Hírek

Pályázat indult a roma LMBTQI ügyekért

Ösztöndíjjal egybekötött program indul hat országban a roma LMBTQI emberekkel kapcsolatos ügyek előremozdítására. A pályázatra 2018. január 10-ig lehet jelentkezni.

 

hirdetés

 

„Vannak olyan társadalmi kihívások a roma emberek életében is, amikről nagyon keveset vagy egyáltalán nem beszélünk. Csak hogy egy példát mondjak, ilyen a közegészségügyi ellátórendszer is, ezen belül is pedig transznemű emberek különböző egészségügyi hozzáférésének a blokkolása, identitásuk elvétele, életüknek a korlátozása.” – mondja Máté Dezső, a projekt egyik tanácsadója. – „A program a roma és LMBTQIA emberek interszekciójával kapcsolatos kérdéseket, kihívásokat és aktivitásokat szeretné a jövőben tárgyalni, valamint a pályázók felmerülő kérdéseikre megoldásokat találni. Hat országból várunk projekteket: Csehországból, Magyarországból, Macedóniából, Romániából, Szerbiából és Szlovákiából.”

Kényes ügy, sok kibeszéletlen problémával
Jelenleg, ha az érintett országokban roma emberekről beszélünk, leginkább az olyan témák kerülnek előtérbe, mint a lakhatás, oktatás vagy a szegénység, holott az LMBTQIA kérdések vagy a társadalmi és biológiai nem kérdése ezekben a közegben is ugyanolyan meghatározóak. A témát viszont mind maga a roma és mind pedig az LMBTQIA közösségek is kétségekkel kezelik.

Az érintettek segítségre nem számíthatnak. A roma egyesületek gyakran olyan beidegződött macho vezetéssel bírnak, melyek messziről elkerülik az LMBTQIA embereket vagy akár nőket érintő kérdéseket. Ezen felül az állam sem nyújt segítséget az érintett emberek számára, ugyanis jogilag máig kérdéses, hogyan kezeljék a több identitással rendelkező – embereket például a transznemű romákat vagy a roma meleg szexmunkásokat – érintő gyűlölet-bűncselekményeket.

Ezen felül komoly probléma az LMBTQIA közösségen belül lévő rasszizmus és idegengyűlölet, illetve a roma közösségen belül felbukkanó homofóbia és transzfóbia is. Ha a közösségen belül az LMBTQIA identitás bármilyen szinten elfogadott is, az érintettek és környezetük azt akkor is tabuként kezelik.

A balkáni országokban ráadásul a vallás is egy nehezítő tényező a Roma LMBTQIA emberek esetében. Vagyis van miről beszélni.

Mit lehet tudni az ösztöndíjprogramról?
„A lényeg, hogy előremozdítsuk a roma LMBTQIA embereket érintő kérdéseket és elkezdjünk róla beszélni, és újabb perspektívákat emeljünk be a romákkal kapcsolatos narratívába, kerüljenek eddig láthatatlan kihívások is az előtérbe.” – mondja Máté Dezső.

A hat országban több nyertest is hirdetnek. A 18 hónap alatt az ösztöndíjasoknak kerekasztal beszélgetéseket, látható aktivitásokat és egyéb alulról jövő kezdeményezéseket és projekteket kell szervezniük és megvalósítanunk, melyekkel beemelik a roma LMBTQIA emberekkel kapcsolatos témákat a közbeszédbe. A jelentkezés nincsen származáshoz, nemhez vagy végzettséghez kötve: „Szívesen fogadunk roma LMBTQIA, nem –roma LMBTQIA, roma és nem roma cis hetero emberek jelentkezését.”

A nyertes pályázók 18 hónapon keresztül ösztöndíj formájában kapnak juttatást az OSF-től. Egyéni jelentkezők ötleteit várják, igény szerint egy mentor vagy civilszervezet partnerségében.
„Ebben az esetben a program segíteni fogja a mentorok és a civilszervezetek munkáját közvetetten is a programmegvalósítás során.”

Hol lehet jelentkezni?
A jelentkezéshez két lépés megtétele szükséges 2018. január 10-ig: az online regisztrációs formanyomtatvány kitöltése a regisztrációs felületen. A regisztráció után a jelentkezők hozzáférést kapnak magához a pályázathoz.

Az alábbi pályázati dokumentumok feltöltése szükséges

  • Önéletrajz: (maximum 2 oldal)
  • Szándéknyilatkozat (motivációs levél): vagy egy 1-es sorközzel írt szándéknyilatkozat (maximum 2 oldal) az online szándéknyilatkozat sablonja alapján felépítve, VAGY egy videó vagy hangfelvétel (maximum 4 perc), mely ugyanazt tartalmazza, mint ami a szándéknyilatkozat sablonjában szerepel. Egy jelentkező csak egy írásos vagy rögzített szándéknyilatkozatot nyújthat be egyetlen tervezett projekthez

A pályázat három fordulóból fog állni. „Örülünk a fiatalok jelentkezésének, akik a pályájuk elején vannak.” – mondja Máté.

Az ösztöndíj programra ide kattinva lehet jelentkezni!

A jelentkezési határidő 2018. január 10. 23:59

 

 

Kanicsár Ádám András
Instagram: @kanicsar

 

Previous post

Szivárványzászlóval dekorálták az USA homofób alelnökének házát

Next post

Újévi fogadalmakhoz: Ha ez a testedzés, akkor holnap elkezdjük