KultúraPride

Play it Proud – szabadon, büszkén, hangosan, őszintén

Első alkalommal hirdette meg a Budapest Pride a Play it Proud! dalszerzői pályázatot. A verseny célja a 2016-os Budapest Pride hivatalos dalának megírására volt. A Budapest Pride szervezői számára fontos, hogy a magyar könnyűzenei élet minél több képviselője hangot emeljen a homofóbia, a transzfóbia, a rasszizmus, és a szexizmus ellen.

A Budapest Pride számára az elmúlt évek nagyrészt a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, és queer (LMBTQ) közösség minél nagyobb láthatóságának előmozdításával teltek. Az elmúlt négy évben a Budapest Pride Felvonuláson részt vevők száma megháromszorozódott, 2015-ben már 20.000-en vonultak fel a kirekesztés és a diszkrimináció ellen.

play it proud cover photo

2016-ban a Budapest Pride nagyszabású kérdőívezésbe fogott, melyben arról kérdezte a magyarországi LMBTQ embereket, hogy számukra mi a fontos. A kérdőív eredménye fogja meghatározni, hogy mi lesz a fő célja a Budapest Pride-nak az elkövetkezendő időszakban. A több ezer kitöltő rámutatott a közösség felháborodottságára a kirekesztő politikai közbeszéddel szemben, valamint az eddigi eredmények azt mutatják, hogy mindannyian tenni akarnak a szűkre szabott család- és házasságfogalom kiterjesztéséért.

A szervezők a dalpályázat kiírásakor határozott célként tűzték ki, hogy a résztvevők zeneileg is a Budapest Pride által közvetíteni kívánt egyik legfontosabb üzenetet adják vissza: hogy a sokszínűség érték. A pályázatra beérkezett dalok az előzetes elképzeléseket is felülmúlták, hiszen nagyon izgalmas zenei és stílusbeli diverzitást mutatnak: a verseny lezárása után publikált hivatalos lejátszási listát végigpörgetve a punktól az undergroundon keresztül a népzenéig mindent hallgathatunk.

mongooz and the magnet

Mongooz and the Magnet

Ám nem csak stílusban, hanem szövegben is nagyon sokféle üzenetről gondolták azt a pályázók, hogy el kell elhangoznia a 2016-os Budapest Pride-on. Palya Bea az Úgyis Veled című dalában a szerelem rassztól, osztálytól, nemtől független, ősi erővel bíró és mindent felülíró erejéről énekel. Az Inspired Chicken Motel nevű punk zenekar rendkívül szabad szájúan, és a politikai korrektséget tudatosan kerülve hívja fel a figyelmünket, hogy hagyjunk fel a homofób, rasszista, és antiszemita megszólalásokkal, és ne gondoljuk már, hogy jobbak vagyunk másoknál, a Ne már! című dalban. A Dekkoltás a 2 igent nem csak két nem mondhat című szerzeményében határozottan állást foglal amellett, hogy a szeretetet és az elfogadást kell előtérbe helyezni, mert már elég volt a bujkálásból és a négy fal közé szorítottságból. A Ricsárdgír, aki már kitörölhetetlen nyomot hagyott a 2010-es évek underground zenei életében, az Éndalomban keményen megmondja: ez az én országom, ez az én hitem, ez az én arcom, az én az én akaratom, az én életem, és senkinek nem lehet beleszólása abba, hogy mit kezdek vele. A Sonic Juice egy pozitív jövőképet fest a szemünk elé a vidám hangvételű Play it Proud! című dalban, melyben amellett, hogy arra invitálnak minket, hogy kéz a kézben hallassuk a hangjukat a pesti szélben, felteszik a kérdést, hogy mi lenne, ha végre nem a gyűlölet fűtené a pártokat, és nem tipornák lábbal az emberi jogokat.

A dalpályázat győztese a Mongooz and the Magnet Freedom című dala, amely zeneileg egy újszerű és izgalmas színfoltot képvisel a magyar könnyűzene palettáján. A dalszövegben az ember szabadsághoz való alapvető joga és igénye jelenik meg, külön kihangsúlyozva, hogy ne engedjük, hogy politikusok és a társadalmi normák lekorlátozzanak minket, hanem merjünk kitörni ezek közül az igencsak szűkös és hosszútávon elviselhetetlen keretek közül.

A tíznapos Budapest Pride Fesztiválon az eddigi éveknél is nagyobb hangsúlyt kapnak az élőzenei koncertek, valamint a zene, mint a diverzitás és az önkifejezés egyik legszebb eszköze. A Play it Proud Fundraising koncerten, június 30-án a Mika Tivadar Mulatóban néhányan fellépnek a Play it Proud dalpályázat résztvevői közül, további támogató zenészekkel kiegészülve. Ezen az estén az elfogadás és az összetartozás mellett kifejezetten nagy hangsúly kap az egyedi zenei attitűdök és megoldások szerepeltetése: egymás után hallhatjuk játszani Petruska Andrást, a Popcsajokstb.-t, a Pinups-ot, a Sonic Juice-t, és a Dekkoltást.

A 2016-os Budapest Pride hivatalos dalát jegyző zenekar, a Mongooz and the Magnet pedig július 2-án, a Budapest Pride Felvonulás végén fog koncertet adni a jelenleg Magyarországon élő birminghami jazz-soul-énekesnő, a nagy-britanniai Pride-ok rendszeres fellépője, Call Me Unique mellett.

Gyere el a Play it Proud Fundraising koncertre, és a belépőd árával járulj hozzá ahhoz, hogy a fesztivál folytatni tudja azt a munkát, amit 21 évvel ezelőtt elkezdett. A Budapest Pride egy olyan aktivistacsoport, amely kizárólag önkéntesekből áll, és adományokból és pályázatokból tartja fenn magát. Ezért hatalmas szükségük van Rád, hiszen a támogatásod nélkül nem tudnak működni. Az aktuális társadalmi-politikai helyzetben minden támogatóra szükség van. Velünk teljes a társadalom! Veled teljes a 2016-os Budapest Pride!

No Comment

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous post

A Broadway legnagyobb sztárjai az orlandói áldozatokért énekeltek

Next post

Több ezer ajándék karszalag, 8 óra művészet, 6 helyszín