Kultúra

Pornó az élet – Vörös rakéta

 

A Tangerine-t és a Floridai álmot is jegyző független filmes, Sean Baker újfent a peremvidékre kalauzol el minket. Ezúttal egy egykoron szebb napokat látott és ünnepelt pornószínész hétköznapjaiba enged betekintést, aki visszatér oda, ahonnan sok évvel ezelőtt elmenekült. Miután az általa megszerzett tapasztalattal a munkaerőpiacon nem kapkodnak utána, fűvel kezd el bizniszelni, miközben zajlik az elnökválasztás. Vajon sikerül Amerikát újra naggyá tenni, vagy az a bizonyos álom sokaknak továbbra is csak álom marad? Humoros, elgondolkodtató és fájóan életszagú.

Kétezer film, hat díj, tizenhárom jelölés és a Halhatatlanok Csarnoka. A nagydumás ex-pornós Mikey Davies 22 dollárral a zsebében, anyagilag leégve és alaposan helybenhagyva tér haza a texasi olajfinomítók földjére rég nem látott feleségéhez és anyósához, akik megszánják és beengedik otthonukba, hogy aztán előadhassa világmegváltó terveit. Mert azok vannak. Persze az eredeti terv az volt, hogy soha többet nem teszi be a lábát az államba, de az élet máshogy hozta. A férfi mindig a körülmények áldozata, akivel csak úgy megtörténnek a dolgok, mert rosszkor van rossz helyen.

 

Erős felütés az ’N Sync Bye Bye Bye című dalával kezdeni egy filmet (lesz még később is sokkal, de sokkal érdekesebb előadásban), már itt tudtam, hogy szeretni fogjuk egymást és nem tévedtem. Amit látunk, az Amerika hátsó udvara a sok kidobott holmival, ami már soha nem fog kelleni senkinek, nincsenek rajta a képeslapokon, nem szerepelnek a turistacsalogató útifilmekben. Az emberek lepukkant házaikban, átizzadt, pecsétes ruhában ülnek a tévé előtt és bámulják a pocsékabbnál pocsékabb műsorokat (a hozzájuk hasonló emberek szánalmas történeteit), miközben a maradék agyuk is elsorvad.

Ide hazatérni a létező legnagyobb büntetés. Majd összeszedem magam, majd elmegyek állásinterjúra, majd minden jobb lesz. A majd és a hatalmas Trump plakátok földje ez. Rozsda, kiégett fű, megfakult reklámtáblák és kopott tornácok; még a Nap is olyan furcsa, lesajnáló fénnyel terít be mindent.

 

A 17 évnyi lyuk az önéletrajzban nem segít a gyors állához jutásban és a magát szabadúszónak beállító Mikey hiába rendelkezik nagy tapasztalattal a szórakoztatóiparban, ajánlólevéllel nem rendelkezik, különös tekintettel arra, hogy az utóbbi időben leginkább pornóban utazott. Hiába a politikailag korrekt felnőttfilmszínész meghatározás, Mikey Dorong számára nem túl rózsás a helyzet – talán, ha börtönben ült volna, elnézőbbek lennének vele. A munkanélküli segélyhez félévnyi texasi tartózkodás kell, ő meg éppen csak megérkezett. Visszatér hát a gyökerekhez és újra füvet árul, majd a helyi fánkozó „barely legal” alkalmazottjában, Eperkében meglátja a nagy lehetőséget.

Sean Baker afféle mindenesként készíti alacsony költségvetésű filmjeit kicsi, ám annál lelkesebb és vitán felül tehetséges stábbal, bumfordi humorral, pornós hangzású becenevekkel, szerethető karakterekkel, na meg életszagú, dokumentumfilmeket megszégyenítő cselekménnyel és dialógusokkal. Rendkívül jó érzékkel mutatja be a nihilt, azoknak az embereknek az életét, akiknek az amerikai álom helyett a rémálom jutott, vagyis azt, amivel nem szokás dicsekedni, de ott van és létezik, szerves része az egésznek. A vörös rakéta a kutyák nemiszervére utal, hiszen sokaknak tényleg csak ennyit jut és az élet amúgy is pornó, de minimum szívás. Viszont van fánk. Jó sok fánk, ahogy az eddigi filmjeiben is.

 

A film tavaly júliusban debütált Cannes-ban, ahol Arany Pálmára jelölték, de számos más díjat és nevezést is magáénak tudhat a legrangosabb filmfesztiválokról. Nálunk a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be a játékfilmes versenyprogramban nagy sikerrel, itt figyelt fel rá a forgalmazó is. A fesztivál vendége volt a film rendezője (akinek Tangerine című filmjét korábban ugyancsak díjazták itt) és férfi főszereplője is. Simon Rex, az ex-modell, komikus, színész és rapper, aki nem mellesleg maszturbációs videókban szerepelt karrierje elején, hogy legyen miből fizetni a számlákat. Pornó az élet, nem megmondtam?

Hujber Ádám

 

 

 

Vörös rakéta (Red Rocket)
amerikai filmdráma, 130 perc, 2021.
Korhatár: 18 éven aluliaknak nem ajánlott!
Rendező: Sean Baker
Forgatókönyv: Sean Baker, Chris Bergoch
Szereplők: Simon Rex, Bree Elrod, Suzanna Son
Producer: Sean Baker, Samantha Quan, Alex Saks
Vágó: Sean Baker
Operatőr: Drew Daniels
Forgalmazó: Pannónia Entertainment Ltd.
Premier: 2022. július 28.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb