Lifestyle

A Pride sötét oldala

Noha évről évre növekszik azon városok száma, ahol a helyi LMBT-társadalom megtartja a maga felvonulását, mint minden éremnek, ennek is két oldala van. Egyfelől rekorddöntögető résztvevőszámból, másrészt betiltott, elhalasztott rendezvényekből is kijutott idén közösségeinknek.

A kétoldalú érem metaforájának iskolapéldája az, ami július első hétvégéjén Torontóban történt. Justin Trudeau lett az első kanadai miniszterelnök, aki hivatali ideje alatt csatlakozott a helyi Pride-hoz. Kanada első embere úgy nyilatkozott: „jó érzés történelmet írni.” Mindeközben a tömegben egy melegellenes keresztény csoport „hamis” óvszereket osztogatott. A kis csomagokban nem a megszokott gumi volt található, hanem homofób üzenetek. Például: “A természet törvénye egyértelmű: a homoszexualitás nem egyeztethető össze az emberi természettel. A homoszexuális életmód szomorú és piszkos valóságához betegség, halál és zűrzavar tartozik”.

És rossz hírek tekintetében mindez csak a jéghegy csúcsa 2016-ban. Nir Barkat, Jeruzsálem polgármestere – félve attól, hogy idén is ultraortodox csoportok támadják meg a város Pride-ját –, lemondta részvételét. A tavalyi felvonuláson egy 16 éves lány életét vesztette, miután egy vallásos támadó többször leszúrta. A polgármester hozzátette, továbbra is támogatja az LMBT-csoportokat, de szerinte nem a felvonulás a legjobb módja annak, hogy toleranciát vívjanak ki maguknak. “Én partner vagyok a tolerancia elérésében, de nem minden eszköz hozhatja el a kívánt eredményt. Például ismerek olyan embereket, akik sértve érzik magukat a felvonulás miatt” – mosakodott egy televíziós interjúban. Az idei felvonulás elkerülte azokat a területeket, ahol ultravallásos csoportok laknak.

Fenyegetésekből az idei kijevi Pride szervezőinek is kijutott. Az elmúlt években vagy rendőri felügyeletet nem tudtak (és nem nagyon akartak) biztosítani a felvonulóknak, vagy más indokkal nem engedélyezte a város a Pride megtartását; 2014-ben például a forradalmi események miatt kérte arra Vitalij Klicsko, a város polgármestere a szervezőket, hogy ne ünnepeljenek. A neonáci csoportok idén előre bejelentkeztek: vérfürdőt akartak rendezni. A helyi érdekvédelmi csoportokat azonban nem tántorította el a fenyegetés, és velük tartott az Európai Parlament három képviselője is.

Isztambulban a hatóságok az orlandói tragédia miatt felmerült biztonsági okokra hivatkozva nem engedélyezték idén, hogy az LMBT-közösség felvonuljon a török nagyváros utcáin. Valószínűbb azonban, hogy – bár maga a homoszexualitás nem büntethető – az országban uralkodó homofóbia az igazi indok. A helyi kormányzó a következőket nyilatkozta: “Bizonyos weboldalakról, közösségi médiafelületekről és egyéb forrásokból arról értesültünk, hogy egy csapat LMBT személy különböző felvonulásokat tervezett. A tervezett gyűléseket és demonstrációt a kormányzóság nem engedélyezheti: az állampolgárok – és mindenekelőtt a résztvevők – biztonságát, valamint az általános rendet kell elsősorban szem előtt tartanunk.”

A  tiltás ellenére egy kisebb csoport aktivista Isztambul utcáira vonult a tervezett érdekvédelmi menet eredetileg kijelölt időpontjában. A transznemű jogokért tüntető csoport azonban – a tavalyi Pride-felvonulás résztvevőihez hasonlóan – hamarosan rendőri erőkkel találta szembe magát. Az osztag először könnygázzal igyekezett oszlatni a néhány tucat jogvédőt, majd pedig előkerültek a gumilövedékek is.

A franciaországi Montpellier Pride szervezői azután döntöttek úgy, hogy nem tartják meg a felvonulást, és az azt követő bulikat, hogy július 14-én, csütörtök éjszaka egy teherautó belehajtott Nizzában a Bastille lerombolását ünneplő tömegbe. A támadásnak 84 halálos áldozata volt, és több mint 200-an sérültek meg.

Az afrikai Uganda Pride felvonulást augusztus 6-án rendezték volna meg, de egy korábbi rendőri rajtaütés után a szervezők jobbnak látták lefújni a rendezvényt. Az augusztus 4-ei kampalai Mr. és Miss Pride divatshow-n tartott razziát a hatalom, amely nem volt finom: több embert megvertek, letartóztattak, szexuálisan bántalmaztak. Az Ugandai Szexuális Kisebbségek nevű csoport aktivistája úgy nyilatkozott, a személyes biztonság érdekében mondták le a felvonulást: “A miniszter azt mondta, hogy a rendőrség nagy csoportját mozgósítja, ha tudomást szerez bármilyen felvonulásról, és megvereti azokat, akik részt vesznek rajta.”

Mindeközben Budapesten a XXI. Budapest Pride rekordot döntött 2016-ban: 31 ország nagykövetsége állt ki mellette, közel húszezren sétáltak végig az Andrássy úton, és hosszú évek után először végre nem került sor atrocitásra sem. De persze a magyar éremnek is két oldala van. A Külgazdasági és Külügyminisztérium augusztus elején kiadott nyilatkozata alapján a magyar nagykövetségeken csak a nemzeti és az uniós zászló loboghat. Más zászlók kihelyezésére a miniszter nem adott engedélyt és nem is fog. Kivételt a határon túl élő magyar nemzeti közösségek zászlói jelentenek, egyes ünnepnapokhoz vagy megemlékezésekhez kapcsolódóan. Nem nehéz a sorok között olvasni ahhoz, hogy értsük, mit is jelent ez.

Waliduda Dániel

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb