Hírek

Pénzért cserébe nem kritizálta a homofób szaúdi törvényeket egy emberi jogi szervezet

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet jelentős adományt fogadott el egy szaúdi milliomostól, miután kiderült, hogy munkaügyi visszaélések történtek az üzletember cégénél.

 

Kenneth Roth

 

A HRW ügyvezető igazgatója, Ken Roth fogadta el az összeget a szaúdi iparmágnástól, Mohamed Bin Issa Al Jabertől, és cserébe megígérte neki, hogy abból nem fog LMBTQ-jogi ügyekben eljárni a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

„A Human Rights Watch jelentős adományt fogadott el egy szaúd-arábiai milliomostól, nem sokkal azután, hogy a szervezet kutatói munkaügyi visszaélésekről szereztek tudomást a férfi egyik cégénél, amivel megsértették saját forrásszerzési szabályzatukat”

– írja a The Intercept.

2012-ben Roth aláírt egy dokumentumot, amelyben beleegyezett, hogy az adományt nem használhatják fel az LMBTQ-jogok védelmére a régióban. Később kép is készült Roth-ról és Jaberről, amikor egy 2013-as eseményen megünnepelték az adományozást.

Az ellentmondásosnak tartott pénzügyi adomány azóta belső vita tárgyát képezi a HRW ügyvezető igazgatójának vezetői és ítélőképességeiről.

A 2012-ben utalt adomány Al Jaber jótékonysági alapjából érkezett, ami 470 ezer dollár, azaz több mint 140 millió forint volt.

A The Jerusalem Post közben azt is megjegyezi, hogy a tavalyi évben Roth a Twitteren dicsérte Irán külügyminiszterét, Mohammad Javad Zarifot, miután az megvédte saját rezsimét – amely még mindig engedélyezi a melegek kivégzését.

„A mostani együttműködésünk során segített biztosítani az ENSZ nyomozását a Mianmari kormány rohingják elleni atrocitásaival kapcsolatban, és megígérte, hogy Irán nem fog csatlakozni Szíriához az idlibi civilek támadásában”– írta Roth 2019 júliusában.

Ennek ellenére az iráni rezsim mégis részt vett az ártatlan szír polgárok elleni támadásokban.

Amikor Zarifot arról kérdezték, hogy Irán miért végzi ki a melegeket, azt mondta, hogy az ő társadalmuknak több morális elve is van, és ezeknek az elveknek az értelmében élik az életüket. Ezek azok az erkölcsi alapelvek, amelyek szerint általánosságban az emberek viselkednek. És ez azért van, mert betartják a törvényt és engedelmeskednek neki.

2019-ben Iránban nyilvánosan fel is akasztottak egy férfit a homofób törvényeik értelmében. Ekkor sem Ken Roth, sem a HRW nem kritizálta Iránt ezért a tettért. Irán fővárosában, Teheránban 1979 óta 4000 és 6000 között van a száma a kivégzett melegeknek és leszbikusoknak. Irán mellett Szaúd-Arábia is a mai napig halálbüntetést szab ki meleg polgáraira, amelytől csakis az ország elhagyásával menekülhetnek meg.

Az továbbra sem tisztázott, hogy a szaúdi egyezség miatt nem kritizálja Irán halálos kimenetelű homofób törvényeit se Roth, se a Human Rights Watch.

Idén februárban a HRW visszautalta az összeget a szaúdi milliárdosnak, miután eljárás indult ellenük a kötelességszegés miatt.

Roth már korábban is több kritikát kapott a néhai Robert L. Bernsteintől, a HRW alapítójától és egykori elnökétől, amiért nem tudta elősegíteni az emberi jogokat az igencsak zárt közel-keleti országokban.

„Nyilvánosan is csatlakoznom kell a szervezetet kritizálókhoz. A HRW eredeti küldetése, hogy utat nyisson a zárt társadalmakba, támogassa az alapvető szabadságot és a másként gondolkozókat” – írta Bernstein 2009-ben.

A Human Rights Watch 2009-ben is pénzgyűjtő botrányba került. A szervezet képviselői látogatást tettek Szaúd-Arábiában, ám annak oka teljesen más volt, mint amire egyesek számítottak.

„Nemrég egy delegáció érkezett Szaúd-Arábiába a Human Rights Watch-tól. Vajon azért, hogy kivizsgálják a nőkkel szembeni rossz bánásmódot? Azért, hogy kiálljanak a melegek jogaiért, tiltakozva a szaúd-arábiai halálbüntetések ellen? Azért, hogy tiltakozzanak a vallásszabadság hiánya miatt? Hogy jelentést készítsenek a szaúdi politikai foglyokról? Nem, nem, nem, és nem. A delegáció azért érkezett, hogy pénzt gyűjtsön a tehetős polgároktól azzal, hogy cserébe Izraelt rossz fényben tüntetik fel”

– írta David Bernstein.

 

 

Previous post

Hongkong közelebb került a házassági egyenlőséghez

Next post

Új év, új én! – Az életmódváltás a gardróbodat is érinti