Lifestyle

Paksi Éva: “Egy férfinak is tudnia kell a testalkatának megfelelő ruhadarabot választani”

 

Hosszú évek óta dolgozunk együtt a stylist Paksi Évával, aki az idők során számtalan Humen címlapfotó és magazinos divatanyagunk elkészítésében segített nekünk. Évi személyében egy lelkes és a munkáját nagyfokú alázattal végző kollégát ismertünk meg, akire mindig lehet számítani. Miután jelentkezett a 2020-as Glamour Nagykövet címre, mi nagyon drukkolunk neki, ennek apropóján ültünk le beszélgetni a divatról.
Nem olyan rég meséltünk már néhány kulisszatitkot a Humen magazin történetéből, most pedig csapatunk egy újabb tagjával ismerkedhettek meg!

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Paksi Éva (@paksievi) által megosztott bejegyzés,

 

Mondhatjuk szerinted azt, hogy a pasik itthon tudatosan követik a divatot?
Nem is igazán a divatot követik, a tudatosság inkább egyéb területeken kezd trenddé válni. Például a tudatos táplálkozás, a tudatos bevásárlás, vagy épp a műanyag mentes fürdőszoba területén. Érdekes, hogy ha felhívnák a figyelmüket arra, hogy a nagyobb divatáruházakban vagy a fast fashion üzletekben is elérhetnek már olyan darabokat, amelyekben újrahasznosított poliészter vagy poliamid van, akkor keresnék ezeket. De úgy tűnik számomra, hogy ez az információ még nem ment át náluk, és nincs igazán olyan csatorna, ahonnan tudnának erről tájékozódni.

Tehát míg a tudatosság a mindennapi élet területén tetten érhető a férfiaknál, addig a tudatos divatkövetés, és a divatérzékeny férfiak száma viszonylag alacsony. A városban járva inkább azt látom, ha valakinek már van egy kialakult stílusa, akkor ő abban követi az újdonságokat.

Észrevehető azért az elmúlt években némi fejlődés a hétköznapokban?
Mindenképpen volt fejlődés a férfiak ízlésvilágában és megjelenésében. Ha csak az utcán nézelődök, azt a szót tudom használni, hogy mára stílusosabbak lettek a férfiak. Ennek összetett okai lehetnek: akár az utazásaik során találkoztak különféle trendekkel, amelyek megtetszettek nekik, esetleg látták, máshol hogyan, milyen stílusokat felhasználva öltözködnek. A gyakorlatban a trendeket illetően a legkézenfekvőbb tájékozódási pont a különböző magazinok, illetve az üzletekben elérhető kínálat – de itthon a férfiak számára ez a segítség időnként még kevésnek bizonyul, mert ez még nem jelenti azt, hogy tudnak is a testalkatuknak megfelelően vásárolni.

Ha csak egy tippet adhatnál a magyar pasiknak, mi lenne az, mire figyeljenek?
Az egyetlen tipp előtt – amolyan nulladik lépésként – mindenképp az ápoltság legyen az első. Amire figyelni kell, hogy olyan ruhadarabokat válasszanak, amelyek ténylegesen az ő méretük, ami a testalkatuknak megfelelő. Amit az aktuális divat diktál, az nem biztos, hogy jól is áll nekik, ezért ne a legtrendibb darabokat válasszák gondolkodás – és főleg próba – nélkül. Mindenképp fel kell próbálni, nem szabad sajnálni rá az időt, és észre kell venni a tükörben, hogy mi áll jól – ennek felismerésében szakértő segítségét is ki lehet kérni, de érdemes lehet utánaolvasni is.

 

 

Mi az igazi kihívás egy címlapfotózásban? Mitől lesz vagány mondjuk egy Humen címlap szerinted?
A kívülálló számára nem biztos, hogy ismert, hogy egy-egy ilyen munkára sokszor igen rövid idő áll rendelkezésre. Akár a felkészülést, akár magát a fotózást nézzük. Értelemszerűen, minél több idő áll rendelkezésre, annál könnyebb ötletelni és megtalálni a megfelelő megoldásokat. Tudni kell meghatározni, hogy mi az, amit közvetítünk a címlapalany személye által. Egy ilyen fotózás mindig megköveteli a multitaskingot, de persze ebbe belefér a saját werkfotók elkészítése is. Időnként vicces pillanatok születnek abból, amikor a kamera túloldalán több szelfi is készül éppen.

Egy igazán ütős címlaphoz mindig az szükséges, hogy egy kis darab mindenkiből ott legyen benne, aki a háttérben a létrehozásában közreműködött. Ehhez pedig az kell, hogy mindenki kellően tudja érvényesíteni az akaratát és a szakterületén gyűjtött tapasztalatokat.

A sztereotípiák szerint a divatvilágban sok LMBTQ ember dolgozik. Van olyan élményed velünk, amit szívesen megosztanál?
Nekem nagyon könnyen megy velük/veletek a munka mindig, egyből maguk közé fogadtak mindenhol. Pozitív, befogadó, segítőkész emberekkel találkozok, akikkel a közös hangot könnyen megtaláljuk, így pedig könnyű a közös munka is.

A Humen magazinnak készítettünk néhány éve egy divatbemutatót, amire szívesen emlékszek vissza. Annyira lelkesek voltak a fiúk és a backstage-ben dolgozók is. Mindenkit motiált, hogy ezt az egészet összerakhatjuk együtt. Hiába járt sok munkával, senki számára sem volt teher, és ez így máig egy nagyon kellemes és feltöltő élmény számomra.

Paksi Éva stylistunk szívesen kipróbálná magát a Glamour magazin nagyköveti székében is.
Nézzétek meg a bemutatkozó videóját, és szorítsatok neki ti is!

 

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb