Hírek

Pilóták esküvője az amerikai katonai akadémián

Az Amerikai Egyesült Államok történetében először fordult elő, hogy állományban lévő azonos nemű tisztek a híres West Point katonai akadémián házasodtak össze.

 

 

A 30 éves Daniel Hall százados és a 26 éves Vinny Franchino százados mindketten Apache támadó-helikoptereket vezető pilóták.

Akkor ismerkedtek meg, amikor a hadseregen belül még érvényben volt a “ne kérdezd, ne mondd el”-politika (don’t ask, don’t tell). Ebben az időben tiltva volt a rejtőzködők katonák diszkriminációja, de a nyíltan LMBTQ személyeket eltiltották a katonai szolgálattól.

 

 

A két pilóta közös barátaik révén értesült arról, hogy a másik is meleg, és bár szimpatizáltak egymással, ennek nem adhatták jelét.

“Igazán frusztráló, amikor két ember kölcsönösen gyengéd érzelmeket táplál egymás iránt, de nem szabad ennek megfelelően cselekedniük. Egy olyan politika alatt szolgáltunk, amikor mindannyiunknak – szolgálatra tökéletesen alkalmas katonáknak, tengerészeknek és pilótáknak – hazudnunk kellett magunkról.”

Az évek alatt a két katona nem tévesztette szem elől egymást, és 2010 januárjában eljött végre az idő, hogy megismerkedjenek. Mentorprogram indult, ahol a rangidős tisztek egy olyan újonc mentorálását vállalhatták, aki hozzá hasonló karriert választott. Anélkül, hogy erről egyeztettek volna, mindketten a másikat jelölték meg, akivel a programban szerettek volna összekerülni.

Áprilisra világossá vált, hogy megvan köztük a szikra, de a szabályok miatt továbbra is csak katonatársak lehettek. Egy közös barátjuk, aki később Hall húgát vette feleségül, így emlékszik erre az időszakra:

“Működött a kémia, kimondatlan szimpátia volt köztük. Furcsa volt, hiszen tudtuk, ennek ellenére el kell fojtaniuk az érzéseiket.”

2011 szeptemberében aztán a kongresszus eltörölte a hadsereg “ne kérdezd, ne mondd el” politikáját, a két százados pedig hamarosan megünnepelte az újfajta szabadságot. Vinny Franchino nagybátyja szerint váratlan volt, ami történt:

“Hatalmas meglepetés volt mindenki számára, amikor Vinny coming outolt a Facebookon. Dannal közös képet posztolt, amin átölelik és megcsókolják egymást. Nagyon bátor dolog volt tőle, hogy megtette.”

 

 

A nagybácsi volt az, akihez Vinny fordulhatott, amikor azzal küzdött, hogy orientációját titkolnia kell. Később szintén a nagybácsi volt az, aki az előbújástól ledöbbent szülők kezdeti sokkját igyekezett enyhíteni.

“A bátyám rendőr, kemény fickó, és tudtam, nem lesz könnyű neki és a feleségének kezelnie ezt a hírt. De a kezdeti sokkot gyorsan kiheverték, és hamar megkedvelték Dant.”

(NYT) (További képek a párról az Instagramon.)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb