PrideUtazás

Prága Pride – Üdv Kelet-Európa legnagyobb, legbulisabb melegfesztiválján

Hamarosan beindul a 2018-as fesztiválszezon, amiből nem maradhatnak ki az LMBT közösségeknek szóló programok sem. Az idén is megrendezett Prága Pride 2018-ban is Kelet-Európa leghangosabb, legszínesebb és legbulisabb melegfesztiválja lesz, amiről nem érdemes lemaradnod.

A Prága Pride, Kelet-Európa legnagyobb LMBT fesztiválja 2018 nyarán is visszatér, hogy még több szeretettel, partival és még több angol nyelvű eseménnyel várja a melegeket és heterókat egyaránt. Az idén 8. alkalommal, augusztus 6. és 12. között megrendezett Prága Pride egyik csúcspontja 11-én szombaton lesz, amikor a fesztiváli táncmenet keresztülhalad a cseh fővároson, szivárványszínű boldogságba öltöztetve „az arany várost”.

Bár a pride felvonulásokat általában világszerte júniusban rendezik meg, a csehek direkt tartják a saját fesztiváljukat két hónappal később, augusztusban, hogy kétszer is megünnepelhesse magát az LMBT közösség. Ráadásul Prága közelsége (busszal, vonattal vagy repülővel is utazhatunk a cseh fővárosba viszonylag gyorsan és olcsón) csak még csábítóbbá teszi, hogy mi is részt vegyünk az ottani pride-on.

A Prága Pride 2018-ban hét napon keresztül tart, több, mint 100 programot zsúfolva az év egyik legizgalmasabb hetébe. Az idei pride kihagyhatatlan eseménye lesz a péntek esti Dance Divas szabadtéri koncertje, ahol fellép Heather Small, a ’90-es évek népszerű bandája, az M People énekese, mely csapat nevéhez fűződik például a Proud című sláger is. Ugyancsak színpadra lép a Dance Divas koncerten a szlovák diszkósztár Dara Rolins, és a cseh melegikon, Ilona Csakova is tiszteletét teszi majd.

Szombat délben indul útjára a Gay Parade, hogy üzenetüket, a szeretet és az egyenlőség fontosságát hirdesse a cseh város utcáin. A felvonulás a városközpontból, a híres Letna parknál lévő Pride Parkból indul, ahol a buli egy percre sem áll le. Három zenei színpadon három különböző stílusú fellépő gondoskodik majd arról, hogy sose feledjük el az idei Prága Pride-ot. Lesz nemzetközi mainstream zene, cseh popsztárok is fellépnek, a harmadik pódiumon pedig az underground DJ-k szórakoztatják a közönséget este 10-ig. A nap a Pride Official Afterparty – Dirty Dirty Dancing bulival zárul, melyet Prága egyik izgalmas, nagy befogadó kapacitású, nyitott területén tartanak.

Az egyhetes Prága Pride-on több, mint 80.000 ember vesz részt, akik közül 35.000 főt várnak a szombati felvonulásra. A helyi pride nemzetközi elismertségét jelzi, hogy a fesztiválozók harmada külföldi. Az esemény mégis több, mint egy hét tömény szórakozás, rengeteg koncerttel, közösségi aktivitással és egyéb eseményekkel a fesztivál idején látogatható Pride Villageben.

A pride néhány eseménye az azonos neműek házasodási jogáért száll síkra. Ilyen program például a lenyűgöző londoni drag queen, Kara Van Park fellépése vagy a vogue táncpárbaj.

Csütörtökön egy nemzetközi LMBT programra invitál a Prága Pride: a Pride Voices talk show-n nemzetközi LMBT személyek vesznek részt, például a híres bécsi Life Ball alapítója, Gery Keszler vagy a brit HIV-aktivista Philip Baldwin, de a szlovák táncos, Jaro Vinarsky is jelen lesz.

Mivel a szerelem univerzális, nemtől, kortól és kultúrától független, a Prága Pride célja, hogy minél nagyobb közönségnek tudja közölni a szeretet erejét. Ezért is örömteli hír, hogy idén angol nyelvű beszélgetéseket és előadásokat is hallgathatunk a fesztiváli Pride House három konferenciatermében, ahol az LMBT emberek többségét érintő fontos kérdésekre kaphatunk választ.

A Prága Pride-ról több információt a www.praguepride.cz weboldalon és a Convene Prague Pride mobilos applikáción találhatsz július elejétől. Kövesd a Prága Pride-ot (Prague Pride) Twitteren és Facebookon is, ahol angol nyelvű bejegyzéseket is olvashatsz.

Meleghelyzet Csehországban

A Prága Pride nemcsak a bulizásról szól, hanem remek alkalom és lehetőség is arra, hogy a csehek kiálljanak az LMBT jogokért. Jelenleg Csehországban az azonos neműek csak bejegyzett élettársi kapcsolatban élhetnek egy 2006-os törvénynek köszönhetően, most pedig azért küzdenek, hogy házasságot is köthessenek egymással.

Az Európa középén fekvő Csehország átmenet a Nyugat és a Kelet között: megvan benne a nyugati társadalmak szabadelvű gondolkodásmódja, de nem tagadhatja le, hogy pár évtizeddel korábban még a Szovjetunió befolyása alatt állt.

Bár Prága utcáin sétálva már nem kell rettegniük a meleg pároknak az atrocitásoktól, közel sincs annyi joguk, mint a heteroszexuálisoknak – erre példa, ahogy fent is írtuk, hogy nem köthetnek házasságot egymással. Ettől függetlenül a külföldi LMBT turisták nyugodt szívvel jöhetnek a városba, nem kell semmilyen kellemetlen megkülönböztetéstől tartaniuk; semmi nem ronthatja el a kedvüket, ha a Prága Pride-on szeretnének egy jót bulizni.

Tegdes Péter

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb