Életmód

Patrónus Ház – Otthon egy életre

A Patrónus Ház egyelőre csak a tervezőasztalon létezik, de Németh Ildikó sokat tesz azért, hogy az álomból valóság legyen: otthont biztosítana szellemileg sérült, már nem tanköteles fiatal felnőtteknek. Ha felépül a ház Gödöllőn, akkor 11 család válláról vehetnék le a terhek egy részét, valamint Ildikó keresztfiának, Levinek is biztosan lenne hova mennie, ha 16 évesen megszűnik a tankötelezettsége. A hosszabb távú tervekben egy fejlesztőközpont létrehozása is szerepel.    

Hogyan jött a Patrónus Ház ötlete? 

Családi érintettség miatt döntöttünk így a nővéremmel. Levi, a kisfia az én keresztfiam, aki Prader-Willi-szindrómás, amit leginkább a féktelen falánkság jellemez, de a betegsége együtt jár növekedési problémákkal és szellemi sérüléssel is. Ehhez társult az ő esetében az autizmus spektrum zavar diagnózisa.  

Levi

Miért fontos létrehozni egy ilyen házat? 

A speciális nevelési igényű gyermekek számára nehéz megfelelő intézményeket találni. Mi Gödöllőn lakunk, ahol már az általános iskola megválasztása is nehézségekbe ütközött. Igaz, hogy van speciális nevelési igényű iskola, de Levit a szobatisztaság hiánya miatt nem tudták vállalni. Végül Gyöngyösre, a Ferences Rendi Autista Segítő Központ bentlakásos iskolájába kerültünk be. Itt a nyolcadik osztály befejezéséig maradhat. Az iskola befejezésével a felnőttkori megfelelő elhelyezését kell megoldanunk. Sajnos a családon belüli nevelése lehetetlen. A betegségéből adódóan a súlya már most bőven 80 kiló fölött van. Ha problémás helyzet adódik és dührohamot kap, akkor nem bírunk vele. Szerencsére ezek a dühkitörések rövid ideig tartanak, de kezelésükhöz szakszerű segítség szükséges. Az otthon létrehozásába azért vágtunk bele, hogy 3 év múlva, mire Levinek el kell hagynia az iskolát, mindenképpen legyen egy hely, ahol megkezdheti felnőtt életét.  

 Hány fiatal felnőttet tudtok majd elhelyezni? 

Levi mellett még 11 embernek, illetve a családjaiknak tudunk segíteni. Nagy teher a családoknak megfelelő bentlakásos otthont találni. A már működő, jó színvonalú otthonokba a hosszú várólisták miatt a bejutás nagyon nehéz. 

Az autizmus egy genetikai hátterű pervazív zavar, mely az érzékelésben, szocializációban és a viselkedésben észlelhető különbségekben jelentkezik. Az autisztikus emberek számára alapvető nehézséget jelent a saját és mások gondolatainak, szándékainak, vágyainak, érzelmeinek felismerése és viselkedésének értelmezése, így reakcióikat sem képesek a másik ember igényeihez igazítani 

Mit fog nyújtani az otthon a lakóinak? 

Családias körülményeket és biztonságot. Mindenkinek saját szobát tervezünk, fontosnak tartjuk azt, hogy meglegyen mindenkinek a privát élettere. Emellett lesznek közös terek: nappali, konyha, relaxációs-, só- és sportszoba. Valamint fontosnak tartjuk, hogy az otthon lakói minél többet legyenek levegőn, ezért fedett teraszt tervezünk, hogy rossz időben is minél több időt tölthessenek a szabadban. Az otthon térben és vizuálisan is akadálymentes lesz. 

  

Hol tart most a projekt? 

Március óta főállásban már csak a céljaink megvalósításán dolgozom. Az elmúlt pár hónapban elindítottuk a honlapunkat, a Facebook-oldalunkat és szakmailag is igyekszünk minél több tudáshoz jutni különböző tanfolyamokon, rendezvényeken. Gödöllőn megvásároltuk a telket önerőből, az otthon látványtervei elkészültek, az első engedélyekre várunk. Az építkezéshez pénzügyi támogatókat keresünk. Az építkezés megkezdésével párhuzamosan elindítjuk a szakemberek keresését: intézményvezetőre, esetfelelősre, illetve terapeutákra, fejlesztő munkatársakra lesz szükségünk, a majdani bentlakók igényeinek megfelelően.  

Ha támogatnád az otthon felépülését, erre a számlaszámra tudsz utalni: OTP 11742049-21411113-00000000

A hosszabb távú tervek között szerepel egy fejlesztőközpont létrehozása is. Az autizmus spektrum zavarral élők fejlesztése az érintettek élete végéig tart. Ezért szeretnénk második ütemben a fejlesztőközpontot létrehozni, ahol már kisgyermekkortól tudnánk segíteni az önálló életre nevelést.

Zsebedits Patrik

No Comment

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous post

Videó - Őrült cuki videóban mesél egy testvérpár a két apukájáról

Next post

Fotósorozat - Nyakunkon a Sitges-i Maci Hét!