Lifestyle

Pangina Heals – A thaiföldi RuPaul

Valóságos forradalmat indított el a RuPaul’s Drag Race. Évadról évadra képernyőre kerülnek az Amerikai Egyesült Államok legtehetségesebb drag queenjei/nőimitátorai/transzvesztitái (mindenki válassza ki az általa preferált megnevezést, én most a drag queennel megyek tovább), hogy a reality show keretében próbára tegyék képességeiket a megtisztelő America’s Next Drag Superstar címért. E műsornak köszönhetően a korábban inkább csak melegbárokban felbukkanó, a társadalom túlnyomó többsége, de még a meleg közösség java által is lenézett művészeti forma berobbant a mainstream médiába. A Drag Race sorra nyeri a nívós díjakat – csak Emmy-re eddig huszonháromszor jelölték –, a legnépszerűbb versenyzők pedig milliós követőtábort tudhatnak magukénak a közösségi médiában.

A siker persze nem maradt államhatárokon belül. Emberek tíz- és százmilliói nézik világszerte a műsort, és az elmúlt néhány évben egyre több országban jelent meg az igény saját Drag Race útnak indítására is. Nagy-Britanniában 2019 őszén a BBC hármas csatornáján RuPaul vezetésével ment le az első évad, néhány nappal ezelőtt Kanadában a RuPaul’s Drag Race 11. évadában második helyet elért Brooke Lynn Hytes nevével fémjelezve zárult a Canada’s Drag Race, és szeptember 18-án Hollandia is sugározni kezdi a maga produkcióját.

Mindezeket azonban lazán megelőzte egy délkelet-ázsiai ország. A thai Kantana Group 2017 októberében jelentette be, hogy megvásárolták a műsorkészítési jogokat, így 2018 februárjában Thaiföld sugározni kezdte a maga Drag Race-ének első évadát. A Drag Race Thailand hasonló séma mentén épül fel, mint az amerikai nagytestvér: adott 10 – illetve a második évadban 14 – drag queen, akiknek epizódonként egy-egy úgynevezett mini és maxi challenge-t kell teljesíteniük. A rész végén a két leggyengébben szereplő versenyző lip sync csatában bizonyítja, hogy érdemes-e a maradásra – egyikük marad, a másikuk pedig hazamegy. Hogy ki nyeri az epizódot és ki megy haza? Azt most már két évada Art Arya dönti el állandó zsűritársa, cikkünk főszereplője, Pangina Heals segítségével. Gondoljunk rájuk úgy, mint ha ők lennének a thai Charles RuPaul és Michelle Visage!

 

Pangina Heals

 

Míg Pangina neve idehaza keveseknek csenghet ismerősen, hazájában valóságos sztár. 31 éves kora ellenére már most lenyűgöző eredményeket mutathat fel. Polgári nevén Pan Pan Nakprasert a thai fővárostól, Bangkoktól nem messze délre nőtt fel, egyetemi tanulmányait azonban a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen végezte. Magabiztos nyelvtudására is itt tett szert, nagyban ennek köszönhető, hogy a műsorban szinte maga sem veszi észre, de olykor átvált angol nyelve. Legtöbb társával ellentétben ő azonban nem maradt az Amerikai Egyesült Államokban, hanem a diplomaszerzést követően hazaköltözött és 2010-től belevetette magát a drag világába.

Raja szokta mondogatni a Fashion Photo Ruview című YouTube-videósorozatban, hogy a jóképű férfiakból gyönyörű drag queen válik. Pangina iskolapéldája ennek. Arcának lágy vonásai révén pillanatok alatt varázsolható belőle nőies nő, filigrán alakjára pedig bármilyen ruha könnyedén, különösebb utómunka nélkül rámegy.

A drag világából az egyik legnagyobb inspirációt számára drag névrokona, Ongina jelenti, aki a RuPaul’s Drag Race első évadában tűnt fel. Ezt az első, 2009-ben sugárzott szériát még egyetemistaként látta, és egyből magával ragadta a fülöp-szigeteki származású versenyző a maga letisztult stílusával, és a tisztelettel, amivel ázsiai gyökerei felé fordult a különböző mini és maxi challenge-ekben. (Mindkettejük drag neve onnan ered, hogy a keresztnevük Pan, valamint On, és mindketten egészen különleges vaginával rendelkeznek.) Pangina nagyon izgatott volt amiatt, vajon hogyan fog Ongina teljesíteni a RuPaul’s Drag Race All Stars 5-ben ennyi év kihagyás után.

Ahogy Ongina meghódította az amerikaiak szívét, úgy hódította meg Pangina a thai emberekét és Délkelet-Ázsiáét. Neve közismert Indonéziától kezdve Vietnámon át Kínáig. 2018-ban Tajvan fővárosa, Tajpej még thaiföldi márkanagykövetének is kinevezte, amely elmondása szerint élete egyik legnagyobb megtiszteltetése volt. Különösen fontos volt számára ez a cím, hiszen felmenői között nemcsak thai, de tajvani ősöket is találni.

De a sikert nem csak márkanagykövetségben mérték. Lady Gaga Telephone interpretációjával megnyerte a Lip Sync Battle thai verzióját, és ő volt a győztese az első, televízióban sugárzott thai drag tehetségkutató versenynek, a T-Battle-nek is. Utóbbi esetben a korona titka szerinte a csodás kifutói viseletek mellett a magabiztosság volt. „A világ néhány pontján az emberek még mindig úgy gondolják, hogy a drag a perverzió egy formája, ahol férfiak kiélhetik azon vágyukat, hogy nőként kezeljék őket. De a többség érti, hogy ez nem arról szól, mi van a lábad között, hanem hogy mit adsz elő, és mosolyt csalsz-e vele a közönség arcára” – meséli.

Nincs mit szégyellni azon, ha valaki a másik nem ruháit ölti magára. Arra kell koncentrálni, hogy másokat gyönyörködtet, szórakoztat vele. A gyűlölködőket meg úgysem győzi meg semmi, és különben is, nincs olyan ember a világon, akinek cselekedetei mindenkit megelégedéssel töltenének el.

 

 

Visszautasítja, amivel hosszú évek óta kívülről vádolják a délkelet-ázsiai drag szcénát, miszerint a helyi drag queenek valójában csak úgynevezett ladyboyok, azaz nőnek öltözött fiatal férfiak, akik heteroszexuális férfiakat csábítanak el. „Ma már semmiről nem lehet ilyen általánosító kijelentést tenni.” Thaiföldön ma szerinte a transznemű nők ugyanúgy a nőtársadalom részei. Hozzáteszi, hogy ebben megkérdőjelezhetetlen szerepe van a Miss Tiffany szépségversenynek, amelyet minden év májusában transznemű thai nők részére rendeznek (az idei sajnálatos módon, de érthető okból kifolyólag elmaradt).

Győzelmei számos további ajtót nyitottak meg Pangina előtt. Újabb és újabb bárokba csábították házigazdának, szórakozóhelyekre, színpadokra hívták fellépni, gondolatai egyre szélesebb közönségnél találtak nyitott fülekre. Nevéhez kötik a waacking elnevezésű táncforma thaiföldi elterjedését is – hogy honnan ered, azt Pangina életútján végigtekintve nem nehéz kitalálni. A Los Angeles-i melegbárokban a hetvenes években született stílusról van szó, amely a voguinghoz hasonlóan szélsebes váll- és kézmozdulatokat kíván.

Állandó zsűritagként a Drag Race Thailandbe is hasonló multikulti egyveleggel érkezett. „Szerettem volna egy nagy adag thai kultúrát belevenni. Jellemző ránk, hogy mindent magunk készítünk, és nem ódzkodunk a szemtelen, egészen pajkos részletektől sem. De az Egyesült Államokban töltött négy évemnek köszönhetően tisztában vagyok a nyugati világ drag trendjeivel is. Bízom benne, hogy sikerült valami újat hoznom a kifutóra, ami megihlette és elragadta a nézőket.” Bár véleménye szerint minden országnak megvan a sajátos drag kultúrája, mégsem lehet határozott vonalat húzni mondjuk az amerikai és egy francia vagy brazil stílus között. „Ahány személy, annyi személyiség és egyedi ízlésvilág.

Mit jelent számára a drag? „A drag szenvedély, ami feltartóztathatatlanul terjed. A drag egyet jelent veled, és sokszor eszköz, hogy menekülj a világ elől. És a melegek állandóan ítélkező világában néha az, hogy dragbe bújsz, az azt jelenti, hogy a szerethetőbb arcodat mutatod.

Nemzetközi ismertségének, makulátlan ízlésének és a drag világában szerzett széles körű tapasztalatainak köszönhette, hogy állandó zsűritagnak kérték fel a Drag Race Thailandben – nem pedig annak, amit viccesen emlegetni szokott, hogy kitartóan térdelt érte férfiak előtt. Bár Art Arya a műsorvezető, ő is folyamatosan ott van mellette, tanáccsal látja el a versenyzőket, dicsér, vagy éppen építő kritikát mond ott, ahol arra van szükség. Szerepe nagyban emlékeztet az amerikai műsorban Michelle Visage-éra – ám mégsem hívná magát a thai Michelle-nek, hiszen a mellei nem elég nagyok hozzá.

Míg azonban Michelle rendszeresen szeret ellentmondani RuPaulnak, addig Pangina és Arya kapcsolata inkább olyan, mint két szerető nővéré. Nagyon jól megértik egymást, egy rugóra jár az agyuk, és ez nemcsak a képernyőn keresztül jön át, hanem a forgatás alatt is végig így érezték. Pangina a műsorban szereplő drag queenekkel is igyekezett minél jobb viszonyt kialakítani. „Nem volt mindig könnyű, hiszen hatalmas nyomás alatt vannak a lányok. Rendszeres volt a sírás, kiborulás, de ez érthető. Volt, hogy még én is sírtam. El sem tudod képzelni, milyen érzés ott ülni és zsűrizni másokat, akiknek akár az egész jövőjük múlhat ezen. Az álmaikért és a reményeikért küzdenek. Gyakorlatilag a túlélésért.

Hogy mit hoz az ő személyes jövője? Csak sejtelmesen ennyit ígér: nagy bejelentésre készül.

Pangina Heals művészetét Instagramon folyamatosan nyomon követheted a @panginaheals oldalon.

Waliduda Dániel

Instagram: @waliduda

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb