Kultúra

Pszichológia mindenkinek

Pszichedelikus önismeret bármiféle illegális szer nélkül? Holotrop Légzés™. Miért egyre gyakoribbak az evés- és testképzavarok napjainkban? Milyen lehet összeszorított fogakkal élni és mire lehet elegendő egy két alkalmas Ultrarövid Terápia? A Pszinapszison jártunk, hogy megkapjuk a válaszokat.

Három nap, az ország leghíresebb és legjobb szakemberei, szinte összeszámlálhatatlan mennyiségű előadás és műhelymunka. A Pszinapszis szervezői, a pszichológia szakos egyetemi hallgatók idén is biztosították, hogy akit érdekel a saját maga, valamint a környezetében élők lelki működése, az számos felismeréssel, meghökkentő felfedezéssel és megnyugtató új tudással távozhasson a rendezvényről.

 

 

Azért is kitűnő rendezvény a Pszinapszis, mert nemcsak szakmabeliek látogatnak el, sőt, talán a laikusok vannak többen a vendégek körében. A három nap alatt közelebb kerül egymáshoz az emberi lelkek sokasága és a lélek tudománya, a pszichológia. Jó volt az előadások során körbenézve látni, hogy a vendégek isszák az előadók szavait, vagy éppen látszott, hogy egy-egy szó vagy mondat betalált és most annak a jelentésén, saját életükre vetített jelentőségén gondolkoznak. Ha valami pedig az előadás végén sem volt egyértelmű, akkor bátran kérdezhettek és az előadók készségesen, örömmel próbáltak eloszlatni minden kételyt, félreértést vagy homályos részletet.

Mivel egyszerre öt teremben zajlottak párhuzamosan az előadások, sokszor az alapján választottam, hogy melyiknek a címe szimpatikusabb vagy keltette fel az érdeklődésemet. Így kerültem be Rákóczi Balázs szermentes pszichedelikus önismeretről szóló, jól felépített, követhető előadására, aminek fő témája a Holotrop Légzés™ volt. Ezzel a speciális légzésmódszerrel olyan állapot érhető el, mint pszichedelikus szerekkel és ebben a módosult tudatállapotban nagyon hatékonyan és a szokványos terápiákhoz képest sokkal gyorsabban lehet dolgozni a kliensekkel. Sokan a jövő pszichológiájának is nevezik ezt a tudományágat. Az viszont fontos, hogy csak olyan Holotrop Légzés™ esemény vegyünk részt, amit képzett GTT légzés facilitátor vezet. A HolotropIC Hungary rendszeresen szervez csütörtöktől vasárnapig tartó vezetett légzés műhelyeket.

A következő előadás, ami felkeltette a figyelmem, napjaink egyik legfontosabb témájával foglalkozott: a testképzavarokkal. Szalai Tamás Dömötör pszichológus evés- és testképzavaros betegekkel foglalkozik a SOTE Magatartástudományi Intézetében. Felhívta a figyelmet rá, hogy az anorexia nervosa, ami leginkább a lányok körében felbukkanó evészavar, amikor a betegek kórosan soványra fogynak le és még így is kövérnek látják magukat, az egyik leggyakoribb halálozással végződő pszichiátriai betegség. Az egyre gyakoribb testképzavarok – például inverz anorexia, amikor a páciens pont hogy túl vékonynak látja magát, ezért rendszeresen konditerembe jár gyúrni és akár illegális izomnövelő szerekhez is nyúl – egyik kiváltó és fenntartó oka a média, valamint az abban népszerűsített “tökéletes” testű férfiak és nők.

Dr. Buda László előadásának az “Összeszorított fogakkal élni…” címet adta. Egy páciense esetét mesélte el és vezetett végig minket az Ultrarövid Terápián. Ez a terápia csak egy vagy két alkalomból áll (egy alkalom két óra hosszú), amikor megpróbálják a legnagyobb elakadást megoldani a páciens életében. Egy középkorú hölgyet ismerhettünk meg, aki utálta az életét és csak a gyerekei és a kutyája miatt nem lett öngyilkos, holott mindennap eljátszott a gondolattal. A terápia során kiderült, hogy ballagása óta emésztő bűntudattal élt – a ballagása előtti napon haza akart menni, de végül mégsem tette, az édesapját pedig közben halálra gázolták. Évtizedekig élt azzal a gondolattal, hogyha hazament volna mégis, minden máshogy alakult volna. Az Ultrarövid Terápia során sikerült édesapját maga elé képzelnie és elmondani neki azokat a dolgokat, amiket ennyi ideig magába fojtott. Így sikerült változást elérni a mindennapjaiban.

Ez a három előadás csak egy rövid ízelítő abból, amit a Pszinapszis 2019-ben nyújtott a látogatóknak. Ha más címek keltették volna fel a figyelmemet, hallhattam volna a a kognitív sématerápiáról, a hála pszichológiájáról, a digitális gyerekvédelemről, a művészetről, mint a túlélés eszközéről vagy akár az influenszer létről is. Ha most már bánod, hogy kihagytad az idei alkalmat, akkor jövőre mindenképpen látogass el az akkor már 24. alkalommal megrendezett Budapesti Pszichológiai Napokra.

 

 

Zsebedits Patrik

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb