Hírek

Peru elismerte az első azonos nemű házasságot

Oscar Ugarteche Galarza és mexikói állampolgárságú férje, Fidel Aroche Reyes lehet az első meleg pár, akiket Peru törvényesen is elismer. Noha a dél-amerikai köztársaságban nem létezik házassági egyenlőség, a professzor és partnere tavaly kérelmet nyújtott a limai bíróságon, hogy az ország ismerje el Mexikóban kötött frigyüket.

Oscar Ugarteche Galarza

A bíróság január kilencedikén, hétfőn hozta meg ítéletét Ugarteche javára. A döntés indoklásában a bíró kifejti: “A bíróság hiszi, hogy az igazságszolgáltatásnak figyelnie kell a változó időkre és a társadalom szükségleteire. Úgy ítéljük meg, hogy a társadalom java azonos jogokat akar a homoszexuális pároknak.

A döntést persze nemcsak a pár fogadta kitörő örömmel, hanem perui LMBT-jogi aktivisták is – Ugarteche maga egyébként a főváros Lima melegmozgalmának egyik alapító tagja volt több, mint harminc évvel ezelőtt. Nyilatkozatuk szerint a döntés nemcsak az azonos nemű párok, hanem a szivárványcsaládok teljes elismerése felé is óriási lépést jelent.

Az azonos nemű párok számára Peruban jelenleg sem bejegyzett élettársi kapcsolat, sem a házasság intézménye nem elérhető. Bár 2015 márciusában a nyíltan meleg Carlos Bruce képviselő benyújtott egy erre vonatkozó törvényjavaslatot, a kormány elutasította. Mindazonáltal 2016. január 6. óta törvény bünteti a szexuális orientáción és nemi identitáson alapuló diszkriminációt, valamint testi sertés esetén a homo-és transzfób indíttatás súlyosbító körülménynek számít.

 

Previous post

Az LMBT-közösségről is megemlékezett búcsúbeszédében Barack Obama

Next post

Alsógatyás fiúk özönlötték el a világ metróit