Hírek

Példaértékű transz-és interszex törvényt fogadtak el Máltán

Alig pár év alatt elképesztő változásokon ment keresztül Málta. A Földközi-tengeren fekvő erősen katolikus szigetországban nemrég még a válást is törvény tiltotta (végül népszavazás döntött róla 2011-ben), ma már azonban engedélyezett az azonos neműek házassága és gyermeket is fogadhatnak örökbe.

Marie-Louise Coleiro Preca
Málta elnöke, Marie-Louise Coleiro Preca pápai audiencián

És ha mindez nem lenne elég, a Parlament most fogadta el a “Gender Identity, Gender Expression and Sex Characteristics Act” törvényt, amely kimondja, hogy a transz embereknek joguk van ahhoz, hogy saját maguk határozzák meg nemi identitásukat. Ez röviden azt jelenti, hogy semmilyen kötelező orvosi beavatkozáson – pl. kényszersterilizáción – nem kell átesniük, és pszichiátriai szakvéleményt sem kell bemutatniuk. A közjegyző csupán egy nyilatkozatot kér az illetőtől és az egész folyamat max. 30 nap alatt lefolyik.

A törvény az interszexuális gyermekeket is védi, hiszen tiltja a nemi szerveket normalizáló műtéteket (az újszülöttek 0.1-02 százaléka tartozik e csoportba). Az aktivistáknak hosszú hónapokon keresztül lobbiztak és dolgoztak ezért. Reméljük, hogy egyre több európai állam fogad el ehhez hasonló törvényt!

Forrás: TransVanilla

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb