Színes

Perel a homofób színésznő, amiért nem kapta meg a leszbikus szerepet

fotó: Alastair Muir

 

Több éves vita végződik végül a bíróságon, miután az angol színésznő, Seyi Omooba beperelte a leicesteri Curve Theatre-t és korábbi ügynökeit is. A munkaügyi perekben illetékes londoni bíróság a múlt héten tartotta az első meghallgatást, amelyben Omooba 128 ezer fontot, több mint 52 millió forintot követel azért, mert elesett egy főszereptől, amiért 4309 fontot, közel 1,8 millió forintot keresett volna.

Még 2019-ben történt, hogy a tehetséges énekesnek tartott Omoobát felkérték a The Color Purple musicalváltozatának főszerepére.

Alice Walker 1982-es The Color Purple című, magyarul Kedves Jóisten címmel megjelent, Pulitzer-díjas levélregényét Steven Spielberg 1987-ben filmesítette meg (Bíborszín) olyan sztárokkal, mint Whoopi Goldberg, Danny Glover, Oprah Winfrey. A történet az Egyesült Államok déli részén játszódik az 1930-as években, ahol a másodrangúként kezelt feketék között a nők még inkább másodrangúak. Rengeteg szenvedés után főhőse, Celie (akit a filmváltozatban Whoopi Goldberg alakított) ráébred, hogy a nők iránt vonzódik.

Miután kiderült, hogy Omooba alakítja majd Celie-t, a szintén musical-színész Aaron Lee Lambert a közösségi médiában vonta kérdőre a színésznőt, nem tartja-e képmutatásnak, hogy homofób nézetei ellenére vállalja a főszerepet. Előkerült ugyanis a mélyen vallásos Omooba egy 2014-es Fabecook posztja, amiben azt írta, hogy szerinte „senki sem születik melegnek”, és hogy nem hisz abban, hogy a homoszexualitás helyes lenne.

 

A munkaügyi bíróság meghallgatásán aztán kiderült, hogy Omooba nem is olvasta el teljesen a szövegkönyvet, így nem derült ki számára, hogy Celie leszbikus – állítás szerint a próbafolyamat kezdetére, egy hónappal a bemutató előtt tervezte elolvasni. Csakhogy a színház részéről Tom Coghlin azzal érvelt, hogy Omooba elhallgatott előlük egy fontos információt – a színésznő ugyanis az ügynökeinek korábban kikötötte, hogy többek között nem vállal leszbikus szerepeket, amiről a színházat nem tájékoztatták, így fennállt a veszélye, hogy egy hónappal a bemutató előtt száll ki a darabból a főszereplőjük.

Omooba szerint diszkriminálták a vallási meggyőződése miatt, és a történtek a színházi karrierjét is súlyosan veszélyeztették. A színésznőt egy olyan vallási szervezet képviseli a perben, amelynek a társalapítója Omooba édesapja. Úgy vélik, az elmaradt 1,8 milliós gázsi után az 52 milliós kártérítés fedezné a jó hírnevén esett csorbát, az érzelmi sérüléseit, a 2019 óta elszenvedett bevételkiesést, és a jövőben elszenvedett anyagi veszteségeket.

A darabot végül Omooba nélkül állították színpadra, az alábbi videóban bepillanthatunk a próbafolyamat kulisszái közé.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb