Színes

Queer nők, akikre mindenki büszke lehet

Március nyolcadika több mint egy évszázada a nemzetközi nőnapé.  Mi azonban nem csak ma ünnepeljük a nőnapot. Valljuk, hogy együtt vagyunk egyenlőek. Ma is és minden nap.

Ünnepeljük az LMBTQ közösség nőtagjait is: leszbikus, biszexuális, transznemű, queer nőket, akik a maguk eszközeivel – ki a művészet, ki az aktivizmus, ki a politika útján – tettek és tesznek hozzá a nők egyenlőségéért és szűkebb közösségük elfogadásáért.

Az alábbiakban a büszke queer nők közül sorolunk fel néhány példaképet, tudva, hogy a lista a végtelenségig folytatható.

Nagy Szilvia

 

 

A Budapest Pride egykori elnöke.

1999-ben a Flamingó kör (a mai Szimpozion Klub elődje) egyik alapítója és vezetője lett, 2003-tól pedig az Ösztrosokk leszbikus bulisorozat alapítója, szervezője és DJ-je.

2007-től volt a Budapest Pride szervezője, ahol először a Budapest Pride Filmfesztiválon dolgozott, 2013-től pedig a Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke lett. Hozzá tartozott az Ösztrosokk leszbikus buli, majd a Budapest Pride Fesztivál vizuális megjelenése, arculata és honlapja tartozott hozzá. 2013-ban szervezőtársaival megírták a Budapest Pride manifesztóját, és lefektették az alapjait annak a feminista és antirasszista elveken alapuló, bázisdemokratikusan működő szervezetnek, amit ma is Budapest Pride-ként ismerünk.

2014-ben kampánykoordinátora volt a Magyar LMBT Szövetség szavazásra buzdító Szevasztok, Szavaztok? kampányának. 2016-ban az LMBTQ közösségért végzett kiemelkedő munkájáért elnyerte a Háttér-díjat, 2019-ben pedig a LIFT-díjat.

2016-ban diagnosztizálták rákkal. A betegségéről igyekezett olyan nyíltan és őszintén beszélni, ahogy azt más témákban megszoktak tőle. Nem akarta, hogy a rák elszigetelje a közösségétől és a barátaitól, és fontos volt neki, hogy a rákbetegséget övező társadalmi tabuk ne álljanak közénk. A 2019-es Budapest Pride Megnyitóján a nagyközönség előtt beszélt a betegségéről.

Szilvi végtelenül büszke volt a hazai LMBTQ mozgalom eredményeire: hogy abból az 1997-es 300 fős menetből, mára több mint 20 ezres emberi jogi tüntetés lett. Nem elégedett meg a toleranciával, hiszen a toleranciában mindig ott van egy “de”. Felhívta rá a figyelmet, hogy a toleránsok olyanokat mondanak, mint “Én egy toleráns ember vagyok. Nekem semmi bajom a melegekkel, de ne dörgöljék az orrom alá.” Figyelmeztetett, hogy ne érjük be kevesebbel, mint az elfogadás.

2020 februárjában hunyt el.

Borgos Anna

 

 

Pszichológus, nőtörténész, genderkutató, az MTA Pszichológiai Kutatóintézetének munkatársa. Kutatási területe a huszadik század eleji értelmiségi nők életműve, valamint a szexuális kisebbségek helyzete és története. A Labrisz Egyesület alapító tagja, az Imágó Budapest folyóirat főszerkesztője.

A 2019-es Háttér-díj kitüntetettje.

Lovas Nagy Anna

 

 

Író, tárgyalkotó, grafikus, a Tilos Rádió Zártkörű Lányok c. műsorának egykori szerkesztő műsorvezetője. Egyik megalapítója a Labrisz Leszbikus Egyesületnek. Bódis Kriszta, Szaniszló Judit és Németh Ványi Klára közös munkájával, létrehozója a Re:Lit Antielitista Művészeti és Közéleti Csoportnak. Gondozásuk alatt üzemel a Re:Literatura (röviden Re:Lit), internetes orgánum.

Munkássága elismeréseként 2012-ben Háttér kulturális díjat kapott.

Jóhanna Sigurðardóttir

 

Jóhanna Sigurðardóttir és felesége

 

Számos elsőséget tudhat magáénak: Izland első női miniszterelnöke, Izland és a világ első kormányfője, aki nyíltan leszbikus, aki nyíltan az LMBTQ-közösség tagja. 2010-ben kötött házasságot Jónína Leósdóttir íróval.

1978-ban szociáldemokrata színekben bejutott az izlandi parlamentbe, az Alþingi. Parlamenti munkája elismeréseként kétszer is alelnökké választották. 1984 és 1993 között a Szociáldemokrata Párt alelnöke volt. 1987 és 1994 között négy kormányban is szolgált szociális miniszterként. A miniszterelnöki pozíciót egy cikluson keresztül, 2009 és 2013 között töltötte be.

Ana Brnabić

 

 

Szerbia miniszterelnöke 2017 óta tölti be hivatalát, előtte államigazgatási és önkormányzati miniszterként vett részt a kormány munkájában. Ő a világon a második nyíltan leszbikus kormányfő, miniszterként és miniszterelnökként egyaránt rendszeres résztvevője a belgrádi Pride felvonulásnak.

Brnabic az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában végezte egyetemi tanulmányait marketing és üzleti tanulmányok szakon. 2001-ben tért vissza Szerbiába, és különböző nemzetközi cégek tanácsadója volt. Az angolul és oroszul is jól beszélő Brnabicot 2013-ban az év üzletasszonyának is megválasztották.

Párja, Milica Djurdjic 2019 februárjában kisfiúnak adott életet, akit azóta együtt nevelnek.

Kim Petras

 

 

Kim Petras 1992-ben, Tim Petrasként született Kölnben. Már kétéves korában kijelentette, hogy ő nem fiú, hanem lány, innentől kezdve ennek tudatában élt és viselkedett. Támogató szülei segítették őt a nővé válás folyamatában, amely még így sem volt egyszerű. Kim Petras tinédzserkora óta ír zenéket és énekel, eddig két albuma jelent meg, mind a kettő 2019-ben, a Clarity nyáron, a Turn Off The Lights Halloweenkor.

„Az emberek mindenfélét gondolnak róla, pedig ez egy teljesen normális jelenség, csupán az itt a probléma, hogy nem tudják, miről is van szó. Sokan azt hiszik, hogy ez egy valamilyen elképesztően őrült dolog, pedig annyi az egész, hogy én egy lány vagyok” – mondta az énekesnő a transzneműségéről.

LP

 

 

A Laura Pergolizzi néven született amerikai énekesnő csupán a monogramját használja művésznévként. Szólókarrierje mellett LP dalszerzőként olyan előadók számára írt dalokat, mint Cher, Rihanna, a Backstreet Boys vagy Christina Aguilera.

A jellegzetes, delejes hangú LP eddig öt albumot adott ki, a 2016-ban megjelent Lost on You érdekes módon Európában sokkal nagyobb sikert ért el, mint otthon. Olasz- és Lengyelországban is arany-, Franciaországban pedig platinalemez lett belőle, és itthon is a slágerlisták élmezőnyéig jutott. A varázslatos hangulatú címadó dal egykori barátnőjével, Tamzin Brownnal történt szakítását dolgozza fel.

Jodie Foster

Az amerikai színésznő mindig is nagyon keveset osztott meg magánéletéről a nyilvánossággal, azonban az évek előrehaladtával ez is változott. Legutóbb néhány nappal ezelőtt került be a hírekbe, amikor is a The Mauritanian című filmben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Golden Globe-ot.

Az eredményhirdetéskor, a pillanat hevében még egy csók is elcsattant közte és felesége, Alexandra Hedison között.

 

 

Cynthia Nixon

 

Cynthia Nixon és családja

 

Cynthia Nixon elsősorban a Szex és New York című sorozatból ismert, ahol heteroszexuális karaktert alakított Miranda személyében. Ám a magánéletben feleségével él boldog házasságban és két gyereket nevelnek közösen.

Néhány évvel ezelőtt indult New York állam kormányzói székéért is, ám az előválasztásokon alulmaradt a hatalmon lévő Andrew Cuomóval szemben.

Kate McKinnon

 

 

A Primetime Emmy-díjas amerikai leszbikus színésznő korunk egyik legismertebb és legnépszerűbb női humoristája is egyben. Legnagyobb sikerét a Saturday Night Live-nak köszönhetően érte el, melyben 2012-től rendszeresen láthatta őt a közönség. Kimagasló teljesítményét és komikusi vénáját a szakma is elismerte, eddig három alkalommal jelölték Emmy-díjra.

Mellékszerepben láthattuk a Ted 2-ben, a Lánytestókban, de hangját kölcsönözte az Angry Birds és Szenilla nyomában című animációs filmek egy-egy karakterének is. 2016-ban szerepet kapott a Szellemirtók női rebootjában, 2018-ban pedig A kém, aki dobott engem című akció-vígjátékban nyújtott emlékezetes főszerepet.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin