Egészség

Pénteken kezdődik az Európai HIV és Hepatitisz Tesztelés Hete

A Tesztelés Hetét 2013-ban indította a HIV in Europe annak érdekében, hogy növelje az emberek tudatosságát a HIV és hepatitisz tesztelés fontosságával kapcsolatban, jól informáltak legyenek személyes rizikóviselkedéseik tekintetében, fokozzák a tesztelésekhez és tanácsadásokhoz való hozzáférést, tudatosítsák a korai diagnózis és ezáltal a korai kezelésbe kerülés fontosságát, valamint tájékoztatást adjanak a kezelési lehetőségekről.

Az Európai HIV és Hepatitisz Tesztelés Hetét idén 6. alkalommal rendezik meg. A kampányhét évről évre sikeresnek bizonyul abban, hogy a résztvevő szervezetek eddig még nem diagnosztizált HIV-vel és/vagy hepatitisszel élőket érnek el a kiemelt, többnyire rejtőzködő kockázati csoportok tagjai körében.

Az Alternatíva Alapítvány – Altalap – immár ötödik éve csatlakozik a Tesztelési Héthez. Céljuk, hogy minél több ember tudomást szerezzen a Tesztelési Hétről és igénybe vegye az ingyenesen és anonim módon nyújtott szolgáltatásokat.

 

 

Az Európai HIV és Hepatitis Tesztelés Hete rámutat arra, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani a HIV és a hepatitisz tesztelésére.

A HIV és a vírusos hepatitisz tesztelések számának növelése Európában napjainkban is nehézségekbe ütközik. Az emberek többsége továbbra sem ismeri a HIV vagy hepatitisz státuszát, és túl sok esetben későn kerül sor a diagnózisra, ami magasabb halálozási arányhoz vezet, megnöveli a fertőzés átadásának kockázatát, a kezelési költségek is magasabbak, mint korai diagnózis esetén.

Az Európai HIV és Hepatitisz Tesztelés Hetében – november 23-30. között – európai szervezetek és intézmények 1 héten keresztül azon dolgoznak, hogy felhívják a figyelmet a HIV és a hepatitisz tesztelések szükségességére, illetve hogy hangsúlyozzák a státusz megismerésének fontosságát. Korai diagnózis és a korai kezelésbe kerülés esetén a HIV-vel és/vagy Hepatitisz B-vel élő emberek hosszú és teljes életet élhetnek, a Hepatitisz C fertőzés pedig gyógyítható.

Az Altalap a Tesztelési Héten az alábbi budapesti helyszíneken végez szűrést és tanácsadást:

november 23., péntek: No Limit Club, 23:00-01:00.

november 24., szombat: VIBE party, Metro Club 23:00-03:00

november 26., hétfő: Podmaniczky utcai női hajléktalanszálló 19:30-22:30

november 27., kedd: tűcsere program egyeztetés alatt

november 28., szerda: Madridi utcai hajléktalanszálló 16:00-20:00

november 29., csütörtök: Sauna69, 19:00-22:00

november 30., péntek: Sajtónyilvános záróesemény, Anker’t, 23:00-04:00,
1061 Budapest, Paulay Ede u. 33.

További információk a Tesztelési Hétről:

http://www.testingweek.eu/

http://hiveurope.eu/

web: altalap.hu | fb.com/altalap | instagram.com/altalap

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés