Itthon

Panaszt tett a Magyar Nemzet a Netflixre egy nembináris bölény miatt

 

Akik esetleg hiányolták itthonról az orosz mintájú hülye híreket, ahol például parlamenti képviselők borulnak ki a Szivárvány nevű jégkrém miatt, mert az szerintük a nevével a melegpropagandát hirdeti, azoknak van egy jó hírünk.

A Magyar Nemzet a Netflix egyik animációs sorozata, a Ridley Jones kapcsán fordult a hatóságokhoz, mert a mese egyik állandó szereplője, a bölény Fred nembináris. (Az eredeti, angol nyelvű verzióban a nembináris színész, Ezra Menas kölcsönzi a hangját.) Ez azonban konkrétan annyiban jelenik meg a mesében, hogy amikor az iránt érdeklődnek, hogy a karakter fiú-e vagy lány, akkor a legjobb barátja annyit válaszol erre: „- Fogalmam sincs, ő simán csak Fred.”

Emiatt érezte úgy a kormánypropaganda zászlóshajója, hogy Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsához kell fordulnia, és felhívni a hatóság figyelmét arra, hogy a Netflix megsérti az úgynevezett „gyermekvédelmi” törvényt. Mint az ismert, az eredetileg pedofilellenes törvényt az utolsó pillanatban térítették el az orosz melegpropaganda-ellenes törvény mintájára erősen LMBTQ-ellenes irányba, megtiltva például, hogy 18 éven aluliak olyan tartalmakkal találkozzanak, amelyek „a nemváltást és a homoszexualitást népszerűsítik, jelenítik meg”.

Márpedig a Magyar Nemzet szerint Fred népszerűsít, ezért megkérdezték ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt a Ridley Jones kapcsán, aki szerint a gyermekvédelmi törvény miatt a mese a tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába sorolandó. Javaslatot is tett a streamingszolgáltatónak a konkrét helyzet megoldására, amit kénytelenek vagyunk szó szerint idézni:

„Az alkotmányjogász továbbá hangsúlyozta, hogy a médiaszolgáltatónak hatékony műszaki megoldásokat kell alkalmaznia annak érdekében, hogy az LMBTQ-tartalmakat is megjelenítő műsorszámok kiskorúak számára ne legyenek elérhetők. Elmondása szerint ilyen megoldás lehet a korhatár feltüntetése és az adás késői idősávban történő sugárzása.”

A NMHH Médiatanácsa azonban jelezte, hogy csak a magyar joghatóság alá tartozó ügyekben tudnak eljárni. Válaszukban kiemelték:

„A médiatörvény rendelkezései nem vonatkoznak az összes, magyar nyelven és Magyarországon elérhető lekérhető médiaszolgáltatásra, mivel a törvény hatálya csak a Magyarország területén székhellyel rendelkező médiaszolgáltatókra terjed ki.”

 

Tekintve azonban, hogy az itthon elérhető platformot egy Hollandiában bejegyzett társaság üzemelteti, ezért a Netflixnek a holland szabályozásnak kell megfelelnie.

Aki pedig kíváncsi a Magyar Nemzet által bepanaszolt tömény LMBTQ-propagandára, az – szülői felügyelettel természetesen – az alábbiakban megtekintheti az animációs sorozat előzetesét.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb