Nagyvilág

Pozsonyban az igazságügyi miniszter is felszólalt a pride-on.

fotó: Facebook / Duhovy PRIDE Bratislava

 

A budapestihez hasonlóan Pozsonyban is tegnap tartották az idei pride felvonulást, amin több mint tízezren vettek részt. A Dúhový (Szivárvány) Pride napján az ország köztársasági elnöke, Zuzana Čaputová a Facebookon üzent, írja az Új Szó. Az államfő arról beszélt, hogy a melegek, a leszbikusok és a transzneműek élete a valóságban eltér azoktól az elképzelésektől, amelyektől egyesek tartanak. Čaputová azt írta, Szlovákiának szüksége van az LMBTQ közösség tagjainak tehetségére és értékeire.

„Itt vagytok otthon, és a probléma nem veletek van, hanem azokkal, akik a politikai céljaik megvalósításához használnak céltáblának titeket. Kívánom, hogy találjunk utat egymáshoz, és folytassunk támadás nélküli párbeszédet, hogy megtaláljuk azt a módot, amely révén együtt élhetünk Szlovákiában.”

 

A felvonuláson közszereplők, politikusok és kormánytagok is megjelentek, többek között felszólalt Mária Kolíková igazságügy-miniszter is, aki támogatását fejezte ki a LMBTQ közösség tagjai felé. A miniszter így indokolta az Instagramon a részvételét:

“Én vagyok az igazságügyi miniszter. Igazságtalanul bánunk ezekkel az emberekkel, tehát kinek kellett volna még eljönnie és felszólalnia? Szerintem ez természetes. És azt mondtam, amit mindenki nagyon jól tud,, aki tiszteli az emberi jogokat, hogy hatalmas adóssággal tartozunk az LMBTQ közösségnek. Ez egy olyan kisebbség, amelyet a többségnek teljes mértékben el kell ismernie, és meg kell adnia neki az őt megillető jogokat, mert sajnos ez még nem történt meg.”

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Maria Kolikova (@kolikova.maria) által megosztott bejegyzés

 

A jobbközép szlovák kormány oktatási minisztere, Branislav Gröhling (aki a korkep.sk szerint egy férfival él élettársi kapcsolatban) arról írt a Facebookon, hogy reméli, egyszer eljön az idő, amikor a pride felvonulások nem okoznak felháborodást. Azt javasolja a helyi politikusoknak, hogy a szivárványzászló betiltása, a nők jogainak korlátozása és az internetes háborúskodás helyett inkább olyan törvényeket hozzanak, amelyek megkönnyítik az emberek életét.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Branislav Gröhling (@branislavgrohling) által megosztott bejegyzés

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb