Életmód

Profi tippek profiktól a szakállhoz

Az utóbbi években széles körben elterjedt a szakállviselés. Minden területről érkeznek vendégek a Dandy the Barber barbereihez, hiszen a szakáll már az üzleti életben is elfogadott, és azokon a munkahelyeken is elnézőbbek, ahol pár éve még szigorúan elvárt volt a napi borotválkozás. A lényeg az igényesség, ugyanúgy, mint a hajnál: a szakáll legyen ápolt, a kontúrok frissen borotváltak.

 

 

Ugyanúgy, mint egy előnyös frizura elkészítésénél, a borbély először feltérképezi a vendég adottságait. Mennyire egységes a szőrzet az arcon? Milyen a szőr növési iránya, van-e olyan forgó, ami egy borostánál hosszabb szakállba belezavarhat? Milyen a szőrzet textúrája: mennyire vastag vagy vékony a szőrszál, göndör vagy egyenes? Általában ennél a fázisnál kialakul, hogy milyen formák jöhetnek szóba, hiszen minden arc más.

Borosta – Talán az a szakállfajta, amit minden férfi viselt már, még ha csak egy hosszú hétvégén vagy nyaralás alkalmával is. Egy szakáll- vagy hajvágógéppel tudod kordában tartani a hosszát, illetve meghúzni a kontúrokat. Használj nyugodtan szakállbalzsamot, így nem fog szúrni sem téged, sem a párodat.

Bajusz – A legtöbb szakállnak alapból a része, önállóan mégis kevesebben hordják. Minél hosszabb, annál több időt vesz igénybe a pödrés rituáléja. Sokan mosás után hajszárítóval, bajuszfésűvel formára szárítják, majd bajuszwaxszal érik el a tökéletes kinézetet.

Hosszabb szakállformák – Az egységes hosszúságú szakáll mellett egy szakállformában több hossz is megjelenhet: például a haj oldalsó hosszából kiindulva fokozatosan hosszabbodhat az áll felé (pl. spártai szakáll).
Bármelyiket is hordod a hosszabb szakállból, rendszeresen fésüld, keféld át lehetőleg természetes anyagból készült kefével, fésűvel! Egy szakállsamponban még koncentráltabbak a hatóanyagok, mint egy hajsamponban, hiszen a szakállunknak intenzívebb ápolásra, kondicionálásra van szüksége, mert sokkal durvább, sprődebb. Télen a hidegtől, nyáron az erős napsütéstől kezelhetetlenebbé, szárazabbá válik – ennek elkerülésére használjunk rendszeresen szakállolajat!

Ha vágni szeretnénk belőle, mindig alaposan fésüljük ki előtte, szárazon vágjuk, és ha a közepén kezdjük a trimmelést, jó eséllyel mindkét oldalon ugyanazt a hosszt kapjuk. Szakállfésűnk, -kefénk és egy hajszárító segítségével csodákat érhetünk el. Ugyanúgy, mint egy hajszárításnál, be tudjuk simítani a kiálló szálakat, fényesebbé, formásabbá tudjuk tenni.

A barber shopok elterjedésével egyre több férfi próbálja ki a szakállfestést, azonban sajnos sokan túlzásba esnek. A szakállfestést korrekcióra használjuk a természetességet szem előtt tartva, és nem egy új arc megrajzolására. Olyan színt válasszunk, ami a természetes szakállszínünkhöz leginkább közelít, maximum egy árnyalattal sötétebbet. Mindig végezzünk bőrpróbát előtte, és kerüljük a silány termékeket! Alaposan mossuk le a festéket a bőrünkről, és kondicionáljuk rendszeresen szakállunkat és bőrünket is hidratáló krémekkel, olajokkal.

A lényeg, hogy önmagunkat találjuk meg egy adott szakállstílusban, tanuljuk meg viselni, és ne ragaszkodjunk olyan fazonokhoz, amik nem mi vagyunk. Mindannyian különbözünk, ezért fogadjuk el, ha valami nekünk nem áll jól, de bátran merjünk kísérletezni, hiszen a haj, a szőr visszanő, és nem marad végleges.

 

1056 Budapest, Irányi utca 18
Honlap: www.dandythebarber.com
Facebook és Instagram: @dandythebarber
Mail: info@dandythebarber.com
+36 1 610 1000
+36 31 788 8850 (Viberen is)

 

 

 

Previous post

Conchita Wurstból tisztes családapát faragott az orosz sajtó

Next post

Egy anglikán lelkész azért imádkozik, hogy a kis György herceg meleg legyen