Hírek

Palesztina keleti részén betiltották az LMBTQ tevékenységeket

A Palesztin Hatóság betiltotta az összes LMBTQ csoport által szervezett eseményt, amelyekre Ciszjordániában került volna sor, és a jövőben is ehhez a tilalomhoz tartják magukat.

 

 

A tilalmat azután jelentették be, hogy a palesztinai LMBTQ közösséget támogató csoport, az Al-Qaws augusztust végére egy találkozót szervezett. A program során a fiatalabb korosztályba tartozó palesztin melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzneműek találkozhattak volna egymással, és megismerkedhettek volna a nemi identitások több fajtájával, valamint az emberi szexualitás megannyi oldalával – írja a Pink News.

A Palesztin Hatóság szóvivője, Luay Zreikat magyarázatot adott a tilalomra, mivel úgy vélik, az Al-Qaws tevékenysége ártalmas a palesztin társadalom értékrendjére és eszményeire nézve. Szerintük a szervezetek programjai nincsenek összhangban a vallással, a palesztin hagyományokkal és szokásokkal, legfőképpen nem Nábluszban, ahol az Al-Qaws tartotta volna augusztusi találkozóját. Azok, akik a továbbiakban megsértik a tilalmat, akár börtönbüntetésre is számíthatnak, és arra ösztönzik a lakosságot, hogy jelentsék, ha szabályszegésnek lennének szemtanúi.

Az Al-Qaws Ciszjordániában és az izraeli arabok között folytatja tevékenységét. A csoport 2001-ben jött létre azzal a céllal, hogy harcoljanak a kulturális és társadalmi változásért Palesztinában, LMBTQ közösségeket hozzanak létre és hirdessék a nemi szerepekről és a szexuális sokféleségről megálmodott ideákat a politikában, a médiában, a civil társadalmi intézményekben és a mindennapi életben.

Az Al-Qaws azonban jelezte, továbbra is folytatja küzdelmét Palesztinában a hatóságok tilalma ellenére.

„Különös, hogy a palesztin közösség szétválasztásával vádolnak minket. Az Al-Qaws egy 2001 óta működő palesztin szervezet, és oktató, valamint tudományos programokat szervez a szexuális és a nemi sokféleségről. Teljes mértékben elutasítjuk, hogy üldöztetéssel és megfélemlítéssel teli légkört próbálnak teremteni. […] A minket ért támadás egyszerűen hallatlan. Árulóknak és korrupt embereknek neveznek minket, miközben a kivégzésünkre várnak. Mindannyian féltjük az életünket”

– nyilatkozta az Al-Qaws.

Ahmad Harb, az Emberi Jogok Nemzetközi Bizottságának főbiztosa teljes mértékben elítéli a Palesztin Hatóság döntését. Véleménye szerint ezzel az LMBTQ közösség ellen fordítják a társadalmat és növelik az őket ért támadásokat is. A hatóságoknak be kellene látniuk, hogy nem így védhetik meg társadalmukat, ezzel ugyanis csak egymás ellen uszítják a közösségeket.

 

 

hirdetés
Previous post

Erősebb a homofóbia ott, ahol nincs házassági egyenlőség

Next post

Elméletileg elfogadóbb a magyar, mint valaha