Hírek

Püspökök tiltották meg híveiknek, hogy LMBTQ-barát szenthez imádkozzanak

A római katolikus egyháznak több, mint tízezer szentje van, és mindnek megvan a saját felelősségi köre. Gondoljunk csak Szent Borbálára, aki a robbanóanyagok védőszentje, vagy Szent Bibiánára, aki oltalmazta az epilepsziásokat, a mentális betegeket és a másnaposokat. Úgy tűnik azonban, akad olyan szent, akivel problémája akad a püspöki kar némely tagjának.

Új-Mexikó államában most a püspökök figyelmeztették a híveket ne tisztelegjenek La Santa Muerte előtt, aki egy melegbarát, kaszásszerű lény, és sokan a „Halál Szent Asszonya”-ként is emlegetik, hivatalosan azonban a katolikus egyház nem ismeri el szentjeként – írja az LGBTQ Nation.

 

La Santa Muerte

 

E nem hivatalos védőszentnek több neve is van a mexikói folklórban: La Niña Blanca (A Fehér lány), La Madrina (A Keresztanya) és La Flaca (A Csontos hölgy). Milliónyi híve található leginkább Latin-Amerikában, de az USA-ban élő bevándorlók és a Latinx (gendersemleges latin-amerikaiak) szexmunkások körében is.

La Santa Muertét többek között az LMBTQ-közösség, a szerelem, a prostituáltak, a mariachi zenészek, a fegyverek elleni harc, a szegénységben élők és a drogkereskedők védőszentjeként tartják számon. De mivel a Halál Szent Asszonya név is ráragadt, a katolikus egyház nem engedélyezi imádatát, bálványozását, és nem is tartja igazi szentnek, mivel a katolikusok odaadása az Élet Istenéhez köthető. Talán ez lehet az oka annak, hogy egyes katolikusok egyenesen démonnak titulálják La Santa Muertét.

Nem ez az első eset, hogy sor került a figyelmeztetésre. 2017-ben is felszólalt a katolikus egyház La Santa Muerte ellen, de úgy tűnik, hívei továbbra is imádkoznak hozzá, és bálványozzák őt. Mexikóban a hívek gyakran csokoládét, virágokat, gyertyákat, marihuána cigarettát és tequilát ajánlanak fel neki oltára előtt és hívei úgy hiszik, La Santa Muerte az életünk része, és ő az egyedüli, aki megvédheti az elesetteket.

Aki többre is kíváncsi e majdnem-szenttel kapcsolatban, azoknak ajánljuk az alábbi angol nyelvű videór:

 

 

Previous post

Az amerikaiak többsége készen áll egy meleg elnökre

Next post

Fotók arról, milyen gyönyörűek a nők, amikor szerelmesek