LifestyleUtazás

Porto – Virágzó kikötőváros Európa peremén

Az elmúlt években számos utazási portál válogatta be Portót a legjobb úticélok közé: a Lonely Planet és a TripAdvisor mellett 2017-ben a Best European Destinations Agency emelte első helyre a portugál várost. Ha eddig csak a finom borról volt ismerős a település neve, akkor eláruljuk, hogy bizony azonkívül még rengeteg izgalom várja az ide látogatókat. 

A Douro-folyó partján elhelyezkedő város Európa egyik legrégebbi kereskedelmi és igazgatási központja. Belvárosa 1996 óta az UNESCO világörökségi programjának védelme alatt áll, de a folyón átívelő grandiózus hidak és a lenyűgöző épületek mellett Portót gyönyörű természeti környezet is övezi. Emellett pedig virágzik a kultúra, izgalmas a helyi konyha, és mindezt ráadásul viszonylag barátságos áron élvezhetjük. A városban számos melegbarát szálláshely áll rendelkezése, kezdve az olcsó hostelektől a barátságos apartmanokon át a luxusszállodákig.

Elsőként természetesen muszáj sort kerítenünk egy szinte kötelező programra, ami a helyi borok megkóstolása. Portóiból sem csak egyfajta létezik ugyanis: a szüretelés ideje vagy a feldolgozás módja teljesen más karakterű italt eredményezhet. A nevezetes alkoholt egyébként a Douro túlpartján, egy Villa Nova de Gaia nevű település pincéiben készítik több száz éve. Érdemes időpontot foglalni egy borkóstolásra, hogy a széles választékból szakemberek segítségével választhassuk ki a kedvencünket.

Az italok mellett az ételekre is érdemes azonban figyelmet fordítanunk. Bátrabbak kipróbálhatják a portói stílusú pacalpörköltet, amibe csirkehús, marhalábszár, füstölt sonka vagy egyéb füstölt disznóhús, sárgarépa, hagyma és fehérbab kerül. Egy másik helyi specialitás a bacalhau à gomes de sá, ami egy sózott, szárított tőkehalból készülő rakott étel burgonyával, tojással, olívával és hagymával.

Az Ibériai-félsziget újkori virágzása Portugáliában sem múlt el nyom nélkül: a spanyol barokk építészet remekei közé tartozik a távolból is feltűnő Clérigos templom tornya vagy a(z eredetileg 13. századi) portói székesegyház, amely szintén ekkor nyerte el mai képét. Ugyancsak kihagyhatatlan a listánkról a Sao Bento vasútállomás, amelynek csarnokában Portugália 800 éves történelme elevenedik meg lenyűgöző falfestmények formájában. A 20. század elején emelt városháza ugyancsak kedvelt célpont. A történelmi emlékek mellett viszont a kortárs kultúra sem elhanyagolható: a Casa da Música épülete az akusztika és a fény temploma egyszerre, és a komolyzenei koncertek mellett havonta egyszer egy bulinak is otthont ad. A város egyik legkülönlegesebb üzlete a Lello könyvesbolt, ahova évente tömegek zarándokolnak el, hogy végiglépdelhessenek kacskaringós lépcsőin, és megcsodálhassák ólomüvegekkel és fafaragásokkal díszített tereit.

Lisszabontól eltérően Portónak nincs egy konkrét melegnegyede, és bár az elfogadás itt is általános, az LMBT turizmus még gyerekcipőben jár. Mindössze tíz éve rendeznek a városban pride-felvonulást, a menet azonban az Avenida dos Aliades nevű főutcán vonul végig, ami fontos gesztus a közösséggel szemben. A legtöbb melegbár és egyéb vendéglátóipari egység a Galaria de Paris környékén összpontosul: míg a Lusitano Caféban és a Conceição 35-ben inkább beszélgetős ismerkedésre lesz lehetőségünk, addig a Syndikato vagy a Pride nevű bárok drag show-val megspékelt, hajnalig tartó táncos buliknak adnak helyet. A legnépszerűbb klub egyértelműen a régi raktárból kialakított Zoom, ahol szombatonként mindig nagy tömegre kell számítani. Más spanyol városokhoz hasonlóan hajnali egy óra előtt itt sem nagyon találunk tömött klubokat, utána viszont beindul az élet.

Ország: Portugália

LMBT jogok: 2010 óta egyenlő házasság, 2016 óta örökbefogadási lehetőségek

Átlagos nyári időjárás: 16-27 ⁰C közötti átlaghőmérséklet, de egy-egy hőhullám 38 ⁰C-ot is hozhat

Időeltolódás: -1 óra Magyarországhoz képest

Utazás: heti két közvetlen repülőjárat Budapestről

Bejutás a városba: az E jelű metróval egyenesen a városközpontba juthatunk, de buszok is a rendelkezésünkre állnak 0-24 óráig

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin