokat (bone), hogy eladhassák őket.  

Rorynak az ötletet egy Steptoe And Son című, 1970-es években forgatott angol sitcomtól vette, ami két rag and bone férfi történetét mesélte el. 

Human és a világhírnév 

A 2017 februárjában megjelent Human című stúdiólemez megváltoztatta Rag’n’Bone életét, és még az angol lemezeladási történetbe is beírta magát. Az eladási adatoknak köszönhetően a legsikeresebb férfi előadóvá vált, akinek 117 ezer példányt vásároltak az albumából, meglepően rövid idő alatt. 

Human első kislemeze, a Healed 2016 áprilisában jelent meg, visszafogott sikereket elérve. A lemez címét adó kislemez, a Human 2016. július 21-én szólalt meg elsőként az angol rádiókban, melyet meghallgatva már sejthették a szigetlakók, hogy Rag’n’Bone hamarosan megjelenő CD-jét érdemes lesz megvásárolniuk.  

A lemez munkálatairól elárulta az énekes, hogy annyi dalt készített, ami három CD-re is elegendő lett volna. Rag’n’Bone egy interjúban kifejtette, hogy dalai többségét személyes élmények, érzések alapján írja. Amikor egy interjújában a Human című számáról kérdezték, az énekes azt mondta, a dal arról szól, hogy az emberek sokszor túlságosan is borúlátóak és sokat panaszkodnak. Pedig ha egy kicsit körbenéznének maguk körül, rájönnének, hogy nem csak nekik vannak problémáink. Sőt, ha észreveszik mások nehézségeit, talán a sajátjuk már nem is tűnik olyan borzalmasnak.  

Megállíthatatlan siker 

Human berobbanása után nem kellett sokat várnia az énekesnek az első díjak bezsebeléséig. A legrangosabb angol zenei díjátadón, a Brit Awards-on a British Breakthrough Act és a Choice Awardot is megnyerte. Utóbbit olyan sztárok érdemelték előtte ki, mint Sam Smith vagy Adele. A német Echo Awardról is két díjjal térhetett haza: a legjobb új előadónak és a legjobb nemzetközi férfi előadónak járó szobrocskákat nyerte el. A 2017-es MTV EMA-n azonban csak a jelölésig jutott, méghozzá Best New Artist és Best Push Artist kategóriákban.  

Rag’n’Bone Man május 4-én lép fel a Papp László Budapest Sportarénában az Új-Zélandot, Franciaországot és Finnországot is megjárt Human turnéjával. Jegyeket a livenation.hu oldalon vásárolhatsz.  

Tegdes Péter 

Previous post

Elbűvölő párok, akiket érdemes követni - 1. rész

Next post

Hatnapos vizuális élménykavalkád - Érkezik a harmadik Budapest Art Week