Kultúra

Queer filmek az idei Friss Húson

 

Kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, a legújabb magyar és nemzetközi rövidfilmek seregszemléje a Toldi moziban, valamint szabadtéri helyszíneken május 27. és június 2. között. A vetítések mellett kiegészítő kulturális események, kerekasztal-beszélgetések és workshopok is várják a látogatókat. A szervezők nem titkolt célja egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók nagyobb közönség előtt mutathatják be filmjeiket.

Ahogy a nézőszám, úgy a kínálat is folyamatosan bővül, szakmai programok, pitchfórumok és nemzetközi válogatás kerültek a repertoárba, a hazai filmes képzést pedig a diákok munkáján keresztül ismerhetjük meg. A fesztivált évről-évre növekvő érdeklődés övezi, a bemutatott magyar alkotások színvonaláról pedig csak annyit, hogy Deák Kristóf Oscar-díjat nyert Mindenkije is innen indult világhódító útjára, de az itt bemutatott animációk is szép sikereket tudhatnak a magukénak. A nemzetközi versenyszekció díjnyertes filmeket és alkotókat (köztük külhoni és tiszteletbeli magyarokat) hoz el nekünk; többen már rendszeres visszatérők.

2018 óta az LMBTQ-válogatás szerves részét képezi a fesztiválnak. Külön köszönettel tartozom a hazai kisfilmek alkotóinak azért, hogy néhány fontos és érdekes információval kiegészítették alább következő soraimat.

 

Deine Schöne Gestalt / rendező: Bernadette Kolonko

A német Deine Schöne Gestalt/Beautiful You (19 perc) egy anyáról szól, aki megpróbálja szóra bírni elnémult lányát. Miközben a nőnek mind otthon, mind pedig a munkában is helyt kell állnia, megismerkedik egy új kolléganővel, aki egy véletlen balesetnek köszönhetően kizökkenti őt a szürke hétköznapok világából. Bernadette Kolonko alkotása tulajdonképpen a kis hableány történetét értelmezi újra néhány percben egy házasságba belefáradt nő szemén át. A kisfilmet tavaly nyáron mutatták be Palm Springs-ben, ahol a legjobb LMBTQ+ rövidfilmnek és a legjobb nemzetközi diákfilmnek járó díjra is jelölték, azóta több fesztivált is megjárt.

 

Fotos Privades / rendező: Marcelo Grabowsky

A brazil Fotos Privades/Private Photos (20 perc) egy párról szól: egyikük orvostanhallgató, a másik építész. Amikor kapcsolatuk válságba kerül, úgy döntenek, bevonnak egy harmadik felet is. Kérdés, mennyire javít ez a fennálló helyzeten, mert a különös idegen felbukkanása a fülledt São Paulo-i éjszakában bizony tartogat néhány meglepetést. A kisfilmet hazájában tavaly novemberben mutatták be a sokszínűségnek szentelt MixBrasil kulturális fesztivál rövidfilmes szekciójában.

 

Budapest, zárt város / rendező: Konkol Máté

Budapest, zárt város (13 perc) két fiatalja, a magyar Péter (Katona Péter Dániel) és az angol Adam (Adam Wadsworth) a magyar főváros utcáit járja, ahol előbbi egy személyes hangvételű, de politikától sem mentes idegenvezetést tart. Útjuk a pesti éjszakába, az azóta költözésre kényszerült Nagydiófa utcai Beat on the Brat underground klubba vezet, ahol talán végre közelebb kerülhetnek egymáshoz. Az inspirációként szolgáló életesemények megfilmesítése évek óta foglalkoztatta Konkol Máté forgatókönyvíró-rendezőt, amit először nagyjátékfilmként írt meg, majd, amikor azt nem támogatták, úgy döntött a stábbal, hogy megpróbálják egy rövid történetben felvillantani a forgatókönyv főbb témáit. A mozifilm is egy generációs csalódástörténet lett volna, amiből végül egy – szintén átpolitizált – coming-of-age rövidfilm született, amit 2019 második felében forgattak. Máté vágóként, forgatókönyvíróként és rendezőként több produkciót is jegyez állandó alkotótársával, Papp Tamás operatőrrel. A Rebák Tamás animációival gazdagított képsorok egyedi hangulatot kölcsönöznek kisfilmjének. Adam Wadsworth színész megtalálását szerencsés meglepetésnek tartja, egy videóhívás során döntötte el, hogy őt szeretné a filmjébe, és csak a forgatás előtt egy nappal találkoztak személyesen.

 

Csendes környék / rendező: Varga Gábor

A Csendes környék (13 perc) Varga Gábor munkája, apáról és fiáról szól. András (Ujlaki Dénes) már benne van a korban, egész életét szorgos munkával töltötte, hogy otthont teremtsen fiának, Kristófnak (Váradi Gergely). Őt azonban nem érdeklik a fiús dolgok, barátnője sincs. Egy este, mikor a fiú elmegy otthonról, apja kezébe adja a tabletjét, hogy azon nézzen filmeket, ha unatkozik, de annak tartalma mélyen felzaklatja a férfit. Mindketten érzik, hátravan még köztük egy nagy, kínosnak ígérkező beszélgetés – a kérdés csak az, vajon felkészültek-e rá, mert az idő bizony sürget. A környék csendes és nyugodt, a ki nem mondott szavaktól az. A régi SZFE-n az elsőéves filmkészítő osztályok vizsgafeladata az volt, hogy készítsenek 5-10 perces rövidfilmet egy hír alapján. A Csendes környék is így készült. Elsősorban a kommunikációképtelenség kérdése érdekelte az alkotókat, ahol a film szereplőinek fontos lenne megtalálniuk a közös hangot egymással, hiszen sok idejük már nincs hátra, de világképük és titkaik miatt ez nehezen megy nekik. A film készítése közben azt keresték, hogyan lehet röviden, kevés szóval mondani valami érvényeset egy intim, bensőséges viszonyról, amit megmérgeznek az előítéletek és az elvárások.

 

Mint egy haiku / rendező: Andella Mirtill

A Mint egy haiku (23 perc) lényegében egy film a filmben. Egy stáb a Japánból hazatért és sushiéttermet nyitó Elena (Kurta Niké) mindennapjairól forgat filmet. A séf és a rendező (Mészáros Blanka) között bensőséges viszony alakul ki, ami miatt a forgatás elhúzódik, de nincs mese, indulni kell, mert az anyagot már nagyon várják Pesten. A kisfilm a végzős filmrendező szakos Andella Mirtill diplomafilmje. A meghitt pillanatok ábrázolása, a zeneválasztás, a játék a fényekkel, a tükröződő felületek használata, a lassított felvételek és a fehér szín erőteljes jelenléte a rendező különös érzékenységről és látásmódjáról tanúskodnak.

Hujber Ádám

 

Ez a cikk a Humen Magazin 2021/3. számában jelent meg. Ha szeretnéd megkapni a nyomtatott magazint, a Humen.Shop felületén a postaládádba is kérheted. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen számról sem, akkor csatlakozz a myHumen hűségprogramhoz!

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb