Kultúra

Premier előtti filmek az Oscar jegyében – 8. Mozinet Filmnapok

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Mozinet Filmnapokat, ahol idén Oscar-díjas és Oscar-jelölt rendezők munkáit láthatjuk premier előtt. A filmrajongók körében évek óta roppant népszerű rendezvénysorozat idei programja 15 városban fut október 20-23. között, és a filmek mellett számos közönségtalálkozón is részt vehetünk. A fővárosban a Puskin mozi ad otthont a 8. Mozinet Filmnapok budapesti eseményeinek.

 

 

Október 20-án az első Oscarra jelölt libanoni filmmel indul a csemegézés, Ziad Doueiri rendező A sértés című drámája thrillerekhez fogható feszültséget és mélyen emberi, aktuális társadalmi problémákat vegyít mesterien.

 

A sértés

 

A libanoni keresztény autószerelő, Tony becsülettel üzemelteti saját műhelyét, és ha igazságtalanságot érez, azonnal hangot ad neki – még akkor is, ha ezzel bajba sodorja magát. A palesztin menekült Yasser hasonló mentalitású építésvezető, akit a környék csatornahálózatának felújításával bíznak meg. Amikor Tony megtagadja Yassertől, hogy megszerelje az erkélye ereszét, ő önhatalmúlag nekilát a munkának. Kettejük látszólag tét nélküli összeszólalkozása felszínre hozza az egymás mellett élő nemzetekben szunnyadó feszültséget, visszafordíthatatlan láncreakciót indítva el.

 

Hidegháború

 

Szintén huszadikán a lengyel Pawel Pawlikowski rendező két alkotását is láthatjuk. Előző munkájával, az Idával Oscar- és BAFTA-díjat, illetve öt Európa Filmdíjat is nyert, és ez a film éppúgy vetítésre kerül, mint legújabb drámája, egy évtizedeken és országokon átívelő szerelmi történet. A Hidegháborúban két lengyel zenész kapcsolata bontakozik ki előttünk, akiket egy idő után elválaszt a férfi disszidálása. Ezt követően Európa különböző pontjain keresztezik egymás útját, és hiába telnek az évek, a köztük lévő vonzalom úgy tűnik, hogy erősebb az őket körülvevő világnál.

 

Az átkelés madarai

 

Vasárnap, október 21-én Enyedi Ildikó képviseli elsőként a magyar világsikereket, Testről és lélekről című filmje után a rendezőnővel is találkozhatunk. Szintén vasárnap válaszol a nézők kérdéseire Az átkelés madarai című film kapcsán Natalie Reyes színésznő, aki a Terminator forgatása miatt hazánkban tartózkodik. Az Oscar-díjra jelölt A kígyó ölelése alkotói ezúttal is különleges utazásra hívnak. A megtörtént eseményeken alapuló Az átkelés madarai egyszerre izgalmas gengszterfilm és a kolumbiai bennszülött tradíciók lenyűgöző dokumentuma.

Különösen erősnek ígérkezik a hétfő, október 22-én Nemes Jeles László két munkája is látható lesz, ráadásul egyaránt 35mm-es kópiáról: az Oscar-díjas Saul fia és a Velencében FIPRESCI-díjjal kitüntetett, hazánk jövő évi Oscar-nevezettjének választott Napszállta.

 

Silvio és a többiek

 

Ezt követően érkezik a korunk Fellinijének tartott Paolo Sorrentino legújabb alkotása. Az Oscar-díjas A nagy szépség, az Ifjúság, valamint Az ifjú pápa rendezője visszatért hazájába, hogy leforgassa az olasz Wall Street farkasát, Silvio Berlusconival a középpontban. Sorrentino a Silvio és a többiekben a tőle megszokott vizualitással, rengeteg zenével és humorral mutatja be Toni Servillo megformálásában milliók elérhetetlen bálványát, a modern Olaszország leghosszabb ideig hivatalban levő miniszterelnökét, az életkoráról tudomást sem vevő Berlusconit.

 

Mindenki tudja

 

A kedd a kétszeres Oscar-díjas rendező, Asghar Farhadi napja lesz, aki most először forgatott nemzetközi stábbal. Az Oscar-díjas Penélope Cruzzal és Javier Bardemmal készült Mindenki tudja egy esküvő estéjén kezdődő feszes thriller, ahol egy lány eltűnése és az utána való nyomozás évtizedes ellentéteket és titkolt szerelmeket hoz a felszínre. A programban Farhadi előző munkája, Az ügyfél is szerepel, amiben szokásához híven a rendező ismét az emberi kapcsolatok mélyére ás.

 

8. Mozinet Filmnapok, 2018. október 20-23.

BUDAPEST – Puskin mozi | BÉKÉSCSABA – Center mozi | DEBRECEN – Apolló mozi | GYŐR – Rómer Ház | KAPOSVÁR – Szivárvány Kultúrpalota | KECSKEMÉT – Otthon mozi | MISKOLC – Művészetek Háza | NYÍREGYHÁZA – Krúdy Art mozi | PÉCS – Apolló mozi | SZEGED – Belvárosi mozi | SZÉKESFEHÉRVÁR – Barátság mozi | SZENTENDRE – P’art mozi | SZOLNOK – TISZApART mozi | SZOMBATHELY – AGÓRA-Savaria Filmszínház | VESZPRÉM – Agóra Városi Művelődési Központ

 

 

FRA EU post inject banner
Previous post

Újabb meleg pingvinpár fogadott örökbe kikeltendő tojást

Next post

Roppant kínos ok miatt függesztették fel a meleg légiutas-kísérőt