Nagyvilág

Pophimnusszal vág vissza a lengyel “LMBT-mentes zónáknak” a híres meleg pár

Rendszeres olvasóinknak bizonyára ismerősen cseng a Jakub és David neve. Ők azok a népszerű lengyel youtuberek, akik évek óta publikálnak videókat LMBTQ témában, és küzdenek az egyenlőségért és a toleranciáért. Tavaly világszerte címlapokra kerültek, amikor szivárványos maszkokat osztogattak a lengyelországi úgynevezett “LMBT-mentes zónákban.”

A négy évvel ezelőtt Portugáliában házasságot kötött pár ezúttal saját dalukkal harcol a hazájuk közel harmadát uraló zónák ellen. A Mások (lengyelül Inni) című dal egy híres lengyel zenésszel, Patryk Tylzával közösen készült. A dal szövegét a körülmények ihlették: “Az a benyomásunk, hogy az országunkban mindenkinek állandóan el kell magyaráznunk a nyilvánvaló dolgokat – hogy sokfélék vagyunk, de ugyanúgy szeretünk és érzünk, mint mindenki más. Mert mi sem vagyunk mások. Mindannyian ugyanolyanok vagyunk.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

jakubidawid (@jakubidawid) által megosztott bejegyzés

 

A klipet a lengyel politikusok ihlették. Két fiatal fiú története, akik egymásba szeretnek, de meg kell küzdeniük a homofóbiával Lengyelország utcáin. Látjuk az embereket, akik egymás után ragasztják rájuk a sértő szavakkal ellátott címkéket, és végül a sértések az egész testüket beborítják. A felhasznált szavakat és kifejezéseket az élet ihlette, azokat lengyel politikusok és a római katolikus egyház vezetői használták a lengyelországi LMBTQ közösséggel szemben.

Egy Instagram-posztban a lengyel LMBTQ emberek jelenlegi helyzetére is utaltak: “Naponta több mint 300 LMBTQ személyt zaklatnak, fenyegetnek vagy sértegetnek Lengyelországban. Legalább 63 százalékunk tapasztalt pszichológiai vagy verbális erőszakot az elmúlt 5 évben. Nem hagyhatjuk, hogy ez többé megtörténjen. Ezzel a dallal szeretnénk elérni minden olyan embert, akinek a szívét még nem emésztette fel a gyűlölet, és hangosan megüzenni nekik: “Mi sem vagyunk mások!” Reméljük, hogy ez a “tiltakozó dal” közös dalává válik közösségünknek, mert itt az ideje, hogy büszkék legyünk magunkra. És nem egy hónapig, hanem egész évben.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb